Veronpalautuksilla säästäminen ei kannata – on tuottavampikin tapa säästää
Kuulutko niihin, joilla ei juuri jää säästöjä, mutta saat joka vuosi veronpalautuksia? On fiksumpikin tapa säästää: tulot ja menot sopeutuvat yllättävän helposti pienempään budjettiin ja samaan aikaan säästät koko ajan. Pitkäaikaissäästäminen vaatii sitoutumista ja siinä maltti on valttia.
Ennakkoverojen maksaminen on ehkä se huonoin tapa säästää: siitäkin huolimatta moni pitää veroprosenttinsa tarkoituksella korkealla, koska tilille palautuvat rahat on mukava käyttää vaikka jouluostoksiin. Veronpalautuksia maksetaan vuosittain yli kolmelle miljoonalle suomalaiselle yli kaksi miljardia euroa. Keskimääräinen palautussumma on 665 euroa. Nykyään veronpalautukset maksetaan jo elo-lokakuun aikana, joten joulusesonkiin pitäisi osata jatkossa säästää viisaammin.
– Jos veroprosentin laskisi oikein ja säästäisi koko vuoden ajan palautussumman verran rahastoon, varoille ehtisi kertyä mukavasti tuottoa. Jos taas malttaisi jättää säästöön kertyneet rahat käyttämättä ja säästäisi vielä toisenkin vuoden, puhuttaisiin jo paljon isommista summista, sanoo Tampereen alueen Säästöpankin sijoitusjohtaja Pia Liinavuori.
Korkoa korolle -ilmiö on pitkäaikaissäästäjän etu
Säästäminen kannattaa aina. Mitä pidempi säästöaikasi on, sitä vähemmän markkinoiden heilunta vaikuttaa säästöjesi määrään, ja sitä suuremmalla todennäköisyydellä säästämisen tavoitteesi toteutuvat. Jo 50 eurolla pääset hyvin alkuun kuukausisäästämisessä ja voit suurentaa summaa helposti, jos siltä tuntuu.
Korkoa korolle -efekti viittaa ilmiöön, jossa varoille syntyvät tuotot kasvavat korkoa alkuperäisen pääoman lisäksi. Näin sama kasvuprosentti synnyttää korkeamman tuoton euroissa kuin jos vain alkuperäinen sijoitussumma kasvaisi. Testaa korkoa korolle -laskuriamme.
Vaikka veronpalautukset voi tuntua helpolta ja vaivattomalta keinolta säästää, todellisuudessa rahastosäästäminen ei ole yhtään sen monimutkaisempaa. Kun itselle sopiva sijoituskohde ja säästösumma on valittu, rahan voi asettaa sen jälkeen lähtemään kuukausittain automaattisesti tililtä.
– Mikä parasta, veronpalautuksiin verrattuna rahasto-osuudet voi lunastaa milloin tahansa ja varat tulevat muutaman päivän viiveellä käyttöön, Liinavuori sanoo.
Säästämisen hyödyt tulevat esille pitkässä juoksussa – luovuttaa ei kannata, vaikka markkinat heiluvat. Vuosien sitoutuminen kannattaa ja automaattiset kuukausiveloitukset helpottavat sitoutumista. Kun hajautat säästämisen kuukausittaiselle summalle, vähennät myös lyhyen aikavälin kurssivaihteluiden aiheuttamaa riskiä.
Säästölaskuri auttaa löytämään oman riskitasosi
Jos tahdot aloittaa säästämisen, muttet tiedä, mistä lähteä liikkeelle, niin Säästöpankin Säästölaskuri auttaa alkuun. Sen avulla saat nopeasti käsityksen siitä, millaisia tuotto-odotuksia erilaisilla säästämisen tavoilla on. Jos olet epävarma, mikä on oma riskinsietokykysi, niin me Säästöpankissa myös autamme sinua mielellämme selvittämään asian. Pitkäaikaissäästämisen on itsessään mainio tapa pitää riskit kurissa.
Säästölaskurimme auttaa hahmottamaan tuottojen kertymistä. Erittäin matalariskisessä sijoittamisessa voidaan odottaa alle prosentin tuotto-odotuksia. Keskimääräisen riskin ottajalla tuotto voi nousta 2–4 prosenttiin. Kun riskit ovat korkeat, esimerkiksi osakesijoituksissa, voidaan saada jopa yli 4 prosentin tuottoa.
Riskiä voi vähentää esimerkiksi säästöjä tai sijoituksia hajauttamalla. Kannattaa sijoittaa eri omaisuuslajeihin: osake- että korkotuotteisiin sekä hajauttaa omistuksia eri toimialoihin ja maihin. Säästölaskurin tarkoituksena on havainnollistaa tuottojen kehittymistä erilaisten summien, säästöajan ja riskitasojen avulla.
Säästäminen itsessään on aina hyödyllistä, mutta jos haluat olla tavoitteellinen säästäjä, kannattaa omia tavoitteita ja mahdollisuuksia hieman kartoittaa. Mitä suurempaa tuottoa tavoittelet, sitä suurempaa riskiä sinun täytyy myös pystyä sietämään. Pitkäaikaissäästäminen ei ole sprinttijuoksua, vaan maraton.
Jätä yhteydenottopyyntö tai varaa aika, niin tehdään sinulle henkilökohtainen säästösuunnitelma.