Talletussuoja

Tilien talletuksia suojataan lakisääteisellä talletussuojajärjestelmällä, josta Suomessa vastaa Rahoitusvakausvirasto. Talletussuoja turvaa tallettajan tilillä olevat varat pankin mahdollisessa maksukyvyttömyystilanteessa. Rahoitusvakausvirasto maksaa pankin tallettajille korvaukset talletussuojarahaston varoista. Tallettajan ei tarvitse erikseen hakea korvausta.

Tallettajalla tarkoitetaan tilisopimuksessa tilinomistajaksi merkittyä henkilöä. Talletussuoja ei ole sidottu tallettajan kotipaikkaan tai kansallisuuteen. Tallettajia ovat esimerkiksi yksityishenkilöt, kuolinpesät ja erilaiset organisaatiot: yritykset yhtiömuodosta ja koosta riippumatta, rekisteröidyt yhdistykset sekä säätiöt.

Talletussuojan suuruus

Tileilläsi olevat varat on suojattu talletussuojalla. Tämä tarkoittaa sitä, että tilinomistajana saat talletuksesi korkoineen takaisin 100 000 euroon asti.

Talletussuoja on henkilökohtainen, ei tilikohtainen. Jos esimerkiksi kahdella tallettajalla on maksukyvyttömässä pankissa ainoastaan yhteinen tili, kummallekin tallettajalle korvataan talletukset 100 000 euroon saakka. Tilillä olevat varat on näin ollen suojattu yhteensä 200 000 euroon saakka.

Talletussuoja on pankkikohtainen. Säästöpankit katsotaan yhdeksi pankiksi, joten talletusten jakaminen useampaan Säästöpankkiin ei nosta talletussuojaa. Säästöpankkien yhteenliittymään kuuluvissa Säästöpankeissa olevat talletukset on siten suojattu yhteensä enintään 100 000 euroon asti.

Enimmäismäärä ei kuitenkaan rajoita asunnonvaihtovarojen korvaamista. Talletussuoja kattaa oman asunnon myynnistä saadut varat täysimääräisesti kuuden kuukauden ajan, jos varat käytetään uuden oman asunnon ostoon. Näissä tapauksissa tallettajan tulee lähettää Rahoitusvakausvirastolle selvitys varojen käyttötarkoituksesta.

Talletussuoja tiedotteet

Tilin avauksen yhteydessä saat talletussuojasta kertovan tiedotteen. Tietoa talletussuojasta toimitetaan sinulle myös vuosittain mobiili- ja verkkopankkiin tai postitse. Tiliotteen alalaidassa on myös tieto, jos tilisi kuuluu talletussuojan piiriin.

Tarkempaa tietoa talletussuojasta on saatavilla Rahoitusvakausviraston sivuilta sekä pankin verkkosivuilla olevalta Perustietoa talletussuojasta -lomakkeelta ja pankin toimipaikoissa.