Varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmi: Näitä neljää rahataitoa tarvitset vaurastumiseen

Varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmi tunnetaan suositun Vauras nainen -Facebook-ryhmän perustajana. Hän kävi inspiroimassa kuulijoita Säästöpankin järjestämässä sijoitustapahtumassa Oulussa. ”Kun oma talous on kunnossa, voit helpommin mennä kohti asioita, joita haluat elämässäsi saavuttaa”, Terhi muistuttaa. Tässä poimintoja varallisuusvalmentajan ajatuksista.

Terhi Majasalmi

– Terhi Majasalmi, mitä voin tehdä oman vaurastumiseni eteen juuri tänään? 

Tänään teet päätöksiä siitä, miltä taloutesi näyttää tulevaisuudessa. Kun aloitat sijoittamisen, merkittävien tuloksien näkymiseen menee kauan, helposti parikymmentäkin vuotta. Matka on siis pitkä. Jos tuntuu, että vaurastuminen tapahtuu liian hitaasti, voit miettiä, miten kierroksia saisi ylös. Kannattaa muistaa, etteivät lainat ja säästäminen ole toisiaan poissulkevia. Asuntolainaa maksaessa suosittelen säästämään siinä sivussa, ei kannata odottaa 25 vuotta, varsinkaan tällä korkotasolla. On helpompi säästää ja sijoittaa pitkällä aikavälillä kuin yrittää saada muutamassa vuodessa isohko summa kasaan. Säästäminen on tapa, joka opitaan. 

– Puhut usein rahataidoista. Mitä tarkoitat niillä?

Rahataidoilla on suuri merkitys vaurastumisessa. Olen määritellyt rahataidoista neliportaisen kehitysasteikon. Eteneminen asteikolla tapahtuu askel kerrallaan ja jokainen askel on tärkeä. 

  1. Kyky ansaita. Siinä tärkeässä roolissa on oman markkina-arvon pitäminen jatkuvasti korkealla. Mieti, onko taidoillasi arvoa maailman muuttuessa vielä vuoden tai viiden vuoden päästä? Tai jos ei ole, millaisia taitoja pitää hankkia, jotta osaamisellesi olisi aina kysyntää?

  2. Kyky säästää. Jos tulovirtaa ei tule tarpeeksi, niin vaikeaahan siitä on laittaa säästöön. Jos rahaa ei jää säästöön, kannattaa miettiä, millä tavoilla sitä saisi lisää – olisiko sinun esimerkiksi mahdollista saada joku lisätulon lähde tai parempaa palkkaa. 

  3. Kyky sijoittaa. Tämä tulee mahdolliseksi vasta kun kaksi ensimmäistä rahataitojen kohtaa ovat kunnossa. Kun mietit sijoittamista, pohdi, kuinka paljon olet valmis käyttämään omaa aikaasi ja valitse sijoituskohde sen mukaan. Muista myös, että sijoittamiseen liittyy aina riski. Sitä voit pienentää esimerkiksi sijoituskohteiden valinnalla, sijoitusten hajauttamisella ja oman osaamistasosi kasvattamisella – kun ymmärrät itse paremmin, mihin olet sijoittamassa, teet myös parempia päätöksiä ja sitä kautta riski pienenee.   

  4. Kyky käyttää vipuvoimia apuna vaurastumisessa. Vipuna voi olla esimerkiksi toisten raha, aika, järjestelmät tai kontaktit. Esimerkiksi kun itse olen sijoittanut asuntoihin, olen käyttänyt vipuvoimana toisen rahaa, yleensä lainaa pankista kohteen oston mahdollistamisessa. Eli itsellä ei tarvitse olla valmiiksi kaikkea rahaa, että voi aloittaa asuntosijoittamisen

– Miten omia tuloja ja menoja kannattaa tarkastella?

Suosittelen ihan jokaista tekemään henkilökohtaisen tuloslaskelman. Kirjaa ylös omat tulosi ja menosi ja tee myös henkilökohtainen tase, johon merkitset varasi ja velkasi. Teen tuloslaskelman aina myös valmennettavieni kanssa, jonka jälkeen alamme yhdessä käydä lukuja läpi ja asetamme tavoitteita esimerkiksi tulojen kasvattamiseksi.  

Oma suositukseni on, että jokaisella kannattaisi olla vähintään kaksi tulonlähdettä – aina on hyvä olla varasuunnitelma, jos joku tulonlähteistä hyytyy. Yksi tulonlähde palkkatyön lisäksi voi olla esimerkiksi sijoittaminen ja siinä pääsee helposti alkuun. 

Tärkein neuvo: maksa ensin itsellesi 

Menojen puolella tärkein neuvoni on: maksa ensin itsellesi. Laita osa palkastasi syrjään, vararahastoon, heti, kun rahat tulevat tilille. Mielestäni 10 % bruttotuloista on hyvä säästösumma; tällöin olet hyvin varautunut siihen, jos jotain yllättävää tapahtuu. 

No minkäkokoinen vararahaston sitten kannattaisi olla? Mielestäni puolen vuoden kiinteitä kuluja vastaava summa on hyvä tavoite. Tällöin siinä on myös pelivaraa alaspäin. Kiinteillä kuluilla tarkoitan välttämättömiä kuluja, esimerkiksi asumiskustannuksia ja ruokamenoja.

Vararahasto tuo sekä henkistä että taloudellista tasapainoa ja turvaa. Kun sinulla on tarpeeksi suuri vararahasto, et joudu turvautumaan kalliisiin pikavippeihin. On tärkeää, ettei luottoa tarvitse hakea kiireessä – hinnalla millä hyvänsä. 

– Mikä tahto merkitsee sinulle?

Uskon todella vahvasti tahdon voimaan: Jos ei ole tahtoa, niin mitään ei tapahdu. Olen huomannut, että todella monella puuttuu taloudellinen tavoite, ja se jos mikä on vaurastumisen esteenä. Uskon, että vaurastumisessa on 80 % psykologiaa ja 20 % strategiaa. Jos oma mieli ja ajatukset eivät tue vaurastumista, niin ei siitä mitään tulekaan. 

Tahdotko vaurastua? Varaa aika oman talouden tuokioon taloudellisen nykytilan kartoittamiseen ja suunnitelman tekemiseen.

 
Kategoriat
Säästäminen ja sijoittaminen

Ajankohtaista