Vuokravakuustili

Vuokravakuus on usein vuokrasuhteen ehtona. Turvallisin paikka vakuudelle on pankkiin avattu vuokravakuustili. Se on reilu ja helppo ratkaisu molemmille osapuolille.

Nuori pariskunta on saanut ensimmäisen yhteisen kotinsa avaimet. He löysivät kodin Sp-Kodin kautta ja saivat asuntolainaa Säästöpankista.

Mitä vuokravakuus tarkoittaa?

Vuokrasuhteen ehtona on usein ennakkoon maksettava vuokravakuus. Vuokranantaja turvaa vakuudella talouttaan siltä varalta, että vuokralainen laiminlyö velvoitteensa. Vaadittavan vuokravakuuden suuruus sovitaan vuokrasopimuksessa. Yleensä vuokravakuus vastaa 1–3 kuukauden vuokrasummaa. Turvallisin paikka vuokravakuudelle on sitä varten avattu vuokravakuustili.

Miksi kannattaa avata vuokravakuustili?

 • Vuokravakuustili on reilu molemmille osapuolille.
 • Vuokralainen saa vakuuden korkoineen takaisin käyttöönsä vuokrasuhteen päätyttyä, jos vuokrasuhde on sujunut moitteettomasti.
 • Vakuus on varmassa tallessa, sillä vuokralainen ei voi nostaa vakuusrahoja vuokrasuhteen aikana.
 • Vuokranantaja saa ottaa vuokravakuuden käyttöönsä vain, jos vuokralainen on todistetusti jättänyt vuokria maksamatta tai aiheuttanut asunnolle vahinkoa.
 • Vuokravakuus on talletussuojattu, eli takaisinmaksu turvataan myös pankin mahdollisissa maksuvaikeuksissa.

Vuokravakuustilin avaaminen

 • Vuokralainen toimittaa allekirjoitetun vuokrasopimuksen pankkiin ja avaa vuokravakuustilin omaan pankkiinsa. Tilille talletetaan vuokranantajan vuokrasopimuksessa ilmoittama vuokravakuuden määrä.
 • Tämän jälkeen talletus pantataan. Panttaus estää tilin käytön vuokralaiselta vuokrasuhteen aikana.
 • Vuokralainen toimittaa vuokranantajalle pankista saadun ”Ilmoitus vuokravakuudesta” -lomakkeen, jonka vuokralainen ja pankki ovat allekirjoittaneet.

Vuokravakuustilin lopettaminen

 • Vuokrasopimuksen päättyessä vuokranantaja vapauttaa varat vuokralaisen käyttöön allekirjoittamalla ”Ilmoitus vuokravakuudesta” -lomakkeen ja palauttamalla sen vuokralaiselle.
 • Vuokralainen toimittaa lomakkeen omaan pankkiinsa.
 • Vuokravakuustili lopetetaan ja rahat siirretään vuokralaisen tilille.
 • Jos vuokranantaja voi todistaa, että vuokralainen on laiminlyönyt vuokranmaksun tai aiheuttanut toiminnallaan vahinkoa, hän voi nostaa vakuuden itselleen.

Haluatko avata vuokravakuustilin? Varaa aika konttorille, niin hoidetaan asia kuntoon! Tuothan mukanasi myös allekirjoitetun vuokrasopimuksen.

Kiinnostaako vuokravakuustilin avaaminen? Varaa aika tapaamiseen.

Lue lisää

Mitä sinun pitää tietää ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista?

Tutustu myös näihin

ASP-tili ja asuntosäästäminen

Onko tavoitteenasi ostaa ensimmäinen oma koti? Avaamalla ASP-tilin 15-44-vuotiaana saat selkeän säästöohjelman suunnitelmasi toteuttamiseen sekä muita etuja.

Mobiilipankki

Ketterää ja turvallista pankkiasiointia, missä ikinä kuljet! Lataa puhelimeesi ja tablettiisi Sp-Mobiili.

Säästöpankki Tunnistus

Säästöpankki Tunnistus -sovelluksella tunnistaudut turvallisesti ja helposti verkossa itse määrittelemälläsi PIN-koodilla, sormenjäljellä tai kasvojentunnistuksella.