Aito Säästöpankki erinomaisessa tuloskunnossa

Aito Säästöpankki Oy:n liiketoiminta jatkoi vuonna 2021 voimakasta kasvuaan Huittisten Säästöpankin kesällä 2020 tekemän liiketoiminnan luovutuksen ja myönteisen asiakasvirran myötä. Pankin tilikauden 2021 liikevoitto oli 11,7 miljoonaa euroa, kasvaen edellisestä vuodesta 30,2 %. Asuntoluottokanta kasvoi 4,4 % ja asiakkaiden rahasto- ja vakuutussäästöt lisääntyivät 20,8 %. Pankki sai lähes 3 200 uutta asiakasta ja sen vakavaraisuus oli 22,52 %. Pankki ja sen omistajasäätiöt ohjasivat yhteensä 250 000 euroa paikallisen hyvinvoinnin ja elinvoiman hyväksi lahjoitusten ja apurahojen muodossa.

- Liiketoimintamme kehittyi vuoden 2021 aikana erinomaisesti ja tuloskehityksemme jopa ylitti asettamamme tavoitteet. Varauduimme koronapandemian asiakkaidemme talouteen heijastamaan epävakauteen, kuten konkursseihin, mutta onneksemme nämä pelot eivät konkretisoituneet. Esimerkiksi luottotappioiden kasvu oli koronasta huolimatta budjetoitua selvästi pienempää, Aito Säästöpankin toimitusjohtaja Pirkko Ahonen iloitsee.

Vuonna 2021 Aito Säästöpankki panosti erityisesti henkilökuntansa yritys-, maa- ja metsätalous- sekä varainhoito-osaamisen kasvattamiseen ja sähköisten palvelukanavien kehitykseen.

- Sähköisestä allekirjoituksesta ja verkkotapaamisista tuli luonteva osa sekä meidän että asiakkaidemme arkea. Verkkotapaamiset koetaan sujuviksi ja hyödyllisiksi talouden valmentamisen tuokioiksi; tästä kertoo verkkotapaamisten saama korkea NPS 83,6, kertoo Aito Säästöpankin toimitusjohtaja Pirkko Ahonen tyytyväisenä.

Kiihtyvä inflaatio lisää sijoitusintoa

Säästöpankin tehtävä on ollut auttaa suomalaisia vaurastumaan jo 200 vuoden ajan. Viime vuoden aikana Aito Säästöpankin asiakkaiden rahasto- ja vakuutussäästöt kasvoivat 20,8 % ja varainhoidossa olevien varojen määrä kasvoi 13,4 %

- Säästöpankin Säästämisbarometrin mukaan rahastojen suosio on kasvanut, säästötilin vähentynyt. Rahan ostovoimaa nakertava inflaatio saa yhä useamman etsimään paremman tuoton sijoitusvaihtoehtoja. Rahastot ovat mainio vaihtoehto parempaa tuottoa hakevalle piensäästäjälle, sillä rahastosäästäjän ei tarvitse itse aktiivisesti hoitaa sijoituksiaan, Ahonen neuvoo.

Pula myytävistä kohteista tulppaa asunto- ja asuntolainakauppaa

Asuntolainakauppa kävi Aito Säästöpankissa erityisen vilkkaasti varsinkin vuoden toisella puoliskolla. Vuoden 2021 aikana asuntolainakanta kasvoi 4,4 %.

- Asunto- ja asuntolainakauppoja olisi varmasti tehty vielä enemmänkin, mutta moni tahtoo nyt löytää ensiksi uuden asunnon ennen nykyisen asunnon myynnin käynnistämistä. Tämä tulppaa tarjontaa. Tarjonnan ollessa niukkaa, kiinteistönvälitysketjumme Sp-Kodin asiakkailta on tullut erityisen paljon kiitoksia onnistuneista ostotoimeksiannoista. Ostotoimeksiannossa välittäjät etsivät asiakkaalle uuden kodin hyödyntäen omia kontaktejaan ja kohteita, jotka eivät ole julkisessa myynnissä, vinkkaa Ahonen.

Asuntovelallisia mietityttää nyt korkojen nousu.

- Osana talouden valmentamista käymme asiakkaidemme kanssa neuvottelussa läpi, miten korkojen nousu vaikuttaa heidän talouteensa. Ilahduttavan moni asiakkaamme on tahtonut lainaansa ennakoitavuutta ja mielenrauhaa korkosuojauksen, eli kiinteän koron tai korkoputken, avulla. On odotettavissa, että korkosuojaukseen päättynyt asiakas hyötyy valinnastaan lähitulevaisuudessa, Ahonen kertoo.

Hyvinvointia koko toimialueelle ja sen asukkaille

Aito Säästöpankki jakaa voittonsa paikallisten toimijoiden ja ihmisten hyvinvoinnin edistämiseen sekä asiakkaiden palvelujen kehittämiseen. Viime vuonna pankki ohjasi yhdessä omistajasäätiöidensä kanssa toiminta-alueensa elinvoimaisuuden ja hyvinvoinnin tukemiseen yhteensä 250 000 euroa erilaisten lahjoitusten ja apurahojen muodossa.

- Maksamme myös vuosittain merkittävän määrän veroja ja veronluonteisia maksuja, joilla yhteiskuntamme ja toimialueemme julkisia palveluita ylläpidetään ja kehitetään. Vuoden 2021 verojalanjälkemme tulee arviolta olemaan noin 5,4 miljoonaa euroa, Ahonen toteaa.

Myönteiset näkymät vuodelle 2022

Pirteästi käyntiin lähtenyt alkuvuosi 2022 enteilee hyvää asiakasliiketoiminnan tulosta koko vuodelle.

- Koronaviruksen kanssa on opittu elämään, ja povattu korkojen nousu tulee vaikuttamaan positiivisesti tulevaan tulokseemme, Ahonen valottaa. - Kesällä lähdemme mahdollisesti hakemaan kasvua Seinäjoen talousalueelta, varsinkin varallisuudenhoidon sekä yritys- ja maatalousasiakkaiden parista.

Aito Säästöpankki ja Ylihärmän Säästöpankki ovat tammikuussa 2022 rekisteröineet liiketoiminnan luovutussuunnitelman, jolla Ylihärmän Säästöpankki luovuttaa liiketoimintansa Aito Säästöpankille 31.5.2022. Suunnitelman toteutuessa Aito Säästöpankin toiminta laajenee Pirkanmaan ja Satakunnan lisäksi Etelä-Pohjanmaalle, muun muassa Seinäjoelle.

 

Lisätietoja:

Pirkko Ahonen
toimitusjohtaja | Aito Säästöpankki | 050 407 0334 |
pirkko.ahonen@saastopankki.fi | @PankkiPirkko


Aito Säästöpankki Oy:n tilinpäätös ja toimintakertomus 2021
Kirjoitettu
Tyyppi

Uutinen

Julkaisija

Ajankohtaista