BSP-lån

Om du har ett BSP-sparkonto kan du köpa din bostad med hjälp av Sparbankens BSP-lån. Du får flera ekonomiska fördelar både för dina besparingar samt för ditt första bostadslån.

check

BSP-lånets ränta är alltid förmånlig.

check

Du får räntestöd om räntan på ditt BSP-lån överskrider 3,8 procent.

check

Med ett BSP-avtal garanterar staten en större andel av ditt lån än om du skulle ta ett vanligt bostadslån.

Vad är ett BSP-lån?

BSP-lånet är en del av BSP – alltså bostadssparpremiesystemet. Med hjälp av det stöder staten unga som köper sin första bostad. Du kan få det ränteförmånliga BSP-lånet när du har sparat minst 10 procent av bostadens köpepris och uppfyller de övriga BSP-kraven. BSP-lånet täcker resten av bostadsköpets pris. Ett BSP-lån beviljas för högst 25 år.

Den maximala storleken på BSP-lånet beror på den köpta bostadens läge. Det maximala BSP-lånet för en bostad är alltid lika stort, oberoende av om den köps av en eller två BSP-sparare.

Helsingfors: 215 000 €
Esbo, Grankulla och Vanda: 160 000 €
Tammerfors, Åbo: 140 000 €
Övriga Finland: 120 000 €

Om bostaden du planerar att köpa är dyrare än BSP-lånets maximisumma kan du ansöka om BSP-tilläggslån som beviljas enligt samma principer som ett vanligt bostadslån. För en del av tilläggslånet kan du få statsborgen vilket gör det lättare att ordna med den säkerhet som saknas. Statsborgen är högst 25 procent av lånebeloppet, ändå högst 50 000 euro.

Förmånlig ränta och statligt stöd för BSP-lånet

  • BSP-lånet har många fördelar jämfört med ett vanligt bostadslån:
  • Du får alltid en förmånlig ränta för BSP-lånet.
  • Det statsgaranterade lånets andel kan vara 90 procent av bostadens anskaffningspris. Utan ett BSP-avtal är den maximala garantin 85 procent.
  • Statsborgens återbetalning på 2,5 procent gäller inte BSP-lånet.
  • Du får statens räntestöd de 10 första låneåren. Om räntan under den perioden överskrider 3,8 procent betalar staten 70 procent av den överskridande räntan.

Villkoren för statsborgen är på fler punkter förmånligare för BSP-sparare. Jämför skillnader nedan.


  Vanlig sparare BSP-sparare
Största låneandel av bostadens pris som du kan få statsborgen för 85 % 90 %
Statsborgens maximala andel av lånet (max 50 000 €) 20 % 25 %
Priset för statsborgen

2,5 % 0 %

 

Låter det komplicerat? Ingen fara, vi på Sparbanken berättar gärna mer och gör uträkningar för BSP-sparande och lån som lämpar sig för just din situation.

Ett BSP-lån får du som BSP-sparare

Du kan beviljas ett BSP-lån när du öppnat ett BSP-konto och uppfyllt de utsatta sparkraven och om du köper din första bostad. Ett bostadssparpremiekonto kan öppnas av vilken 15–39-åring som helst som planerar att köpa sin första bostad, man får inte tidigare ha ägt mer än 50 procent av en bostad eller ett bostadshus. Med ett BSP-konto når du lättare dina mål som lycklig ägare av ett nytt hem.

Det lönar sig att börja BSP-spara fastän det inte ännu är aktuellt att köpa en första bostad. Sparandet är lättare i små rater och över en lång tid, men som snabbast kan du nå ditt mål redan på två år. Dessutom får du en bättre ränta än på ett vanligt konto. BSP-sparandet binder dig inte i något skede till att köpa en bostad, utan du kan säga upp avtalet om du vill.

Läs också de här

Bolån

Vill du ha ett eget hem? I Sparbanken kan du ansöka om ett lån som passar just dina behov och din livssituation. Pröva också vår låneräknare för att utreda ditt lånebehov.

Konsumtionskredit

En konsumtionskredit ger dig större flexibilitet att finansiera små och lite större inköp. Om du är kund hos oss kan du också få konsumtionskredit utan säkerhet.

Räntekorridor

Vill du stabilisera räntan på ditt lån? När du väljer en räntekorridor bestäms en högsta och lägsta räntesats för ditt lån.

Flexkredit

Renovering, en ny laptop eller en semesterresa – flexkredit är en kontinuerlig reservfond som fungerar som buffert vid plötsliga och större utgifter.

Billån

Be om en lämplig finansieringslösning av oss när suget efter en ny bil slår till. Bekanta dig även med billåneräknaren.

Lån till placeringsbostad

Kan bostadsinvestering vara någonting för dig? En bostad är ett långvarigt investeringsobjekt som ger möjlighet till hyresinkomst, värdestegring och skatteplanering.

Byggnadslån

Är ditt mål att bygga ett eget hus? Börja resan till det egna hemmet med en kostnadskalkyl för bygget och med att skicka in en låneansökan

Låneskydd

Med Sparbanken Balans-låneskyddet ser du till att lånet amorteras enligt ursprungsplan. Också under överraskande situationer i livet.

Studielån

Med hjälp av ett studielån kan du helt koncentrera dig på dina studier och kan börja tjäna pengar tidigare. Studielånet är ett statsgaranterat lån som du börjar betala tillbaka först när du avslutat studierna.

Fast ränta

Räntorna är fortfarande låga, men hur länge? Du kan välja fast ränta på ditt lån och då hålls rän-tesatsen oförändrad under hela perioden.

Renoveringslån

Är det dags att byta ut tapeterna eller behöver badrummet totalrenoveras? Du kan förverkliga både små och stora planer med ett renoveringslån.

Du kan se prislistan genom att ange orten i fältet och välja den i listan.

Kontaktuppgifter till det valda kontoret

Byt kontor
Vår kundtjänst nås också per telefon eller via chatten vardagar kl. 8–18.