En liten pojke önskade sig en klubba – hundratals barns drömmar om hobbyutrustning förverkligades

Kampanjen Anna mahdollisuus (Ge möjlighet) resulterade i en fantastisk mängd gåvor, när hobbyutrustning samlades in till mindre bemedlade familjer. Kampanjen förde samman hjälpare och mottagare, och resultatet blev många berörande möten.

Sparbanker över hela Finland deltog i HOPE rf:s kampanj Anna mahdollisuus (Ge möjlighet), vars syfte var att under augusti samla in hobbyutrustning till mindre bemedlade familjer. Ungefär en åttondel av alla barn och ungdomar lever i mindre bemedlade familjer och saknar möjlighet att ägna sig åt någon hobby eller skaffa lämplig hobbyutrustning. Kampanjen ordnades i samarbete med samarbetspartnerna för Innebandy-VM 2020 och avslutades i slutet av augusti.

Ett fint insamlingsresultat

Glädjen var stor när ett fantastiskt antal gåvor kom in. Som insamlingspunkter fungerade Stadiums och Starkkis butiker runt om i Finland. Antalet insamlingsplatser var sammanlagt 42, och alla fick igenomsnitt en pall med gåvor plus 15 ytterligare lådor med hobbyutrustning. Gåvorna räckte till hundratals barn och ungdomar. 

Kampanjen inbjöd till eftertanke

Även Sparbankens kunder utmanades att delta i kampanjen, vilket gav positiva resultat. Även bankens anställda gick igenom sina förråd och skänkte sportutrustning. 

– Vi fick ihop en stor hög av bland annat skridskor, hjälmar, klubbor och sportkläder, som vi lämnade in till en insamlingsplats där Stadiums personal tacksamt tog emot dem, berättar sparbankiren och marknadsföringschefen Kirsi Evilä på Sparbanken i Tammerfors. 

Evilä, som själv är tvåbarnsmor, berättar att kampanjen berörde henne djupt. 

– Det värmde att jag med min gåva, även om den är liten, kan ge något mindre bemedlat barn möjlighet att röra på sig eller delta i en hobby. En del barn har inte ens den utrustning som behövs för att delta i skolans gymnastiklektioner.

Evilä vet att när barnen växer måste man skaffa ny utrustning nästan varje år. Behovet av hobbyutrustning är därför stort. 

– Jag är en ivrig återvinnare, men vi hittade ändå utrustning hemma hos oss som vi kunde ge. En snabb rundfrågning bland grannarna gav också resultat, fortsätter Evilä. 

Hjärtliga möten med hjälpbehövande

Den nationella välgörenhetskampanjen är kopplad till herrarnas VM i innebandy, som avgörs i Helsingfors i december nästa år. Innebandyförbundet stor bakom kampanjen i samarbete med partnerskapsnätverket kring VM 2020 och Hope rf.

Finska innebandyförbundets evenemangschef för hemma-VM Hanne Pirkola är nöjd med kampanjens resultat.  Hon är glad över att detta blev en hjärtesak bland spelarna. Så blev det också för Sparbankens avtalsidrottare, den professionella innebandyspelaren Miko Kailialalle, 26, som drog sitt strå till stacken genom att skänka bland annat innebandyklubbor och skor. 

– Det kändes bra att få hjälpa och gesten gjorde mig glad, och förhoppningsvis även mottagaren, säger Kaikiala.

Ett av målen för kampanjen var att alla hjälpbehövande barn och ungdomar ska få lämplig sportutrustning oberoende av familjens ekonomiska situation. Hope rf:s verksamhetsledare Eveliina Hostilan berättade om ett berörande möte med en lite pojke.

– En liten pojke ringde till mig och önskade sig en innebandyklubba. Det var väldigt berörande att kunna ge den till honom och se glädjen i hans ansikte. Jag kan konstatera att kampanjen blev väldigt lyckad, säger Hostila. 

 
Skriven
Typ
Nyhet
Utgivare
Sparbankscentralen

Intressant just nu