Säästämisellä on yhteys onnellisuuteen – lue vinkit ja yllättävät totuudet

Säästäminen on aihe, josta puhutaan paljon ja joka koskettaa meistä lähes jokaista jossain vaiheessa elämää. Mutta miksi säästämisen pitäisi olla pysyvä osa arkea, ja miksi sen merkitys on suurempi etenkin naisille? Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen paljastaa aiheesta yllättäviä totuuksia ja kertoo, miten jokainen voi tehdä säästämisestä helppoa.

Säästöpankin brändikuva.

Säästäminen on paitsi tärkeä väline taloudellisen hyvinvoinnin edistämiseksi myös keino parantaa pidemmän ajan kokonaisvaltaista hyvinvointia – säästöjen avulla meistä jokainen pystyy elämään vapaammin, suunnittelemaan omaa tulevaisuuttaan ja varautumaan eläkeaikaan. Kun jokaiseen investointiin ei tarvitse miettiä rahojen riittävyyttä, huoli vähenee.

Säästämisellä on myös selkeä yhteys onnellisuuteen, mistä kertoo Säästöpankkiryhmän vuosittainen Säästämisbarometri.

– Barometrissa toistuu vuosittain kysymys siitä, kuinka onnellisia vastaajat ovat. Ja mielenkiintoista kyllä, joka vuosi siellä voidaan havaita selkeä kytkös sen suhteen, että ihmiset, jotka säästävät, ovat myös onnellisempia. Kyseessä on varmasti monisyisempi asia, sillä nämä säästeliäät myös suunnittelevat omaa talouttaan paremmin – eli sitä kautta oma taloudenhallinta on paremmalla tolalla. Ylipäänsä mahdollisuus vaikuttaa omaan taloudelliseen tilanteeseen luo barometrin mukaan tyytyväisyyttä, avaa Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkonen.

Ennen säästämisen aloittamista on pankkitilille hyvä kerätä säästöpuskuri, noin parin kuukauden palkka, joka on helposti nostettavissa tarpeen tullen. Mikkosen mukaan sitä suurempia summia tilillä ei kannata makuuttaa pitkiä aikoja, sillä raha menettää ostovoimaansa.

Säästäminen on väline pidemmän ajan hyvinvoinnin parantamiseen – säästöjen avulla jokainen pystyy suunnittelemaan tulevaisuuttaan, varautumaan eläkeaikaan ja ylipäänsä unelmoimaan, kertoo Mikkonen.

Tunne taloutesi – älä anna menojen olla musta laatikko

Säästämisen aloittaminen voi tuntua haastavalta, ja siksi apua kannattaa ottaa pankilta vastaan. Ensin on hyvä olla perillä omasta taloudellisesta tilanteesta, sillä aloittaminen vaatii omien tulojen ja menojen tarkan läpikäynnin.

– Toivetilanne olisi tietenkin se, että tuloja olisi enemmän kuin menoja. Usein pankissa törmäämme siihen, että ihmiset tietävät mistä tulot tulevat, mutta eivät ole ollenkaan tietoisia omista menoistaan. Menot saattavat olla vähän niin kuin musta laatikko – rahat vain katoavat jonnekin, hymyilee Mikkonen.

Omaa taloutta on tärkeää katsoa kokonaisuutena, jossa huomioidaan tulot, menot, varat ja velat. Samalla on hyvä etsiä itselle sopiva tapa tulojen ja menojen seurantaan. Jo pari kuukautta tarkkailua auttaa olemaan viisaampi oman tilanteen suhteen.

– Pankeilta saa avuksi esimerkiksi budjettipohjia tai -sovelluksia, joita voi hyödyntää. Myös henkilökohtaiset kartoitukset ovat suosittuja. Niissä istutaan alas ja käydään taloustilanne huolellisesti läpi, minkä jälkeen suunnataan katse tavoitteisiin ja unelmiin. Oma talouden tuokio on hyvin kokonaisvaltainen hetki asiakkaille, ja moni saakin siitä ahaa-elämyksiä taloutensa suhteen.

Helpoimmillaan säästäminen toteutuu niin, että palkasta siirtyy osa suoraan säästöön automaattisiirtona, joko esimerkiksi säästötilille tai rahastoihin.

– Automaatio on hyvä tapa, koska tällöin ei tarvitse itse pohdiskella tai alkaa epäröidä summan suhteen – raha menee automaationa palkkapäivänä ja sillä selvä, Mikkonen kertoo.

Myös oman riskinottokyvyn suhteen saa tukea pankilta. Markkinat heiluvat jatkuvasti, mutta pääekonomistin mukaan siitä ei kannata pelästyä. Heilumisen sijaan fokus on kannattavaa siirtää aikaan. Kun aikaa kuluu, tuotto on suurella todennäköisyydellä noususuhdanteinen, etenkin rahastojen ja osakkeiden osalta.

