Lainan hakeminen, lainan muutospyynnöt… Tutustu usein kysyttyihin kysymyksiin
Lainaamiseen liittyy monta vaihetta. Kokosimme avuksesi usein kysyttyjä kysymyksiä lainoihin liittyen.
Lainan hakeminen
Polku lainahakemukseen verkko- ja mobiilipankissa:
Verkkopankissa: Ylävalikosta Lainat > Hakemukset-otsikon alta kohta "Tee lainahakemus" tai "Tee opintolainahakemus"
Mobiilipankissa: Varat-osuus > Kysy lainaa. Edellä mainituista vaihtoehdoista suosittelemme hakemuksen täyttämistä verkkopankissa: verkkopankkihakemuksella annat lainan hakemiseen tarvittavat tiedot tarkemmalla tasolla, joten hakemuksen täytettyäsi olet jo pidemmällä lainanhaussa.
Vakuutena käytetään yleensä aina ostettavaa asuntoa, jonka myyntihintaa vastaan voit pääsääntöisesti saada 70 prosenttia lainaa. Jos tämä ei riitä, voidaan lainasi lisävakuutena käyttää myös omia säästöjä, arvopapereita tai vapaa-ajan asuntoa. Lainaneuvotteluissa käymme yhdessä kanssasi läpi niin maksukykyyn kuin vaadittaviin vakuuksiin liittyvät seikat.
Lue asiasta tarkemmin: Korkosuojaus lainalle - kannattaako asuntolaina suojata korkojen nousun varalta?
Edellytämme lainan saajilta paitsi riittävää maksukykyä, myös sitä, että lainalle on vakuus. Asuntolainan kohdalla ensisijaisena vakuutena toimii yleensä ostettava asunto, jonka arvosta lasketaan vakuudeksi pääsääntöisesti 70 prosenttia. Esimerkiksi 100 000 euron arvoista asuntoa vastaan voit saada lainaa 70 000 euroa.
Muulle osalle tarvitset lisävakuuden, joka voi olla esimerkiksi omia säästöjä, vapaa-ajan asunto, arvopapereita tai jonkun muun henkilön antamaa omaisuutta. Lisävakuutena voit käyttää myös Garantian asuntolainatakausta tai valtiontakausta, jolloin et tarvitse ulkopuolisia vakuuksia.
Vakuutusosakeyhtiö Garantia tarjoaa lainallesi lisävakuuden, jonka avulla voit saada enemmän lainaa, kuin pelkällä asuntovakuudella. Garantian lainatakaus mahdollistaa myös sen, ettei sinun tarvitse välttämättä käyttää kaikkia säästöjäsi asunnon hankintaan, vaan voit jättää säästöjä myös pahan päivän varalle.
Voit hakea Garantian lainatakausta oman asunnon ja myös sijoitusasunnon hankintaan. Garantian takaus on helppo ratkaisu asunnon ostajalle. Jos olet jo asiakkaamme, voit kysyä Garantian lainatakauksesta verkkopankin verkkoviestillä.
Ensimmäisen asunnon ostaminen
Muutokset lainaan
Jos haluat muuttaa lainan maksupäivää, täytäthän lainan muutospyynnön verkkopankin Lainat -välilehdellä. Valitse Lainat-välilehdeltä haluttu laina ja sen jälkeen ”Lainan muutospyyntö” > aiheeksi ”Eräpäivän muutos”. Valitse pudotusvalikosta haluamasi uusi eräpäivä ja ilmoita toivottu aloituspäivä. Tiedot täytettyäsi klikkaa kohtaa ”Siirry vahvistamaan muutospyyntö”. Pääset vielä tarkastelemaan muutoksen yhteenvetoa ja vahvistamaan muutospyynnön turvaluvulla/tunnistussovelluksella.
Huomaathan, että ASP-lainan maksupäivää ei voida muuttaa, vaan sen maksupäivä on oltava kuun viimeinen päivä valtion antaman korkotuen vuoksi.
Tarkistathan ennen muutospyynnön lähettämistä verkkopankistasi ”Omat tiedot” -osiosta, että tuntemistietosi ovat ajan tasalla. Huolimatta siitä, teitkö muutoksia, tallenna ja vahvista tietojen ajantasaisuus. ”Omat tiedot” -osio löytyy verkkopankin oikeasta yläkulmasta, nimesi alta avautuvasta valikosta.
Positiivinen luottotietorekisteri on uusi rekisteri, johon kootaan tiedot yksityishenkilöiden luotoista ja tuloista. Luotonantajilla, kuten Säästöpankilla, on lakisääteinen velvoite ilmoittaa positiiviseen luottotietorekisteriin tiedot myöntämistään luotoista sekä luotoissa tapahtuneista muutoksista. Pankki voi myös hakea rekisteristä tietoa arvioidessaan luotonhakijan maksukykyä. Rekisteri on otettu käyttöön 1.4.2024 ja sitä ylläpitää Verohallinto.
Rekisterin tarkoitus on muun muassa torjua kotitalouksien ylivelkaantumista. Rekisteri tarjoaa kuluttajille mahdollisuuden tarkastella kokonaiskuvaa omista luotoistaan helposti yhdessä paikassa, ja sen kautta voi halutessaan asettaa itselleen vapaaehtoisen luottokiellon.
