Raharemontti: Nuorten kulutuspaineet ja kolikon kääntöpuoli

Sosiaalisessa mediassa näytetään usein arjen parhaat puolet ja kohokohdat, jolloin elämäntyyli saattaa näyttää pramealta, jopa kadehdittavalta. Kolikon kääntöpuoli ei välttämättä kuitenkaan ole niin kirkas, kuin miltä se saattaa ulos päin näyttää.

Säästöpankin brändikuva.
Sosiaalinen media luo tarpeita ja paineita – suoraan ja salakavalasti. Mainosten lisäksi sovellusten virrat täyttyvät kaupallisista yhteistöistä ja erilaisista elämäntyyleistä, joihin tyypillisesti liittyy kuluttaminen. Kilpailun ja merkityksellisyyden tunteen luominen materian kautta on nykypäivänä valitettavan yleistä. Miten muuttaa elämäntyyli ja kulutustottumukset omaan tulotasoon sopivaksi sosiaalisen median luomien paineiden alla?

Somella iso vaikutus nykypäivän kuluttamiseen 

Raharemontin neljännessä jaksossa nähdään somevaikuttaja Miika, joka puhuu avoimen rohkeasti sometyön luomasta paineesta ja omasta kuluttamisestaan. Säästöpankkiirina toimiva Taavi Tihkan tunnistaa nuorille tyypillisen kulutuskäyttäytymisen.

- Nykypäivänä ei enää kadehdita parhaan ystävän farkkuja, vaan saatetaan verrata itseään jopa toisella puolella maailmaa asuvaan henkilöön ja tämän elämäntyyliin, tietämättä asioiden todellista laitaa. Kiillotetun imagon takana saattaa olla velkakierteessä kipuileva tavallinen ihminen. Jos elämäntyyliä lähtee kopioimaan huomioimatta omia lähtökohtia, on kierre valmis, Tihkan toteaa.

Kulutuskulttuuri ruokkii ajatusta, että varallisuus ja status rakentuvat näkyvistä asioista – kalliit vaatteet, autot tai lomamatkat voivat viestiä muille taloudellisesta menestyksestä ja korkeasta asemasta, mikä voi tuoda hetkellistä merkityksellisyyden tunnetta. Ostaminen taas aktivoi aivoissa mielihyvähormoneja, kuten dopamiinia ja siksi siihen on helppo jäädä myös koukkuun. 

Luottoa voi käyttää vastuullisesti – laske lyhennykset osaksi budjettia

Hieno ja kallis auto tai satojen eurojen asukokonaisuus eivät välttämättä ole nuorelle tyypillisiä hankintoja, mutta nykypäivänä täysin mahdollisia. Pikavipit ja osamaksuratkaisut tekevät melkeinpä minkä tahansa asian ostamisesta nykypäivänä mahdollista – houkuttelevaa. 

- Mahdollisuus saada rahaa tai materiaa nopeasti ja helposti, varjostaa nuorten taloudenhallintaa, budjetointia ja säästämistä, toteaa Tihkan.

Osamaksut voivat olla houkutteleva vaihtoehto hankintojen rahoittamiseen, mutta korkeine korkoineen, ne voivat nostaa lopullista hintaa huomattavasti. Osamaksujen helppous saattaa huomaamatta johtaa moniin eri ostoksiin ja kerryttää suuren summan velkaa. Lue vinkkimme, miten päästä eroon pikavippikierteestä.

- Laina voi olla välttämätön arjen pelastus, jos sitä käyttää järkevästi ja vastuullisesti. Hankinnat kannattaa olla suunniteltuja, ei hetken mielijohteesta tehtyjä. Myös maksusuunnitelmaa on hyvä miettiä jo ennen ostoa, ja suunnitella lainanlyhennykset osaksi tulevien kuukausien budjetointia, muistuttaa Tihkan.

On asiakkaan lisäksi myös pankin etu, että laina maksetaan ajallaan. Siksi pankit arvioivat lainanhakijan maksukyvyn ennen luotonmyöntöä. Pankkilainoissa on usein selkeät ja ennustettavat lainaehdot sekä joustavat takaisinmaksusuunnitelmat. Pikavippien ehdot voivat olla monimutkaisempia, ja niihin saattaa liittyä piilokuluja tai korkojen äkillistä nousua.

Vastuullinen kuluttaminen ja rahapuhe 

Rahankäytön taidot ja tapa suhtautua rahaan opitaan jo varhain. Käteisrahan käsittely auttaa ymmärtämään rahan arvoa, sen käyttöä ja säästeliäisyyttä. Muovikortti ei kulu, eivätkä numerot näytöllä konkretisoi rahaa ja kulutusta samalla tavalla.

- Muistan nuorena menneeni kaupungille ja kun setelit lompakosta alkoivat loppumaan, niin oli aika lähteä kotiin. Se opetti harkintaa ja säästeliäisyyttä, sillä rahaa piti jäädä myös bussilippuun, Tihkan muistelee.

