Voinko saada asuntolainan ilman säästöjä?

Moni epäröi sitä, onko omistusasuntoon mahdollista päästä kiinni ilman vuosikausia kerrytettyä pesämunaa. Säästäminen kannattaa aina, mutta asunnon oston rahoittamiseen on säästöjen lisäksi muitakin vaihtoehtoja.

Tuntuuko sinusta, ettei säästöilläsi ole mahdollista ostaa asuntoa? Suosittelemme omien johtopäätösten vetämisen sijasta varaamaan ajan laina-asiantuntijallemme. Yhteisessä tapaamisessa selvitetään lainanhakijan maksukyky, ja lasketaan tuloihin sopiva lainasumma sekä tarvittavien vakuuksien määrä.

Asuntolainaan tarvitaan aina vakuuksia

Asuntolainan saamiseksi vaaditaan aina vakuuksia. Lainan suurimpana vakuutena toimii yleensä ostettava asunto, jonka arvosta voidaan käyttää lainan vakuutena tyypillisesti 70 prosenttia. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi 100 000 euron arvoiseen asuntoon voit saada lainaa 70 000 euroa, jolloin loput 30 prosenttia eli 30 000 euroa ostettavan asunnon hinnasta täytyy kattaa lisävakuuksilla.

Lisävakuudet voivat olla esimerkiksi omia säästöjä tai sijoituksia. Jos omia säästöjä tai sijoituksia ei ole, voi lisävakuutena käyttää myös toisen henkilön omaisuutta (esimerkiksi asunto) hänen suostumuksellaan. Jos sinulla ei ole säästöjä tai mahdollisuutta lisävakuuteen, voit käyttää esimerkiksi maksullista Garantian asuntolainatakausta tai valtiontakausta.

Mikä on Garantian lainatakaus?

Jos säästösi eivät riitä kattamaan ostettavaan asuntoon vaadittavia vakuuksia, etkä halua tai pysty käyttämään ulkopuolisia vakuuksia eli esimerkiksi vanhempiesi asuntoa, voit tiedustella Garantian lainatakausta omasta Säästöpankistasi.

Garantia on vakuutusosakeyhtiö, joka tarjoaa maksullista lisävakuutta asuntolainaan. Garantian lainatakausta voi hakea sekä oman asunnon että sijoitusasunnon hankintaan. Jos olet Säästöpankin asiakas, voit kysyä lisätietoja Garantian lainatakauksesta esimerkiksi verkkopankin keskustelun kautta.

Mikä on valtiontakaus asuntolainaan?

Voit saada asuntolainaan valtiontakauksen, jos omistat vähintään 50 prosenttia ostettavasta asunnosta, ja tulet asumaan siellä vakituisesti yksin tai perheesi kanssa. Valtiontakaukselle ei ole tulo- tai varallisuusrajaa. Takaus myönnetään pankissa asuntolainapäätöksen yhteydessä, ja sen suuruus on maksimissaan 15 prosenttia asunnon hankintahinnasta. Valtiontakausta ei voi yhdistää maksullisiin lisävakuuksiin.

Hae asuntolainaa