Open Banking – mistä siinä on kyse?

Uudistetun maksupalvelulain, PSD2:n (Payment Services Directive 2), myötä Säästöpankin avoimet rajapinnat avattiin muille palveluntarjoajille.

PSD2 on tuonut uusia, avoimia rajapintoja hyödyntäviä maksutapoja. Asiakkaanamme olet voinut huomata sen esimerkiksi verkkomaksua tehdessäsi.

Avoimet rajapinnat tuovat sinulle lisää mahdollisuuksia

Avoimien rajapintojen kautta voit halutessasi hyödyntää asiakkaanamme ulkopuolisten palveluntarjoajien eli kolmansien osapuolien tarjoamia tilitietopalveluita (AIS) ja maksutoimeksiantopalveluita (PIS). Olet saattanut kuulla käytettävän myös nimitystä monipankkipalvelu.

Tilitietopalvelun avulla voit saada valitsemiesi maksutilien ja Credit-korttiesi saldot ja tapahtumat näkyviin kolmannen osapuolen palveluun. Tilitietopalveluita voidaan käyttää esimerkiksi oman talouden hallintaan liittyvissä palveluissa tai luottopäätösten tekemisessä.

Maksutoimeksiantopalvelun kautta voit suorittaa maksutapahtuman verkkokaupassa. Maksun tekemisen yhteydessä sinun pitää vahvistaa maksu Säästöpankin suostumus- ja vahvistuspalvelussa.

Sinä päätät, mitä kolmansien osapuolien palveluja käytät

Kolmansien osapuolien palveluiden käyttö on tällä hetkellä mahdollista henkilöasiakkailla. Yritysasiakkaamme voivat hyödyntää näitä palveluita 7.6.2021 lähtien. Asiakkaanamme voit itse päättää, tahdotko käyttää avoimien rajapintojen mahdollistamia uusia palveluita vai et.

Keitä kolmannet osapuolet ovat?

Kolmannet osapuolet ovat säänneltyjä ja valvottuja toimijoita, joilta vaaditaan viranomaisen myöntämä toimilupa tilitietopalvelun tai maksutoimeksiantopalvelun tarjoamiselle. Tarkistamme aina, että jokaisella rajapintaa käyttävällä kolmannella osapuolella on voimassa olevat luvat kyseiseen palveluun.

Kun käytät kolmannen osapuolen palvelua, sinut ohjataan Säästöpankin Suostumus- ja vahvistuspalveluun antamaan suostumuksesi tilitietojen hakemiselle tai maksun vahvistamiselle. Suostumusta varten sinun pitää tunnistautua Säästöpankin Tunnistussovelluksella tai paperisella avaintunnuskortilla.

Muista turvallisuus pankkiasioinnissa

Säästöpankin asiakkaana sinulla ei ole syytä huoleen; kolmannet osapuolet eivät pääse käsiksi tilitietoihisi tai tekemään uusia maksuja ilman suostumustasi.

On kuitenkin mahdollista, että verkossa voi esiintyä uudenlaisia verkkohuijauksia, joissa pyritään saamaan asiakkaan pankkitunnukset haltuun vedoten näihin uudentyyppisiin palveluihin.

Ota aina selvää yrityksestä ja varmistu toimijan luotettavuudesta ennen maksamista. Asiakkaalla on oikeus saada tietoja yrityksen toiminnasta, toimiluvasta ja valvovasta viranomaisesta ja yhteystiedoista.

Yleisen verkkoturvallisuutesi parantamiseksi tutustuthan Turvallisuus-vinkkeihimme. Muistahan esimerkiksi, ettei pankki tai viranomaiset koskaan kysy verkkopankkitunnuksiasi puhelimitse tai sähköpostilla.