Monelle rahan käytön hahmottaminen saattaa olla hankalaa. Jos tilillä ei ole tarpeeksi rahaa, voi asioita ostaa laskulla tai osamaksulla. Ostokset voivat tuntua hetken jopa ilmaisilta, kun rahaa ei ole kulunut, mutta todellisuus iskee, kun laskut alkavat tippua postilaatikosta.

- Jatkuvat luotot eivät saisi olla osa ’’talouden hallintaa’’, vaan järjestyksen pitäisi olla: säästä ensin ja kuluta vasta sitten – kaikki lähtee budjetoinnista, Tihkan toteaa.

- Otetaan henkilökohtainen esimerkki: Olen budjetoinut arkeni niin, että tiedän suurin piirtein paljonko arjessa kuluu rahaa. Tällä tavoin ei tarvitse koko ajan tuijottaa tilin saldoa. Ellei budjetointi ole jo hallussa, niin siihen on oiva työkalu Säästöpankki Mobiilissa. Sieltä näkee helposti paljonko ja mihin rahaa kuluu, Tihkan jatkaa.

Talouden hallinta on jatkuva prosessi, jonka aikana tulee ylä- ja alamäkiä. Neutraali ja avoin rahapuhe kasvattaa itsevarmuutta rahankäyttäjänä ja rakentaa luottamusta oman talouden hallintaan. 

Vinkit oman mielen ja talouden hallintaan

1. Valitse, mitä sisältöä kulutat 

Tunnistatko paineita kuluttamiseen, urheiluun, rahan tai ajan käyttöön somessa? Karsi pois tilit, jotka luovat epämiellyttäviä tuntemuksia ja seuraa tilejä, jotka luovat hyvää fiilistä, positiivista energiaa, inspiroivat ja kehittävät.

2. Opettele hallitsemaan ostoimpulsseja

Mieti tarkkaan ennen ostamista, onko kyseessä todellinen tarve vai hetken mieliteko. Harjoittele tunnistamaan, mikä on mainos, piilomainos tai kaupallinen yhteistyö. Mainos pyrkii aina luomaan tarpeen: pysähdy pohtimaan, tarvitsetko todella tuotteen, ja mitkä seikat puhuvat sen puolesta, että juuri tämä tuote vastaa tarpeitasi ja lunastaa lupauksensa.

3. Säästä rahaa ja luontoa – valitse second hand!

Jos kyseessä on todellinen tarve, pohdi, voisiko tuotteen ostaa käytettynä. Second hand -kaupat ovat edullisempi vaihtoehto niin kukkaron, kuin ympäristönkin kannalta ja lisäksi se on tänä päivänä trendikästä! 

Omien käyttämättä jääneiden tavaroiden myynnillä voi myös tienata. Nettikirpputoreilla on kuitenkin syytä olla myös varuillaan, lue vinkkimme tuottoisaan ja turvalliseen kaupankäyntiin. 

4. Suunnittele ja säästä pidemmälle

Usein säästämistä helpottaa konkreettinen tavoite. Mieti, millaisia hankintoja ja haaveita tulevaisuuteesi liittyy: tahdotko ostaa ensiasunnon, auton tai pitää kenties välivuoden? Tee säästösuunnitelma ja ota säästäminen osaksi arkea.

5. Tee rahapuheesta normaalia

Rahasta ei pidä tehdä vaiettua aihetta, vaan pikemminkin neutraali asia. Kenen tahansa rahatilanne voi vaihdella nopeasti ja myös siitä on hyvä osata puhua ilman häpeää ja pelkoa tuomitsemisesta.

Palkasta tai edes rahasummista ei ole välttämätöntä puhua, vaan rahasta puhumisen voi aloittaa kevyesti: ’’Nyt on vähän tiukka rahatilanne, keksitäänkö joku edullisempi ajanviettotapa/vaihtoehto?’’ Helpommin sanottu, kuin tehty. Tämä voi kuitenkin sanoittaa myös muiden ajatuksia ja avata ilmapiiriä keskustelulle. Myös onnistumiset säästösuunnitelmassa voivat inspiroida muita aloittamaan säästämisen.

Säästöpankkiryhmä on yhteistyökumppanina Raharemontti-ohjelmasarjassa, jossa annetaan työkaluja ja autetaan erilaisten taloushaasteiden kanssa kamppailevia ihmisiä. Ohjelman tarkoituksena on edistää avointa keskustelua talousvaikeuksista ja auttaa osallistujia löytämään tie ulos vaikeasta tilanteesta. Tavoitteena on kestävä ratkaisu oman talouden hallintaan ja taloudelliseen hyvinvointiin. Artikkeli on kirjoitettu tukemaan sarjan neljännessä jaksossa käsiteltyjä aiheita.

Kategoriat
Koti, asuminen ja arki
Budjettilaskuri Säästäminen ja budjetointi

Ajankohtaista