Rankka vuosi

Rintamamiestalon laajennus ja peruskorjaus - Mikä meni oikein ja mitä opittiin kantapään kautta? Toivottavasti rakennusvuotemme tilinpäätöksestä on hyötyä sinulle, joka nyt harkitset samanlaiseen hankkeeseen ryhtymistä.

Vuodet 2011-2012 olivat ihanaa, mutta rankkaa aikaa. Isoisän rakentaman rintamamiestalon laajennus ja täydellinen peruskorjaus sekä pojan syntymä, elämäni sumuisin ajanjakso. Purujen tuoksu, kipeä selkä, ilo ihanasta pojasta, pelko omasta taloudesta ja taistelut rakennusmiesten kanssa ovat muistoissa enää vain välähdyksinä, eivät järkevänä jatkumona tai tarinana. Puruja pussiin lattioista, kättärille, puruja pussiin seinistä…

Muuton jälkeen oltiin pitkään niin hapoilla, ettei rakennusprojektia halunnut edes ajatella. Tahtoi vaan olla ja nauttia uudesta kodista. Nyt kun muutosta on kulunut 6 vuotta, voi jo tehdä henkistä tilinpäätöstä rankasta rakennusvuodesta. Virheitä tehtiin useita, mutta myös moni asia tehtiin oikein ja lopulta selvittiin kuivin jaloin. Toivottavasti alla olevista asioista on hyötyä sinulle, joka nyt harkitset samanlaiseen hankkeeseen ryhtymistä. 

Tuomalan talo on 1947 rakennettu rintamamiestalo 4500 neliön tontilla Järvenpäässä. Hoidin alun perin perikunnan valtuuttamana talon myyntiä. Ensimmäiset katsojat kävivät ja esittelin taloa heille. Sydämessä oli outo raskas tunne, eihän tämä näin voi mennä! Onneksi mieheni on yhtä hullu kuin minä ja hyvin pian yhdessä syntyi päätös siitä, että ostamme talon perikunnalta itsellemme. Mieluisa päätös onneksi koko perikunnalle, kun kaikille rakas talo pysyy suvussa. 

Tutustu taloon ja vietä siellä normaalia elämää

Noin vuoden talo oli meillä mökkinä, jossa vietimme viikonloput ja lomat. Tämän vuoden aikana molemmille alkoi hahmottua millainen koti tästä talosta voisi tulla. Vanhassa talossa joutuu aina tekemään kompromisseja. Elämällä normaalia arkea vanhassa talossa ymmärtää, missä asioissa joutuu joustamaan ja mitä kaikkea on pakko uudistaa. 

Projektin ajan puoliso on työkaverisi, kohtele häntä sen mukaisesti

Käyttäydymme töissä eri tavalla kuin kotona. Hillitsemme tunteet ja kommunikoimme ammattimaisesti, kun kyseessä on työkaveri, puoliso sen sijaan joutuu ottamaan vastaan harkitsemattomatkin purkaukset. Toisen tekemiä virheitä ei jätetä kotona mainitsematta, töissä ollaan mieluummin hiljaa, koska ei haluta loukata toista. Rakennusprojektin ajan olimme puolisoni kanssa työkavereita. Emme ole koskaan riidelleet niin vähän. Molemmilla stressitaso korkealla, väsymystä ja yhtä pihalla asioista. Suojelimme toisiamme automaattisesti ylimääräiseltä harmilta. Asiasta ei projektin alkaessa erikseen sovittu, huomattiin vaan jälkeenpäin, että näin onneksi tapahtui.

Etsi luotettava rakennusmestari, joka ajaa tinkimättä sinun etuasi

Tässä emme itse onnistuneet. Valitsimme rakennusmestarin liian vähäisellä taustatyöllä ja luotimme liikaa omaan fiilikseen. Soitin yhdelle referenssille, mutta tämä ei ollut riittävä selvitys. Hommat menivät pieleen kustannusarviosta ja rakennusmiesten valitsemisesta lähtien. Laajennuksen 20 sentin mittavirhe muistuttaa meitä tästä mokasta päivittäin pykälänä keittiön katossa. Jos nyt saisin tehdä toisin, etsisin ensin vastaavan tyyppisiä hankkeita ja kyselisin useita suosituksia. Hienointa olisi, jos mestareita voisi haastatella ja kilpailuttaa huolellisesti, valitettavasti vaan parhaat ovat usein todella työllistettyjä. Mestarin tulisi olla aina sinun puolellasi ja auttaa kaikissa hankinnoissa. Emme saaneet kilpailutuksiin tukea ja muutenkin kiinnostus projektimme onnistumista kohtaan oli olematonta. 

