BSP-lån

BSP-lånets ränta är alltid förmånlig. Du kan beviljas ett BSP-lån, om du är 15-44 år och sparar minst 10 % av bostadens köpepris och i övrigt uppfyller BSP-kraven.

Säästöpankin brändikuva

BSP-lånets ränta är alltid förmånlig.

Du får räntestöd om räntan på ditt BSP-lån överskrider 3,8 procent.

Med ett BSP-avtal garanterar staten en större andel av ditt lån än om du skulle ta ett vanligt bostadslån.

Vad är ett BSP-lån?

BSP-lånet är en del av BSP – alltså bostadssparpremiesystemet. Med hjälp av det stöder staten unga som köper sin första bostad. Du kan få det ränteförmånliga BSP-lånet när du har sparat minst 10 procent av bostadens köpepris och uppfyller de övriga BSP-kraven. BSP-lånet täcker resten av bostadsköpets pris. Ett BSP-lån beviljas för högst 25 år.

Den maximala storleken på BSP-lånet beror på den köpta bostadens läge. Två BSP-sparare kan tillsammans få upp till 50 % större BSP-räntestödslån av den egna kommunens maximibelopp. Till exempel, i Helsingfors, kan BSP-lånebeloppet vara ända upp till 345 000 €, istället för tidigare 230 000 €.

Hur mycket BSP-lån kan jag få?

En BSP-sparare köper bostad (maximalt belopp för räntestödslån)

Helsingfors: 230 000 €
Esbo, Grankulla och Vanda: 185 000 €
Tammerfors, Åbo: 160 000 €
Övriga Finland: 140 000 €

Två BSP-sparare som köper bostad (det maximala beloppet för räntestödslån kan vara + 50 %, när två BSP-berättigade lånesökande)

Helsingfors: 345 000 €
Esbo, Grankulla, Vanda:
277 500 €
Tammerfors, Åbo:
240 000 €
Övriga Finland:
210 000 €


Om bostaden du planerar att köpa är dyrare än BSP-lånets maximisumma kan du ansöka om BSP-tilläggslån som beviljas enligt samma principer som ett vanligt bostadslån. För en del av tilläggslånet kan du få statsborgen vilket gör det lättare att ordna med den säkerhet som saknas. Statsborgen kan vara högst 25 % av det totala lånebeloppet, dock högst 60 000 euro.

Förmånlig ränta och statligt stöd för BSP-lånet

  • BSP-lånet har många fördelar jämfört med ett vanligt bostadslån:
  • Du får alltid en förmånlig ränta för BSP-lånet.
  • Det statsgaranterade lånets andel kan vara 90 procent av bostadens anskaffningspris. Utan ett BSP-avtal är den maximala garantin 85 procent.
  • Statsborgens borgensavgift på 2,5 procent gäller inte BSP-lånet.
  • Du får statens räntestöd de 10 första låneåren. Om räntan under den perioden överskrider 3,8 procent betalar staten 70 procent av den överskridande räntan.

Villkoren för statsborgen är på fler punkter förmånligare för BSP-sparare. Jämför skillnader nedan.


  Vanlig sparare BSP-sparare
Största låneandel av bostadens pris som du kan få statsborgen för 85 % 90 %
Statsborgens maximala andel av lånet (max 60 000 €) 20 % 25 %
Priset för statsborgen

2,5 % 0 %

 

Låter det komplicerat? Ingen fara, vi på Sparbanken berättar gärna mer och gör uträkningar för BSP-sparande och lån som lämpar sig för just din situation.

Ett BSP-lån får du som BSP-sparare

Du kan beviljas ett BSP-lån när du öppnat ett BSP-konto och uppfyllt de utsatta sparkraven och om du köper din första bostad. Ett bostadssparpremiekonto kan öppnas av vilken 15–44-åring som helst som planerar att köpa sin första bostad, man får inte tidigare ha ägt 50 % eller mer av en bostad eller ett bostadshus. Med ett BSP-konto når du lättare dina mål som lycklig ägare av ett nytt hem.

Det lönar sig att börja BSP-spara fastän det inte ännu är aktuellt att köpa en första bostad. Sparandet är lättare i små rater och över en lång tid, men som snabbast kan du nå ditt mål redan på två år. Dessutom får du en bättre ränta än på ett vanligt konto. BSP-sparandet binder dig inte i något skede till att köpa en bostad, utan du kan säga upp avtalet om du vill.

För att se videon måste marknadsföringskakor vara aktiverade. Du kan aktivera detta i cookie-inställningarna, som du kommer åt genom att klicka på knappen nedan. Läs mer om våra cookie-inställningar här.

Första bostadsköparens guide

Från första bostadsköparens guide hittar du bla. information om olika finansieringsalternativ, om lånebegrepp och vad du ska ta i beaktande vid köp av första bostad.
Säästöpankin brändikuva