Taloudellinen puskuri – turvaa arkeen ja elämiseen

Hinnat ovat nousseet, mitä on käynyt säästöillesi? Onko säästöjen kerryttäminen jäänyt? Älä lannistu, vaan motivoidu!

Säästöpankin brändikuva.
Säästämisen tärkeyteen herätään usein vallitettavan myöhään. Kun taloudellinen tilanne yllättäen muuttuu, olisi taloudellisen puskurin hyvä olla kerrytettynä. Yllättävät menot ja talouden muutokset synnyttävät usein huolta ja taloudellinen hyvinvointi saattaa järkkyä. Jos säästöjä on kertynyt ’’pahan päivän varalle’’, on tilanne helpommin hallittavissa.

Tunnista tilanteesi mahdollisuudet ja haasteet

Jos taloudellinen puskurisi on vähitellen kuihtunut, on aika aloittaa sen elvyttäminen. Vaikka säästäminen juuri nyt saattaa tuntua mahdottomalta, on tärkeintä ottaa ensimmäinen askel. Istahda alas ja katso tilannettasi realistisesti. Päätä, että haluat aloittaa säästämisen ja kohdista motivaatiosi konkreettisiin tekoihin. Niiden ei tarvitse olla suuria elämän muutoksia, vaan pienemmillä askelilla saavutat pysyvämmän lopputuloksen. Onnellista elämää pitää pystyä elämään myös säästäessä.

Säästäminen osaksi kuukausibudjettia

Usein kuukausittaiset tulot ovat tiedossa, mutta menojen selvittämiseen ei käytetä aikaa – niin kauan kun raha tilillä riittää. Budjettilaskuri on oiva työkalu tulojen ja menojen suhteuttamisessa. 

Moni saattaa yllättyä, kun listaa menonsa ylös ja säästökohteita löytyy luultua helpommin. Esimerkiksi suoratoistopalvelut jäävät usein lopettamatta ja maksu menee automaattisesti tililtä. Jo muutaman suoratoistopalvelun tai heräteostoksen hinnalla voi aloittaa esimerkiksi rahastosäästämisen.

Säästösumma kannattaa laskea kuukausittaisen budjetin pakollisiin kuluihin. Kun säästösumman siirtää heti palkkapäivänä talteen, loppusumman voi budjetoida muihin menoihin. Automatisoitu kuukausisäästäminen on vaivatonta ja taloudellinen puskuri kertyy kuin itsestään. Pidemmällä aikavälillä säästösummaa ja -tiheyttä voi muokata elämäntilanteeseen sopivaksi. 

Säästölaskuristamme saat vinkkejä ja apua säästämiskohteen valintaan, mutta myös asiantuntijamme ovat apunasi.

Huoli ei ole häpeä - taloudellisen tilanteen epävarmuuksista kannattaa puhua

Jos laskun tai tiliotteen avaaminen ahdistaa, tee itsellesi palvelus ja puhu tilanteestasi. Jos rahojen riittämistä täytyy koko ajan murehtia, se vaikuttaa kokonaisvaltaisesti jaksamiseen ja hyvinvointiin.

Me Säästöpankissa ymmärrämme, että tämänhetkinen taloustilanne saattaa olla hankala, eikä kaikilla ole mahdollisuutta kerryttää säästöjä. Toimintaympäristön muutokset laittoivat kotitalouksien budjetit uusiksi ja talouden tasapainottaminen vie aikaa.

Talouden epävarmuudesta kannattaa puhua, jotta tilanteeseen voidaan reagoida ajoissa. Esimerkiksi asuntolainan lyhennysvapailla voidaan hetkellisesti tasapainottaa taloutta: lyhennysvapaiden kuukausien aikana maksat ainoastaan lainan korkoja. Lainan lyhentämisen sijaan, voi summan käyttää säästöjen kerryttämiseen sovitun ajanjakson ajan. Lyhennysvapaista sovitaan aina tapauskohtaisesti.

Tyytymättömyys omaan talouteen ei ole huono asia, sen voi kääntää motivaatioksi.

Tahtominen on ensimmäinen askel, jonka jälkeen tarvitset suunnitelman

Säästöpankin Oman Talouden Tuokiossa kartoitetaan yhdessä tilanteesi ja sen tarjoamat mahdollisuudet. Saat pankin asiantuntijan avuksesi laatimaan suunnitelman taloutesi tasapainottamiseksi. Saatat jopa yllättyä, mihin rahasi huolella suunnitellen riittävät! 

Kiinnostuitko säästämisestä tai tarvitsetko apua talouden hallintaan? Ota yhteyttä – me autamme.

Kategoriat
Koti, asuminen ja arki

Ajankohtaista