Så här påverkar betalningsanmärkningar ditt liv

En telefonräkning, en hyra eller ett snabblån som du inte betalat. En betalningsanmärkning i kredituppgifterna är en otrevlig följd av obetalda räkningar och kan försvåra många saker i din vardag.

Vad är en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning och förlust av kreditvärdighet betyder samma sak. En betalningsanmärkning är ett tecken på att en person som förlorat sin kreditvärdighet av en eller annan orsak inte har kunnat sköta sina pengaärenden eller fakturor på ett överenskommet sätt.

Man får betalningsanmärkningar av obetalda fakturor och skulder. Största delen av de ungas betalningsanmärkningar beror på obetalda telefonräkningar, webbinköp, hyror och konsumentkrediter.

Att förlora kreditvärdigheten försvårar många saker i vardagen och därför är det mycket viktigt att ta hand om sin ekonomi. I värsta fall om man försöker betala gamla skulder med nya lån och skjuta upp problemet kan det leda till en skuldspiral. Särskilt snabblån är orsaken till att många unga skuldsätter sig. De lätta snabblånen kan vara lockande, men i pengafrågorna finns det inga genvägar till lycka. Idag kan snabblånens stora summor och höga räntor orsaka allvarliga följder för de unga.

En betalningsanmärkning kommer aldrig som en överraskning

Ifall du har glömt bort eller inte betalat räkningen behöver du inte ännu vara orolig. Betalningsanmärkningen kommer inte genast efter att räkningen är obetald, utan först efter att du fått betalningspåminnelser eller räkningen har gått ända till indrivning. Det innebär alltså att du får flera påminnelser både av den ursprungliga faktureraren och indrivningsbyrån om att du kommer att få en anmärkning.

I praktiken går det minst två månader från räkningens sista förfallodag tills den hamnar hos indrivningsbyrån. Men när det gäller konsumentkrediter kan betalningsanmärkningen komma genast då betalningen har varit försenad i över 60 dagar. Betalningsanmärkningen syns inte i kredituppgifterna för evigt, utan den finns där i cirka 2–4 år. Hur länge betalningsanmärkningen finns kvar i uppgifterna beror på hur många anmärkningar det finns och hur snabbt skulden har betalats bort.

Vad kan förlusten av kreditvärdigheten påverka?

En betalningsanmärkning förhindrar och försvårar många vardagliga saker. Att kolla kredituppgifterna är allmän praxis då du till exempel söker ett nytt lån eller en hyresbostad. Många företag utvärderar även kundens pålitlighet med hjälp av kredituppgifterna.

 • Att skaffa ett nytt kreditkort. Om du redan har ett kreditkort kommer banken att kräva tillbaka det av dig.
 • Att ansöka om lån. Att dina kredituppgifter är i skick är en förutsättning för att du ska kunna beviljas lån.
 • Att köpa eller byta ett telefon- eller nätabonnemang. Operatören kräver ofta en granskning av kredituppgifterna.
 • Att hyra en bostad. En betalningsanmärkning är inte ett hinder för att få en hyresbostad, men hyresvärden har rätt att kolla dina kredituppgifter.
 • Att skaffa ett elavtal eller en försäkring. Om du har en betalningsanmärkning förutsätter företagen ofta en större summa av dig när ni ingår avtal.
 • Att få ett nytt jobb. Arbetsgivaren kan kolla dina kredituppgifter om du arbetar med pengar eller om arbetet kräver en annan särskild pålitlighet.
 • Att beställa produkter på nätet med faktura eller på avbetalning. Att förlora kreditvärdigheten försvårar även webbshoppingen.

Det är inte tabu att tala om pengar

Det vore bra att prata om pengar och betalningsanmärkningar. Om du har pengabekymmer lönar det sig att modigt prata om det med dina föräldrar och vänner. Vi rekommenderar att du pratar öppet om pengar med dina kompisar!

Om du önskar även mer personlig hjälp i pengaärenden kan du boka tid på banken. Du kan till exempel boka ett webbmöte med våra experter på Sparbanken och få råd och tips för hur du kan hantera din ekonomi.

Att undvika betalningsanmärkningar – Läs tipsen!

 1. Håll dig uppdaterad om dina inkomster och utgifter. Underskatta inte dina utgifter eller överdriv dina intäkter.
 2. Förutsäg dina kommande utgifter. Det är alltid bra att ha besparingar i reserv.
 3. Planera hur du använder pengarna. Du kan till exempel göra upp en budget.
 4. Tänk till två gånger innan du köper på avbetalning. En tumregel: Om du köper på avbetalning bör du varje månad kunna spara samma summa.
 5. Undvik snabblån. Snabblån kan orsaka skuldsättning och allvarliga problem.
 6. Var modig då du talar om pengar! Vi rekommenderar att du pratar med dina kompisar och föräldrar om du har pengabekymmer. På sociala medier finns det också diskussionsforum där du kan få stöd.
...