Säästöpankki on ollut säästämisen ja suomalaisten vaurastumisen asialla jo yli 200 vuoden ajan – ja työ jatkuu.
Mitä korkoa korolle tarkoittaa?
Korkoa korolle -ilmiön takia tuotot kasvavat korkoa sekä säästämällesi pääomalle, mutta myös sille saaduille tuotoille. Tämän vuoksi kertynyt säästösumma voi olla lopulta huomattavasti enemmän kuin vain kuukausittain säästöön siirretty summa tuottoineen. Kuulostaako monimutkaiselta? Syötä haluamasi summat ja testaa alla olevalla korkoa korolle -laskurilla, niin näet käytännössä.
Miten korkoa korolle -laskuri toimii?
Laskurimme havainnollistaa korkoa korolle -efektin tehon, mutta avataanpa luvut myös esimerkin avulla. Oletetaan, että Minna on ostanut rahastoja 1 000 eurolla 2 vuotta sitten. Näiden kahden vuoden aikana rahastolla on ollut tasainen 5 % tuotto, saman verran sekä ensimmäisenä että toisena vuotena.
Minnan sijoituksen arvo on kasvanut ensimmäisenä vuotena 5 %, eli 50 eurolla. Ensimmäisen vuoden jälkeen sijoituksen arvo on 1050 euroa.
Seuraavana vuonna 5 % tuotto lasketaan suuremman summan, eli 1050 päälle, jolloin tuottoa saa jo 52,5 euroa. Eli vaikka tuottoprosentti pysyy samana, niin vuosi vuodelta saatu tuotto kasvaa, kun pääoma, josta tuotto lasketaan kasvaa.
Mitkä tekijät vaikuttavat korkoa korolle -ilmiöön?
Se, paljonko hyödyt korkoa korolle -ilmiöstä on monen tekijän summa. Alla näet listattuna niistä tärkeimmät.
- Paljonko laitat alkupanokseksi? Säästäminen on maratonlaji, mutta kunnon alkupotti auttaa hyvin alkuun korkoa korolle -ilmiön käyntiin laittamisessa.
- Kuinka pitkän ajan aiot sijoittaa? Mitä kauemmin raha ehtii tehdä töitä puolestasi, sitä paremmat mahdollisuudet sinulla on hyvään tuottoon.
- Millaisia tuottoja tavoittelet? Sijoittamiseen liittyy aina riski – ilmaisia voittoja ei ole. Jos haluat mahdollisimman korkean tuoton, sinun pitää myös hyväksyä suuremmat riskit.
- Paljonko panostat kuukausittain? Pitkällä tähtäimellä säännöllinen säästäminen on avain menestykseen – tällöin hajautat sijoittamiseen liittyviä riskejä myös ajallisesti. Esimerkiksi rahastoihin on helppo säästää kuukausittain, alkuun pääset jo 50 eurolla.
Korkoa korolle -laskukaava
Korkoa korolle -laskukaava on:
A * (1 + r/12)^n + P * ((1 + r/12)^n -1) * (12/r)
jossa:
A = alkupääoma, euroa
r = sijoitusten tuotto, prosenttia
P = kuukausittainen säästömäärä, euroa
n = sijoitusaika, kuukautta
Esimerkki: Marikalla on 1000 euron alkupääoma. Hän säästää kahden vuoden (24 kk) ajan kuukausittain 100 euroa sijoituskohteeseen, jolla on 5 %:n vuosituotto. Laskukaavassa esimerkki näyttäisi tältä: 1000 * (1 + 0.05/12)^24 + 100 * ((1 + 0.05/12)^24 - 1) * (12/0.05)
Huomaathan, että laskukaavassa ei huomioida sijoittamisen kustannuksia.
Korkoa korolle ja tuotto-odotus
Sijoituskohteille on määritelty yleisiä tuotto-odotuksia. Tuotto-odotus kertoo, millaisia tuottoja sijoituskohteella on odotettavissa pitkällä aikavälillä.
Erilaiset rahastot ovat helppoja ja valmiiksi hajautettuja sijoituskohteita. Rahastojen tuotto-odotukset määräytyvät näin:
Korkorahastot: tuotto-odotus on alhaisempi, yleensä 2–4 % vuodessa, ja sijoittaminen vaatii vähäisempää riskinottokykyä.
Yhdistelmärahastot: tuotto-odotus on korkorahastoja suurempi, noin 4–6 % vuodessa, mutta sijoittaminen vaatii kohtalaista riskinottokykyä.
Osakerahastot: tuotto-odotus on noin 7–8 % vuodessa ja osakerahastoihin sijoittaminen vaatii hyvää riskinottokykyä.
Sinun ei tarvitse yksin pähkäillä sopivia sijoituskohteita: varaa aika oman talouden tuokioon oman sijoittajaprofiilin ja sinulle sopivien sijoituskohteiden määrittämiseksi.
Mitä aiemmin aloitat, sitä kauemmin korkoa korolle ehtii tehdä työtä puolestasi
Korkoa korolle -ilmiön vaikutus korostuu, mitä pidemmästä säästöajasta on kyse. Siksi paras aika säästämisen aloittamiseen oli eilen, mutta toiseksi paras on tänään!
Aika pistää korkoa korolle töihin?
Ryhdytäänkö hommiin? Helpoimmin pääset alkuun varaamalla ajan tapaamiseen asiantuntijalle, olemme täällä sinun vaurastumistasi varten.
Muistathan, että sijoittamiseen liittyy aina riski. Siksi oman säästäjäprofiilin määritys ennen sijoittamisen aloittamista on tärkeää. Meillä Säästöpankissa se tehdään Oman talouden tuokiossa.