Onko äitiys este säästämiselle ja vaurastumiselle?

Mari Moisio työskentelee Säästöpankissa rahoituspäällikkönä ja on pienen lapsen äiti. Hänen tarinansa on hyvä esimerkki siitä, miten ura, vaurastuminen ja äitiys voivat kaikki kulkea käsi kädessä ja miten myös perhevapaalla on mahdollista säästää.

Mari Moisiolle äitiys ei ole este vaurastumiselle tai urasuunnitelmien toteuttamiselle
Mikä on oikea hetki tulla äidiksi, ja onko sellaista ylipäätään? Tätä mietti juuri Säästöpankissa rahoituksen parissa työt aloittanut Mari Moisio, kun sai tietää olevansa raskaana. Oman uran rakentaminen ja vaurastuminen olivat silloin 25-vuotiaalle Moisiolle kaikki kaikessa. 

“Olin valmistunut vasta hiljattain ja urani oli juuri lähtenyt nousuun. Tiesin, että halusin olla äiti, mutta työkin oli minulle todella tärkeää”, Moisio muistelee.

Moisio aloitti työnteon jo teini-ikäisenä ja työ ollut aina iso osa identiteettiä. Äidiksi tuleminen tuli luonnolliseksi osaksi sitä. Äitiyttä on nyt takana kolme vuotta. Siinä ajassa Moisio on oppinut, ettei äitiys tarkoita omasta intohimosta luopumista. 

Onko perhevapaa äidille henkilökohtainen konkurssi?

Äitiysvapaalla ja sitä seuraavalla vanhempainvapaalla Moision tulot putosivat, mutta hän halusi säilyttää taloudellisen itsenäisyytensä siitä huolimatta. Hän alkoi säästää perhevapaiden varalle heti raskaaksi tultuaan. Moisio laski tarkkaan, millaisia tulot ja menot tulisivat olemaan ja kuinka pitkälle hänen säästönsä riittäisivät. Pankissa sovittiin, että opintolainan lyhennykset laitetaan perhevapaalla tauolle.

Moisio painottaa, että vauraus syntyy pienistä puroista. Niitä myös tuoreen äidin on mahdollista kerryttää, vaikka tilille ei tulekaan täyttä palkkaa. 

“Pyrin säästämään myös äitiysloman aikana. Etenkin alussa, kun tulojen pudotus ei vielä ole niin korkea, kannattaa rahaa laittaa sivuun, jos se vain on mahdollista”, Moisio neuvoo.

Moisio säästi jokapäiväisillä arjen valinnoilla. Hän puki vauvalle serkkujen vanhat vaatteet, osti tarvikkeita alennuksista ja järjesti äitikavereiden kanssa yhteisiä ruokailuja. 

Säästäminen on jatkunut työelämään palaamisen jälkeenkin. 

“Aloitin säästämisen tyttärelleni jo nyt, ettei sitten myöhemmin tarvitse käyttää kerralla monta palkkaa yksin lapsen ajokorttiin ja muihin kuluihin.” 

Moisio ei halua, että kaikki omat säästöt kuluvat tulevaisuudessa lapsen itsenäistymiseen. Sen vuoksi hän laittaa joka kuukausi rahaa säästöön sekä itseä että lasta varten. Moisio sijoittaa yhdistelmärahastoon sekä osakerahastoon, sillä ne sopivat pitkäaikaiseen säästämiseen. Lapsen saamisen jälkeen palkasta ei jää yli yhtä paljoa kuin ennen, mutta Moisio muistuttaa, että pienetkin säästöön saadut summat merkitsevät.

Pitääkö äitiyden ja uran välillä valita?

Vaikka lapsen myötä Moision arvomaailma meni uusiksi, työ merkitsee hänelle edelleen paljon. 

“Äitinä oleminen on ihanaa ja nautin ajasta kotona lapsen kanssa. Äitiyslomalla ollessani kuitenkin kaipasin työntekoa.”

Moisio palasi töihin, kun tytär oli yksivuotias. Lähipiirissä päätöstä tuettiin, mutta hän kohtasi myös arvostelua siitä, että laittoi lapsensa hoitoon niin nuorena. Välillä Moisio jätti lapsen iän mainitsematta kauhistelevia kommentteja välttääkseen. Hän ei kuitenkaan ole katunut päätöstään hetkeäkään.

“Meillä oli tosi ihana perhepäivähoitopaikka, jossa tyttäreni sai paljon kavereita ja oppi tärkeitä asioita. Jos olisimme olleet kahdestaan kotona, hän olisi jäänyt osaksi näistä asioista paitsi”, Moisio kertoo.

Töihin paluuta helpotti siirto konttoriin omaan kotikaupunkiin. Aiemmin Moisio oli ajanut töihin toiselle paikkakunnalle. Työpaikka tukee arjessa myös esimerkiksi antamalla mahdollisuuden etätöihin.

Lapsiarjen ja työelämän yhdistäminen vaatii tasapainottelua

Taaperoarjen ja työelämän yhdistäminen vaatii tasapainottelua, mutta kun tahtoa löytyy, saa arjen rullaamaan. Hoitovastuun lapsesta Moisio jakaa yrittäjäpuolisonsa kanssa, mikä helpottaa arjen järjestelyitä. 

“Muuntautumiskyky on ollut tarpeellinen taito. Suunnitelmat menevät helposti uusiksi, jos lapsi vaikka yhtäkkiä oksentaakin aamulla. On tärkeää osata priorisoida ja pystyä joustamaan. Tavallaan koen, että minulla on kaksi lasta. On 3-vuotias tytär ja sitten tämä työ”, Moisio naurahtaa.

Töihin paluusta on kulunut 2,5 vuotta. Siinä ajassa Moisio on edennyt rahoitusneuvojasta rahoituspäälliköksi ja aloittanut myös projektijohtamisen opinnot. Viikonloput ja lomat Moisio omistaa perheelle.

“Äitiys ei ole estänyt minua toteuttamasta tahtoani. Äitikin tarvitsee omia tulevaisuuden suunnitelmia ja tavoitteita. Ne rohkaisevat ja antavat kipinää vaurastumiseen.” 

Viisi vinkkiä säästämiseen perhevapaalla

  1. Varaudu tulojen pudotukseen. Suunnittele taloutta ja budjetoi tulevia menoja ja tuloja etukäteen. 
  2. Säästä etenkin perhevapaan alussa, kun tulojen pudotus ei vielä ole niin dramaattinen. Näin voit varautua myös esimerkiksi mahdolliseen hoitovapaaseen.
  3. Älä epäile säästää pieniäkin summia. Pienemmistäkin kertasummista voi kertyä esimerkiksi hyvä pesämuna lapsen tulevaisuuden varalle. 
  4. Hanki tarvikkeita käytettynä. Mieti, mitä oikeasti tarvitset ja osta tarvikkeita kierrätysryhmistä ja kirpputoreilta tai kierrätä tarvikkeita lähipiirin lapsilta toisille.
  5. Säästä ruokakuluissa. Onko ystäväpiirissäsi muitakin tuoreita äitejä? Yhdistäkää leikkitreffit ja päivän lounaskokkailut.

Lue myös:

Varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmi: Näitä neljää rahataitoa tarvitset vaurastumiseen

Kymmenen myyttiä säästämisestä – näin torppaat säästämisen esteenä olevat ajatukset

 
Kategoriat
Koti, asuminen ja arki

Ajankohtaista