Korkoa korolle -ilmiön vaikutus kasvaa ajan kuluessa

Yksi noususuhdanteinen ilmiö on myös korkoa korolle, jota ei Mikkosen mukaan syyttä hehkuteta. Se tarkoittaa sitä, että kun rahaa säästetään sijoittamalla se johonkin rahastoon, se tuottaa ajan kuluessa voittoa alkuperäisen summan lisäksi. Toisin sanoen sijoituksen pääoma kasvaa vuosi vuodelta, ilman että säästäjän tarvitsee tehdä mitään.

– Yksinkertaisuudessaan korkoa korolle -ilmiö toimii niin, että jos laitat 100 euroa sijoituksiin, joista saat vuosittain 10 prosentin tuoton, omistat seuraavana vuonna 110 euroa. Kahden vuoden päästä omistamasi summa on 121 euroa, kolmen vuoden päästä 133 euroa, ja vuosittain tuoton määrä vain kasvaa. Vaikutus on epälineaarinen. Summa ei tunnu niin isolta heti, mutta se on hämmentävän noususuhdanteinen, kun puhutaan vuosikymmenistä.

Toimivaa ilmiötä moni hyödyntää paitsi oman taloudellisen tilanteen edistämiseksi, myös perheelle. Tästä esimerkkinä on lapselle säästäminen.

– Jos esimerkiksi lapsilisiä on säästetty hajautettuihin rahastoihin joka vuosi, voi lapsella täysi-ikäisyyden koittaessa olla omaa varallisuutta jo mukava summa. Juuri aika onkin korkoa korolle -ilmiön taikasana, eli ilmiön vaikutuksen ymmärtää vasta pidemmällä aikavälillä, kun summan kasvu alkaa kiihtyä, Mikkonen avaa.

Rahastot sopivat etenkin niille, jotka eivät halua seurata markkinoita aktiivisesti. Rahastojen hyvänä puolena on myös se, että ne ovat erittäin hajautettuja ja siten turvallisempia kuin yksittäiset osakkeet, Mikkonen kertoo.

Säästäminen jopa tärkeämpää naisille

Säästäminen herättää monenlaisia tunteita. Säästämisbarometrin mukaan etenkin naisilla oma taloustilanne aiheuttaa huolta ja jopa tunnetta siitä, että itse ei voi vaikuttaa omaan taloudelliseen asemaansa.

– Barometrin tuloksista tulee vaikutelma siitä, että naisille monesti tyypillinen huijarisyndrooma yltää myös säästämiseen, sillä harmillisesti naiset saattavat kokea aiheesta runsaasti yleistä epävarmuutta.

Mikkosen mukaan myös globaalit tutkimukset kertovat, että naiset ovat turvallisuushakuisempia ja arempia säästämisen suhteen kuin miehet – vaikka ainakin Säästämisbarometrin mukaan naiset kokevat säästämisen tärkeämmäksi. Miehet uskaltavat ottaa enemmän riskejä ja sijoittaa riskipitoisempiin kohteisiin, jotka ajan myötä tuottavat enemmän. Näin ollen he myös saavat todennäköisemmin kasvatettua omaa vaurauttaan tehokkaammin.

Naiset elävät tilastojen valossa keskimäärin pidempään, joten eläkeaika saattaa olla miehiä pidempi ja elämän loppupäässä hankintoja voi joutua rahoittamaan yksin.

– Monelle voi tulla isona yllätyksenä, miten pieni eläke on. Jos haluaa turvata vanhuutta, niin näitä asioita on hyvä miettiä. Liikaa ei kuitenkaan kannata kantaa huolta, sillä omia taloudellisia kykyjä pystyy kyllä kehittämään. Kun suhtautuu aiheeseen avoimin mielin ja näkee taloutensa enemmänkin mahdollistajana, säästämisellä voi olla jopa todella voimaannuttava vaikutus, Mikkonen päättää.

Vinkit säästämisen aloittamiseen

  1. Tee päätös säästämisestä ja aktivoidu sen suhteen.
  2. Aloita oman tilanteen kartoituksesta eli budjetoinnista. Voit käyttää apunasi budjettilaskuria.
  3. Tee säästämisestä automatisoitua.
  4. Monipuolista säästämisesi – eli älä laita kaikkia munia samaan koriin, vaan hajauta.
  5. Älä stressaannu, vaikka markkinoissa onkin aaltoliikettä.

Muista, että ulkopuolisen näkökulma omaan talouteen saattaa auttaa näkemään omat mahdollisuudet silloin, kun tuntuu, ettei niitä ole.

Varaa aika pankin asiantuntijalle

Kategoriat
Säästäminen ja sijoittaminen

Ajankohtaista