Kuten kaikilla luotonantajilla, Säästöpankilla on velvollisuus ilmoittaa rekisteriin
- Tiedot henkilöasiakkaiden uusista lainoista tai luotoista, kuten asuntolainoista, opintolainoista, luottokorteista ja kulutusluotoista
- Tiedot henkilöasiakkaiden olemassa olevien lainojen ja luottojen muutoksista, kuten lainan lyhennyksistä tai luoton päättymisestä.
- Tiedot maksuviiveistä, jos maksu on viivästynyt yli 60 päivää. Merkintä maksuviiveestä poistetaan, kun kyseinen maksuerä on maksettu kokonaan pois.
Tiedot näkyvät luottotietorekisterissä yleensä kahden kalenteripäivän kuluessa siitä, kun uudesta luotosta on sovittu tai luottoa on lyhennetty.
Säästöpankilla on oikeus tilata tiedoistasi luottorekisteriote silloin, kun haet Säästöpankista uutta luottoa tai muutat luottosopimustasi. Hyödynnämme tietoja luotonhakijan luottokelpoisuuden arviointiin. Pankki voi tilata rekisteriotteen vain seuraavissa tilanteissa:
- henkilö hakee uutta luottoa
- henkilö hakee olemassa olevaan luottosopimukseen sellaista muutosta, joka vaatii luottokelpoisuuden arviointia
- henkilö aikoo taata toisen henkilön lainan
Kuka tahansa ei voi tarkastella tietojasi positiivisessa luottotietorekisterissä. Positiivista luottotietorekisteriä koskevassa laissa on määritelty tarkasti, kenellä on oikeus saada rekisteristä tietoja. Pääasiassa oikeus on rahoituslaitoksilla ja viranomaisilla, ja myös nämä tahot tarvitsevat perustellun syyn tietojen tarkasteluun.
Yksityishenkilöt eivät näe toistensa tietoja. Jos sinulla on yhteisiä lainoja tai luottoja toisen henkilön kanssa, kuten yhteinen asuntolaina, te molemmat näette yhteisen lainanne kokonaistilanteen omissa tiedoissanne.
Lainatermien selityksiä
Tasaerälainassa lainan maksuerät pysyvät samansuuruisina koko laina-ajan. Maksuerä sisältää lyhennyksen ja koron. Jos lainasi korkoprosentti nousee, koron osuus maksuerässä kasvaa ja lyhennys pienenee: tällöin laina lyhenee hitaammin ja laina-aika pitenee. Jos lainasi korkoprosentti taas laskee, lainasi lyhenee nopeammin ja laina-aika lyhenee.
Tasalyhenteisen lainan maksuerässä lyhennyksen osuus on koko laina-ajan sama, mutta koron osuus laskee sitä mukaa kun lainan pääoma pienenee. Jos lainasi korkoprosentti nousee, maksuerässä lyhennyksen määrä on sama kuin aikaisemminkin, mutta koron osuus kasvaa: tällöin maksuerä on suurempi kuin edellisen kuukauden maksuerä. Jos taas lainasi korkoprosentti laskee, lyhennyksen osuus maksuerässä säilyy samana, mutta koron osuus pienenee ja maksuerä on pienempi kuin edellisenä kuukautena.
Marginaali on pankin osuus kokonaiskorosta. Sillä katetaan rahan hankkimisesta aiheutuvia kustannuksia ja luoton myöntämiseen liittyvää riskiä. Marginaali on asiakaskohtainen ja sovitaan yhdessä pankin kanssa. Siihen vaikuttavat muun muassa luotolle tarjottavat vakuudet, luotonottajan maksukyky ja asiakkuus Säästöpankissa. Marginaali pysyy samana koko laina-ajan, ellei toisin sovita.
Lue artikkeli: Asuntolainan marginaali – halvimmalta vaikuttavin tarjous ei välttämättä ole järkevin.
Voit maksaa yhtiölainaosuutesi pois omilla varoillasi tai henkilökohtaisella pankkilainalla tai lyhentää lainaasi kuukausittain rahoitusvastikkeella hoitovastikkeen lisäksi. Yhtiölainaosuuden voit maksaa pois kokonaan myös myöhemmin taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä kerrottuna ajankohtana.
Jos taloyhtiö sijaitsee vuokratontilla, siitä pitää maksaa vuokraa tontin omistajalle, esimerkiksi kaupungille. Jos tontti on ns. valinnainen vuokratontti, voit joko maksaa huoneistoon kohdistuvaa osuutta vuokrasta kuukausittain vuokravastikkeella hoito- ja mahdollisen rahoitusvastikkeen lisäksi tai voit lunastaa huoneistoon kohdistuvan vuokraosuuden. Tällöin sinulta ei enää peritä kuukausittaista tontin vuokravastiketta vaan ainoastaan hoito- ja rahoitusvastikkeet.
Lue aiheesta tarkemmin: Rahoitusvastikkeen suuruus voi tulla yllätyksenä - huomioi nämä asiat, kun mietit uudiskohteen ostamista.
Löysitkö vastauksen lainaamista koskevaan kysymykseesi? Jos et, soita asiakaspalveluumme numeroon 0100 5252 (pvm/mpm) (ma–pe 8–20, la 10–14).
Jos olet ostamassa asuntoa, täytä asuntolainahakemus - se ei velvoita sinua mihinkään.