Valitse pankki, joka joustaa ja josta saat nopeasti asiantuntijan apua

Henkisesti synkimmät hetket olivat joskus alkuvuodesta. Budjetti ylittyi ja jouduimme etsimään uuden mestarin ja rakennusmiehet. Laitoimme vanhan asuntomme myyntiin ja haimme lisälainaa. Vanha asunto meni onneksi nopeasti kaupaksi ja pankki toimi ripeästi lisälainan kanssa. Pankki auttoi myös asunnon myyntiin liittyvissä asioissa. Kun työmaa pyörii täysillä ja isoja laskuja tulee päivittäin, ei yksinkertaisesti voi odottaa viikkoja vapaata aikaa pankkineuvottelulle. Etsi pankki, jossa luottohenkilö tuntee sinut ja projektisi, vastaa nopeasti viesteihin ja auttaa muuttuvissa tilanteissa. Mikäli olisi käynyt niin, että laskunmaksuun olisi tullut katkoksia, olisi esimerkiksi löytämämme huippukirvesmiehet saaneet heti töitä toisaalta, tai materiaaleja olisi jouduttu odottamaan. Pienet erot pankkien marginaaleissa ovat rakentajalle toisarvoisia kriteerejä, joustavuus ja tavoitettavuus ovat kokonaisuuden kannalta huomattavasti merkittävämpiä tekijöitä.

Varaa budjettiin runsaasti pelivaraa ja muista että rakentamisen jälkeenkin pitää elää

Kaikki asiat ei rakentaessa koskaan mene niin kuin suunnittelee. Yllätyksiä tulee aivan koko ajan, eikä joka hankinnan viimeisen päälle kilpailuttamiseen yksinkertaisesti ole aikaa. Budjetissa kannattaa olla pelivaraa vähintään 25% - 30% kun kyseessä on vanhan talon peruskorjaus. Mitä enemmän pelivaraa on, sitä vähemmän on riskiä, että työt jostain syystä keskeytyvät ja se vasta kalliiksi tulee. Laadi pankin kanssa yhdessä suunnitelma siitä, mitä tehdään, jos kustannukset kasvavat yli odotetun. Asiantunteva pankkiiri pitää huolen, ettet joudu yllätysten sattuessa pulaan.

Muuton jälkeen rahaa on säästetty mm. pihatöitä varten. Projekteja piisaa tulevaisuudessakin ja siksi rahaa laitetaan joka kuukausi sivuun rahastoon. Ja muista, että kunnostus ja perusparannustöistä saat verotuksessa kotitalousvähennystä. 

Ota kiitollisena vastaan kaikki apu minkä saat

Omat vanhemmat olivat täysillä mukana projektissa, ilman heitä ei olisi edes hommaan lähdetty. Lapset vietiin hoitoon useita kertoja viikossa ja apua riitti myös työmaalla. Koskaan en myöskään unohda niitä ystäviä, jotka tulivat apuun pyydettäessä, saatika erikseen pyytämättä.

Sitoudu hankkeeseen, jota ei voi rahalla perustella

Ei koskaan uskallettu laskea, mitä projekti loppujen lopuksi maksoi. Eikä varmaan koskaan lasketakaan. Teimme rakkaan kodin, jossa elää isovanhempien perintö, emme sijoituskämppää. Lapseni ovat viides sukupolvi tässä talossa ja näiden pihakuusien suojassa. Se tuo tunteen, jota ei voi rahassa mitata, meidän juuret ovat tässä.

Onko mielessäsi oman kodin peruskorjaus tai rakentaminen, keittiöremontti tai kenties vaihto isompaan? Me jeesataan. Meiltä saat lainan, joka sopii tarpeisiisi ja elämäntilanteeseesi: www.saastopankki.fi/lainat

 
Julkaistu
Kategoriat

Ajankohtaista