Miksi kuukausisäästäminen kannattaa?

Kuukausisäästäminen turvaa talouttasi ja tuo vakautta arkeen elämän yllättäessä. Joustavalla rahastosäästösopimuksella teet säästämisestä helppoa.

Tavoitteellinen kuukausisäästäminen.

Säännöllinen säästäminen on hyvä opetella jo lapsena. Mitä aikaisemmin säästäminen aloitetaan, sitä enemmän varoja ehtii kertyä. Myös rahastosäästämisessä suurimmat edut perustuvat juuri pitkäjänteisyyteen ja säännöllisyyteen.

Säännöllinen rahastosäästäminen auttaa turvaamaan talouttasi ja tuo vakautta arkeen elämän yllättäessä. Se tarkoittaa, että pesukoneen hajoaminen ei käännä taloutta ylösalaisin ja kauan suunniteltu lomamatka on edelleen mahdollista toteuttaa. 

Säännöllinen rahastosäästäminen on helppoa rahastosäästösopimuksella

Tavoitteellisen säästämisen aloitat helpoimmin tekemällä rahastosäästösopimuksen. Rahastosäästösopimuksen voit tehdä itsenäisesti verkko- tai mobiilipankissa tai henkilökohtaisessa tapaamisessa pankin asiantuntijan kanssa. Rahastosäästösopimuksessa määritellään säästettävä summa ja säästökohteet. Voit esimerkiksi määrittää, että sijoitat 50, 100 tai 200 euroa aina palkkapäivänäsi valitsemiisi rahastoihin. 

Rahastoa, säästösummaa ja säästötiheyttä voit aina muokata elämäntilanteiden, esimerkiksi työttömyyden tai vanhempainvapaan, mukaan. Johtavana ajatuksena kannattaa kuitenkin pitää säästämistä pitkäjänteisesti. Silloin saat siitä parhaan hyödyn. 

Valitse rahasto säästöajan ja riskinottokyvyn mukaan

Rahastosäästämistä aloittaessa on syytä tietää, mikä on oma riskinsietokyky ja miten pitkäaikaista säästämistä suunnittelee. Lyhyellä aikavälillä suositaan usein matalariskistä rahastoa. Keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä voi miettiä, voisiko riski olla korkeampi ja näin ollen myös tuotto suurempi.

Säästöaika ja riskinsieto kytkeytyvät siihen, mitä säästämiselläsi tavoittelet. Lähivuosiin kaavaillulle keittiöremontille tai pahan päivän vararahastolle sopii useimmiten maltillinen riski. Pitkällä aikajänteellä, esimerkiksi eläkepäiviin tähtäävällä säästämisellä, voit päästä hyödyntämään osakemarkkinoiden kehitystä valitsemalla korkeamman riskin rahaston.

Ratkaisurahastomme Maltti, Ryhti ja Kantti tarjoavat helpon tavan aloittaa rahastosäästäminen. Rahastot eroavat toisistaan osakesijoitusten osuuden määrässä. Tämä vaikutta rahaston riskiin ja tuotto-odotukseen. Osakesijoitusten osuus on pienin Maltissa ja suurin Kantissa. Tutustu koko rahastovalikoimaan.

Pitkällä aikavälillä myös kurssivaihtelut muuttuvat mahdollisuuksiksi 

Säännöllisessä rahastosäästämisessä myös kurssivaihtelut ovat mahdollisuuksia. Kun kurssit laskevat, saat samalla summalla ostettua enemmän osuuksia, joiden tuotosta hyödyt, kun kurssien kehitys muuttuu taas nousevaksi. Kuukausisäästämisen mahdollistama aikahajautus tasaa siis riskiä pitkällä aikavälillä.

Kun teet rahastosäästösopimuksen, saat ammattilaiset tekemään varainhoitoa puolestasi. Pääset hyötymään heidän asiantuntemuksestaan, kansainvälisten sijoitusmarkkinoiden kehityksestä ja kansainvälisesti hajautetusta sijoitussalkusta, joka pienentää rahaston riskiä.

Näin kuukausisäästäminen tasaa kurssien heilunnasta johtuvaa riskiä

  1. Alat säästää 100 € / kk ja saat sillä yhden osuuden rahastosta. Laitat joka kuukausi sata euroa säästöön, mutta rahasto-osuuksien arvo laskee pörssin laskiessa.
  2. Ostat kuukausittain rahasto-osuuksia laskevin hinnoin.
  3. Pörssi on laskenut 55 % ja yhden osuuden arvo on laskenut 45 euroon. Saat kuitenkin samalla satasella nyt enemmän osuuksia kuin aiemmin. Rahasto-osuudet ovat tavallaan alennusmyynnissä.
  4. Pörssi alkaa nousta ja osuuden arvo on noussut 65 euroon. Koska olet ostanut halvalla enemmän osuuksia, olet jo tässä vaiheessa tienannut takaisin kurssilaskun aiheuttaman tilapäisen arvonalennuksen.
  5. Pörssikurssit ovat palautuneet samalla tasolle kuin aloittaessasi. Säästöjesi arvo on kuitenkin noussut jo 43 %.

Kiinnostuitko rahastosäästämisestä? Lue lisää Säästöpankin rahastoista tai ota yhteyttä, niin löydetään sinulle sopivin säästökohde.

Kategoriat

Ajankohtaista