Jyväskylässä hyvä kauppatahti jatkuu asuntomarkkinoilla

Toisin kuin monissa muissa kaupungeissa ja kasvukeskuksissa Suomessa, asuntokauppa ei näytä hiljenemisen merkkejä Jyväskylässä. Kauppa käy edelleen hyvään tahtiin ja liikkeellä on paljon asunnonostajia. Myös odotukset markkinoiden loppuvuoden kehityksen osalta ovat positiiviset. Asunnoille riittää kysyntää, eikä hinnoissa tai uudiskohteiden kysynnässä ja välittäjien tekemissä kauppamäärissä ole tapahtunut pudotusta viime vuodesta.

Jouni Pekkarinen ja Tanja Heinonen

– Jyväskylän alueella ei ole viime kuukausien aikana tapahtunut asuntomarkkinoilla mitään mullistavaa muutosta verrattuna vuodentakaiseen. Teemme kauppoja hyvään tahtiin koko ajan, kertoo yrittäjä Tanja Heinonen Sp-Koti Jyväskylästä.

– Erityisesti isoille perheasunnoille ja omakotitaloille riittää kysyntää Jyväskylässä. Niiden osalta uupuu myytävää. Myyntiin tulevat laadukkaat omakotitalot käyvät nopeasti kaupaksi, Heinonen jatkaa. – Jyväskylässäkin on viime vuodet rakennettu liikaa pieniä asuntoja. Ihmiset haluavat tänä päivänä enemmän tilaa, myös vuokra-asunnolta. Uudet, kohtuuhintaiset perheasunnot menevät varmasti kaupaksi, kunhan niitä vain rakennetaan.

– Yksiöiden myynnissä on tapahtunut pudotusta viime vuoteen verrattuna. Jyväskylässä tehtiin viime kuussa 23 yksiökauppaa, kun vuosi sitten elokuussa yksiöitä myytiin 43.

– Jyväskylässä asuntomarkkinoiden heilahdukset eivät ole koskaan yhtä voimakkaita kuin pk-seudulla. Rannikolla tuulee aina enemmän kuin sisämaassa. Nousut ja laskut hinnoissakin ovat täällä aina maltillisempia.

Laadukkaat energiatehokkaat perheasunnot käyvät nyt nopeasti kaupaksi

– Uutta kotia etsivät ovat nyt erittäin kiinnostuneita asunnon energiatehokkuudesta ja asumisen kustannuksista tulevienkin vuosien osalta. Lainaneuvoteluissa asiakkaat haluavat keskustella tuleviin nouseviin kustannuksiin varautumisesta ja säästämisen eri vaihtoehdoista, kertoo Säästöpankki Optian myyntijohtaja Jouni Pekkarinen.

– Uusia asuntolainoja kysytään koko ajan. Kuluvan 12 kuukauden aikana pankin asuntolainatase on kasvanut Jyväskylässä noin kahdeksan prosenttia. On hyvä muistaa, että vuosi 2021 oli kaikkien aikojen ennätysvuosi kauppamäärissä Suomen asuntomarkkinoilla, toteaa Pekkarinen.

– Todennäköisesti lainahakemusten määrä tulee loppuvuoden aikana jonkin verran laskemaan, sillä asuntokauppoja tehdään keväällä ja kesällä loppuvuotta enemmän.

– Myöskään vanhojen asuntojen neliöhinnoissa ei ole tapahtunut mainittavaa muutosta viime vuoteen verrattuna. Uudiskohteissa sen sijaan hinnat ovat nousseet jonkin verran nousseet kohonneiden rakennuskustannusten seurauksena, sanoo Heinonen.

Kiinnostus ostotoimeksiantoa kohtaan kasvaa

– Yhä useampi esimerkiksi isoa perheasuntoa tai omakotitaloa tietyltä alueelta etsivistä asiakkaistamme on ollut kiinnostunut ostotoimeksiannosta. Se tarjoaa erinomaisia lisämahdollisuuksia omia tarpeita vastaavan kodin löytymiseen, kertoo Heinonen. – Monelle on tullut yllätyksenä se, ettei ostotoimeksianto sido ostamaan asuntoa, vaikka onnistuisimmekin löytämään asiakkaan hakukriteerejä vastaavan kohteen.

– Tälläkin hetkellä monet uutta kotia etsivät eivät uskalla laittaa nykyistä kotiaan myyntiin ennen kuin sopiva uusi löytyy. Ostotoimeksiannon kautta uusi voisi löytyä nopeammin ja helpommin. Siksi sitä kannattaisi vähintäänkin kokeilla.

– Jos asunnon vaihtamiselle tai ostamiselle on tarvetta, nyt on yhtä hyvä hetki toimia kuin milloin tahansa muulloinkin. Asumisen investointeja tai hankintoja ei kannata siirtää, jos oma työllisyystilanne ja talous ovat vakaalla pohjalla, korostaa Pekkarinen.– Pankkien kuuden prosentin stressitesti turvaa jokaisen asuntovelallisen maksukykyä Suomessa.

– Meiltä pankista löytyy hyvin aikaa kodinvaihtoa suunnittelevalle, lainaneuvotteluille ja lainanhakijan oman talouden tilanteen kartoittamiseeen. Intressissämme on myös tukea ja rahoittaa vastuullisia energiaratkaisuja, esimerkiksi vanhojen omakotitalojen energiaremontteja.

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista