Säästämisen aloittaminen

Tavoite ja säästäjäprofiili

Säästämisen ja sijoittamisen aloittamisen ensimmäinen askel on miettiä, mihin haluat säästää eli mikä on säästämisen tai sijoittamisen tavoitteesi. Tavoite voi olla lyhyellä tähtäimellä vaikkapa matka tai uusi auto. Tai säästämistä voi tehdä pidemmällä aikavälillä vaikkapa asuntoon tai eläkepäiviä ajatellen. Säästää ja sijoittaa voi myös ilman konkreettista tavoitetta ihan vaan pahan päivän varalle.

Seuraavaksi kannattaa miettiä, millainen säästäjä tai sijoittaja olet. Eli millaista tuottoa haluat säästöillesi ja sijoituksillesi saada ja kuinka paljon olet valmis ottamaan riskiä. Sijoittamisen riskeihin ja tuotto-odotuksiin liittyy muutamia yleisiä perusperiaatteita:

  • Sijoittaja, joka tavoittelee suurta tuottoa, joutuu aina ottamaan suuremman riskin kuin vaatimattomampaan tuottoon tyytyvä.
  • Ottamalla hallittuja riskejä, voi parantaa sijoitustensa tuotto-odotusta.
  • Suurten riskien kohteisiin on järkevää sijoittaa vain "kärsivällistä rahaa", jota et tarvitse muuhun käyttöön lähitulevaisuudessa.

Kun tavoitteesi ja riskinsietokykysi ovat selvillä, voidaan miettiä, mitkä säästämisen ja sijoittamisen tuotteet voisivat sopia sinulle parhaiten. Oman riskinsietokykysi selvittämisessä auttavat Säästöpankin asiantuntijat.

Varaa aika

Alhaisempaa riskiä hakevan säästäjän ja sijoittajan tuotteita ovat esimerkiksi:

Suuremman tuoton ja korkeamman riskin sijoituskohteita ovat esimerkiksi osakesijoitukset. Toisaalta myös moni turvallisuushakuisempi sijoittaja voi ottaa hallitun riskin osalla varoistaan silloin, kun sijoitusaika on riittävän pitkä.

Hyviä tuotto-odotusten ja riskien yhdistelmiä löytyy esimerkiksi:

  • Säästöpankin yhdistelmärahastoista
  • Säästöpankin Säästö- ja Eläkevakuutusten Varainhoitajan Parhaat -rahastosalkuista.

Kaikkein helpoimmalla pääset alkuun ottamalla yhteyttä lähimpään konttoriimme. Yhdessä rel="noopener noreferrer" asiantuntijamme kanssa löydät juuri sinulle sopivimman tavan säästää ja sijoittaa.

Ota yhteyttä

Kategoriat

Ajankohtaista