Säästämisen aloittaminen
Kiinnostaako säästämisen aloittaminen, mutta et oikein tiedä mistä lähteä liikkeelle? Tässä sinulle vinkkejä aiheeseen liittyen. Muistathan, että autamme mielellämme alkuun – esimerkiksi Oman talouden tuokio on hyvä tapa käyntiin pääsemiseksi.
5 vaihetta säästämisen aloittamiseksi
- Mieti ensin, mihin haluat säästää.
- Laadi seuraavaksi henkilökohtainen budjetti. Oman talouden budjetointiin excelmuotoinen budjettilaskurimme antaa hyvän pohjan.
- Opettele laittamaan tietty summa sivuun joka kuukausi.
- Karsi tarvittaessa turhia menoja.
- Sijoita säästetyt rahat, jotta pääset hyötymään korkoa korolle ilmiöstä.
Onnistuisiko esimerkiksi 50 euron säästäminen kuukaudessa?
Säästäminen on hyvä keino varautua niin pahan päivän varalle kuin lyhyen tai pitkän aikavälin tavoitteiden toteuttamiseen. Säästämisen voit aloittaa jo 50 eurolla kuukaudessa – ja tilille säästämisen sijaan voit myös harkita esimerkiksi säästösumman laittamista kuukausittain valitsemaasi rahastoon. Säästösumma on kuitenkin sopeutettava omiin menoihin, ja joskus se vaatii menojen karsimista, etenkin jos tili on kuukauden jälkeen tilanteessa plus-miinus-nolla tai jopa miinuksella.
Säästäminen mielletään usein menojen karsimisena, eli tavoitteena on säästää tilille enemmän rahaa kuin ennen, ja sijoittaminen puolestaan aktiivisena voittojen hakemisena esimerkiksi suoran osakesijoittamisen kautta. Usein ajatellaan, että sijoittamista varten pitäisi olla jo tietty määrä rahaa säästössä.
Tämä ei kuitenkaan ole koko totuus - rahaa voi myös sijoittaa säästämistarkoituksessa.
Miksi on tärkeää säästää rahaa?
Säästäminen lisää turvallisuuden tunnetta pitkällä tähtäimellä ja se on myös järkevää: meille kaikille tulee elämässä vastaan tilanteita, joissa pienestä rahallisesta puskurista on apua. Pesukoneen hajoaminen, yllättävä lääkärimaksu, uuden tietokoneen hankkiminen, puhumattakaan oman asunnon ostamisesta, vaativat usein joko lyhyen tai pitkän aikavälin säästämistä.
Esimerkiksi kolmen kuukauden nettokuukausipalkkaa vastaava summa säästössä auttaa monissa tapauksissa jo hyvin selviytymään yllättävistä menoista.
Usein motiivina rahan säästämiseen on juuri omien tulevaisuuden tavoitteiden toteuttaminen. Mitä suuremmasta hankkeesta on kyse, sitä pidemmän aikavälin säästämistä se usein vaatii.
Luonnollisesti kuukaudessa säästettävän rahasumman suuruus vaikuttaa myös siihen, miten nopeasti tavoite on täynnä. Rahan säästäminen nopeasti ei aina tule kyseeseen, tärkeintä on kuitenkin aloittaa, ja opetella laittamaan tietty summa syrjään.
Jos säästäminen ei vielä tule luonnostaan, onneksi sen voi oppia ja se voi tapahtua loppujen lopuksi aivan itsestään.
Mistä säästäminen kannattaa aloittaa - säästötavoitteiden asettaminen
Kun olet päättänyt tavoitteet, miksi säästät, seuraavaksi tärkeintä on omien tulojen, sekä kulujen ja menojen seuranta, eli budjetointi. Tämä on tärkeä harjoitus oman talouden hallintaan.
Budjetoinnin vaiheet
- Kirjaa ensin ylös syyt, miksi olet aloittamassa säästämistä.
- Aloita laskemalla kuukausittaiset tulot. Muista ottaa huomioon pelkkä nettotulo eli summa, joka jää käteen pakollisten verojen ja vakuutusmaksujen jälkeen.
- Laske kaikki pakolliset tai toistuvat menot kuukauden aikana. Näitä ovat sellaiset, joihin et juurikaan pysty vaikuttamaan, koska olet sitoutunut maksamaan niitä.
- Säästämistavoitteen onnistumiseksi on tärkeää laskea säästäminen mukaan osaksi pakollisia menojasi. Jos säästät kuukausittain esimerkiksi rahastoihin ja asp-tilille, laske ne mukaan budjettiin.
- Laske muut kuukausittaiset kulut, esimerkiksi ruoka, ravintolakäynnit, tapahtumat, vaatteiden ostaminen ja muu shoppailu.
- Kirjaa kaikki tulot ja menot budjettitaulukkoon. Jos et halua rakentaa sitä itse, voit käyttää apunasi Säästöpankin budjettilaskuria.
- Budjettisi on valmis! Jos jäit miinukselle, on aika miettiä, mistä haluat säästää. Jos budjetti on plusmerkkinen, haluat kenties miettiä, miten rahat voisi sijoittaa.
Tilaa valmis budjettilaskuri, jonka avulla voit helposti laatia tavoitebudjetin ja pääset seuraamaan sen toteutumista.