Meidän näköiset häät – häiden suunnittelu, säästötavoitteet ja hääbudjetti

Häät ovat yksi elämän isommista juhlista, ja jokainen viettää ne omalla tavallaan – toiset haluavat maltilliset, hyvin pienet ja intiimit juhlat, kun taas toiset haluavat panostaa päivään toden teolla. Kuitenkin hääbudjetti saattaa olla monelle arka aihe, minkä vuoksi sitä harvemmin avataan ääneen. Haastattelimme tulevana syksynä naimisiin menevää sijoituspankkiiriamme Rasmus Melleriä sekä hänen tulevaa puolisoaan Netta Örniä, jotka halusivat jakaa avoimesti ja rehellisesti häidensä suunnittelua, budjetointia sekä säästösuunnitelmaa.

Nooa Säästöpankki - Rikasta elämää blogi.

Ensiaskeleet kohti elämän tärkeintä päivää

Netta ja Rasmus kihlautuivat maaliskuussa 2023 Balilla. Rasmus kosi Nettaa loman alkuvaiheessa ja häiden suunnittelu alkoi heti kosinnan jälkeen hääpaikkojen etsiskelyllä. Loman jälkeen ei mennyt kuin pari viikkoa ja hääpaikka oli jo varattu – samalla varmistui hääpäivä.

”Hääpaikaksi halusimme kartanon, jossa tuleva kesä oli jo varattu loppuun, joten häät vietetään syksyllä. Juhlapaikka catering-palveluineen osoittautui olemaan häiden suurin kuluerä – tarkkaa vierasmäärää ei ole vielä tiedossa, mutta voimme karkeasti laskea yhden vieraan maksavan 100 hengen juhlissa noin 150 euroa,” Örn summaa.

Häiden kustannuksiin osallistui myös molempien perheenjäseniä, mutta tulevan hääparin ehdottomasti tärkein prioriteetti oli, että kustannuksiin osallistuttiin kunkin taloudelliseen tilanteeseen sopivalla panoksella. Hääpari ei halunnut ottaa häitä varten lainaa, sillä häiden jälkeen heillä on suunnitelmissa oman kodin osto.

Säästösuunnitelmia ja häähaaveita

Netta ja Rasmus avasivat yhteisen säästötilin ja aloittivat säästämisen heti hääpäivän selvittyä. Tuolloin häihin oli aikaa 19 kuukautta ja säästötavoitteeksi asetettiin 17 000 euroa. Tämä tarkoitti vuodelle 2023 jatkuvaa säästämistä yhteensä 600 euroa kuukaudessa, ja tälle vuodelle säästösummaa nostettiin sadalla eurolla per henkilö. Joulukuussa oli päästy hienosti tavoitteeseen ja hieman ylikin, sillä rahaa oli säästössä jo 7 400 euroa.

”Tavoitteena oli, että omasta hyvinvoinnista, kuten harrastuksista tai arjen ruokaostoksista ei tarvitsisi karsia. Säästöjä kertyy esimerkiksi veronpalautuksista ja lomarahoista, joiden lisäksi päätimme jättää joulu- ja syntymäpäivälahjat ostamatta ja laittaa niihin menevät rahat säästöön. Lisäksi toivoimme lähipiiriltämme, että mahdolliset lahjat saisi hyödynnettyä jollain tavalla häitä ajatellen, kuten kauneudenhoidon lahjakortteina tai käteisenä rahana. Käytännössä siis kaikista talouteen ylimääräisenä tulevista varoista pyrimme laittamaan suurimman osan säästöön,” Örn kertoo.

Hääbudjetti – budjetointi auttaa hahmottamaan kokonaisuutta, mutta ylityksiin on hyvä varautua

Netta on pitänyt tarkkaa kirjaa Excelissä koko suunnittelun ajan. Taulukkoon on eritelty allekkain kaikki menoerät ja hankinnat, niiden budjetti hinta-arvioiden perusteella sekä toteutunut hinta. Excelin lisäksi Netalla on käytössä hääsovellus, joka on ollut erinomainen työkalu häiden suunnittelussa sekä budjetin ja menojen seurannassa.

Tällä hetkellä Excelistä löytyy muun muassa seuraavanlaisia arvioita tulevista kuluista:

Netan häämekko 1 500 €
Rasmuksen puku 1 000 €
Hääkampaus ja -meikki 120 €
Kutsut ja muut painotuotteet 512 €
Juhlatila + catering 12 988 €
Hääkimppu 80 €
Valokuvaus 1 500 €
Videokuvaus 1 000 €
Bändi 800 €
Viranomaismaksut 300 €

Netta ja Rasmus ovat tehneet Exceliin myös ”panosta ja pihistä” -listan, johon on merkattu kaikki asiat ja yksityiskohdat, joihin halutaan panostaa tai joissa voidaan säästää. Panosta-listassa on esimerkiksi Netan sormus ja häämekko, hääpaikka sekä valo- ja videokuvaus. Pihistämisen varaa sen sijaan on esimerkiksi kukissa ja kutsuissa, sillä itse tekemällä voi loppupeleissä säästää satoja euroja.

”Äitini halusi osallistua häämekon kustannuksiin, sillä se olikin hieman kalliimpi, mitä olin ajatellut. Olin budjetoinut mekkoon 1 500 euroa, mutta todellisuudessa se tuli maksamaan ompelutöineen 2 250 euroa. Suvussamme ei ole perintösormusta, joten mummoni halusi osallistua sen kustannuksiin. Sormus on minulle yksi tärkeimmistä asioista, joten haluan panostaa siihen kunnolla. Olisi ihanaa, että jonain päivänä se periytyy eteenpäin omille lapsille,” Örn pohtii.

Netan ja Rasmuksen kokonaisbudjetti on sormusten kanssa 30 000 euroa. Ilman sormuksia tavoitteena oli päästä alle 20 000 euroon, mutta kulujen karsimisesta huolimatta alkuperäisessä budjetissa ei tulla pysymään.

”Pienistä puroista kasvaa iso joki”

Hääparin avoimesti jakama budjetti ja suunnitelmat ovat vain yksi polku monien joukossa, ei kiveen hakattu reitti. Kaikilla ei ole mahdollisuutta säästää kuukaudessa 400 euroa tai välttämättä häihin taloudellisesti panostaminen ei tunnu tärkeältä. Säästämiseen on olemassa paljon vaihtoehtoja ja myös pienillä arjen valinnoilla pystyy vaikuttamaan yllättävän paljon säästötavoitteen saavuttamiseen.

”Kaikki pienetkin säästöt kasvavat lopulta isoksi, kun jaksaa kärsivällisesti tavoitella unelmiaan. Jos tiedät olevasi menossa joku päivä naimisiin, suosittelemme lämpimästi aloittamaan säästämisen jo ennen kihloja,” Örn vinkkaa.

Kun säästämisestä tekee kuukausittaisen rutiinin, rahaa kertyy säästöön melkein huomaamatta

Me Säästöpankissa tiedämme, että jokainen taloudellinen tilanne on ainutlaatuinen. Tärkeintä säästämisessä on aloittaminen. Pohdi, mitä varten haluat säästää rahaa ja tee suunnitelma, sillä tavoitteiden asettaminen motivoi säästämään. Olennaista on, että sinä päätät miten, miksi ja kuinka paljon tahdot säästää. Yksin sinun ei tarvitse pärjätä, sillä Talouden kumppaninasi olemme apuna löytämässä juuri sinulle sopivat ratkaisut.

Varaa aika

Julkaistu

Ajankohtaista