Vanhojen asuntojen kauppamäärät kasvoivat alkuvuonna vain Oulussa – kaikissa muissa suurissa kaupungeissa jäätiin miinukselle

Vanhojen asuntojen kauppamäärät kasvoivat tammi–huhtikuussa vuodentakaiseen verrattuna Suomen suurista kaupungeista vain Oulussa. Sp-Koti Oulun yrittäjä Hannu Hietalan mukaan uutta kotia tositarkoituksella etsiviä on Oulun alueella runsaasti liikkeellä ja erityisesti hyväkuntoiset uudehkot asunnot käyvät yhä hetkessä kaupaksi.

Riitta-Liisa Moisanen ja Hannu Hietala

– Asuntomarkkinoiden tilanne ja näkymät ovat hyvät Oulussa. Kauppoja tehdään koko ajan, ja asunnoille riittää kysyntää. Tällä hetkellä erityisen kysyttyjä ovat uudehkot perheasunnot ja omakotitalot, joissa on maalämpö tai joku muu energiatehokas lämmitysmuoto, kertoo Sp-Koti Oulun yrittäjä Hannu Hietala.

– Oulussa myytiin tammi–huhtikuussa vanhoja asuntoja 1,7 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten vastaavana ajankohtana. Ja viime vuosihan oli kaikkien aikojen ennätysvuosi kauppamäärissä Suomessa, Hietala jatkaa. – Helsingissä vanhojen asuntojen kauppamäärät laskivat tammi–huhtikuussa 8,1 prosenttia, Espoossa 15,9 prosenttia, Tampereella 11,1 prosenttia ja Turussakin 8,7 prosenttia vuodentakaisesta.

– Vanhojen asuntojen kaupassa Oulu ui vastavirtaan, mutta uudiskohteiden kauppamäärät ovat niin Oulussa kuin kaikissa muissakin suurissa kaupungeissamme pudonneet tammi–huhtikuun aikana selvästi viime vuodesta. Uudistuotannon määrä on laskenut kaikkialla Suomessa, myös Oulussa.

Myyntikohteista on pulaa Oulussakin

– Myytävästä on edelleen pulaa, vaikka tarjontamäärät ovatkin jonkin verran kasvaneet alkuvuonna. Oulussa on, ja on ollut jo koko viime vuoden, poikkeuksellisen vähän sekä uusia että vanhoja asuntoja myynnissä, kertoo Hietala. – Monet asunnonvaihtoa suunnittelevat lykkäävät nyt vanhan kodin myyntiä, kun tarjolla ei ole sopivaa uutta.

– Vanhoja asuntoja on tällä hetkellä Oulussa myynnissä alle 900, kun normaaliolosuhteissa niitä on 1400. Uusia valmiita kerrostaloasuntoja on täällä myynnissä nyt noin 40, kun viimeiset pari vuotta niitä on ollut tarjolla 150–200. Omakotitalojen osalta ideaali tarjontamäärä olisi 300–400, nyt niitäkin on myynnissä vain 150.

– Yksiöitä olisi tarjolla, mutta niiden aika on ohi Oulussakin. Viime vuosina niitä on rakennettu tännekin liikaa. Yksiöiden sijaan tänne kaivattaisiin kipeästi uusia perheasuntoja, kolmioita ja neliöitä, sanoo Hietala.

Uudiskohteiden hintojen nousu nostaa myös vanhojen asuntojen hintoja

– Oulu on kasvava, muuttovoittoinen kaupunki, jonne muutetaan pääkaupunkiseudultakin asti tilavampien neliöiden ja alhaisempien asumiskustannusten perässä. Uudistuotannolle on täällä jatkuva tarve. Oulun kaupungille kiitos siitä, että kaupunkisuunnittelu ja kaavoitus tukevat hyvin kasvua. Uusia asuinalueita rakennetaan Ouluun koko ajan lisää, ja tontteja riittää halukkaille.

– Rakennuskustannusten voimakkaan nousun takia Oulussakin on nyt jonkin verran peruttu ja siirretty uudiskohteiden aloituksia. Hintojen nousu pakottaa rakennuttajat nostamaan uudiskohteiden hintoja. Sen seurauksena myös uudehkojen asuntojen hinnat tulevat nousemaan lähitulevaisuudessa.

– Uusien ja vanhojen asuntojen neliöhinnoissa on valtava ero Oulussa. Keskustassa uuden kerrostaloasunnon neliöhinta on tällä hetkellä noin 6 000 euroa, kun 2010-luvulla rakennetun vastaavan asunnon neliöhinnat pyörivät noin 3 000 eurossa, kertoo Hietala.

Suomen hyvä työllisyystilanne tukee asuntokauppaa

– Pankinkaan näkökulmasta ei näytä, että asuntokauppa olisi hyytymässä Oulussa. Toki ihmiset tuntuvat olevan nyt aiempaa harkitsevaisempia isojen hankintojen suhteen, mutta uusia lainoja kysytään normaaliin tapaan ja asuntokauppoja tehdään meillä koko ajan, sanoo Säästöpankki Optian myyntijohtaja Riitta-Liisa Moisanen.

– Kuten Säästöpankkiryhmän pääekonomisti Henna Mikkonenkin on sanonut, Suomen taloudella menee edelleen yllättävän hyvin. Asuntokaupan tärkeimmistä draivereista hyvällä tasolla olevat työllisyys ja kuluttajien asunnonostoaikeet tukevat asuntokaupan positiivista kehitystä, jatkaa Moisanen.

Kirjoitettu
Tyyppi

Uutinen

Julkaisija

Ajankohtaista