Sparande och budgeterande

Är spargrisen eller kontot tomt igen? Hur lär man sig att spara? Hur gör man upp en budget? Du som är ung, här hittar du hjälp och tips för sparandet!

Säästöpankin brändikuva

Varför lönar det sig att spara?

Visste du att sparandet kan göra dig lycklig? Enligt Sparbarometern ökar sparandet och planeringen av penninganvändningen lyckan. Att konsumera och köpa nya saker ger en trevlig känsla en stund, men att spara ökar lyckokänslan på lång sikt. Sparandet ger trygghet och möjligheter, och därför lönar det sig att börja spara redan som ung. Det finns många orsaker till att spara – du kan spara för en ny telefon, en semesterresa eller en egen bostad. Det är även klokt att spara inför framtiden, eftersom det ger dig beredskap inför livets överraskande kostnader. 

Så här börjar du spara

Det viktigaste med sparandet är att börja – det går att börja med små summor! Att ställa upp mål motiverar till att spara. Fundera över vad du vill använda de sparade pengarna till och gör upp en plan. Det viktiga i sparandet är att du själv bestämmer hur, varför och hur mycket du vill spara.

Våra bankrådgivare står till tjänst om du vill ha hjälp med pengafrågor och sparande. Som kund hos Sparbanken kan du prata ledigt om sparandet hemma via ett nätmöte eller boka tid på banken. Under ekonomistunden går vi tillsammans igenom din ekonomiska situation och hjälper dig med dina mål. Kom ihåg att det inte finns några dumma frågor! Du kan också besöka Sparbankens webbplats för att se de olika spar- och placeringsalternativen. 

Det första steget till att inleda sparandet är att ta reda på sina inkomster och utgifter. Gör upp en lista med hur mycket pengar du får och förbrukar i månaden. Sparandet går hand i hand med budgeteringen – att göra upp en budget hjälper dig få en överblick över hur du använder pengarna och du lär dig även skära ner på onödiga utgifter. Då du gör sparandet till en månatlig rutin sparar du pengar nästan utan att märka det.

Budgeteringen är A och O i hanteringen av den egna ekonomin

Känns det som om pengarna försvinner från kontot lika snabbt som de dyker upp? Har du någon gång räknat hur mycket pengar som går åt till små inköp? Om det låter bekant lönar det sig att aktivt börja följa upp inkomster och utgifter, alltså börja budgetera. Gör upp en budget och börja följa upp dina utgifter och hur du håller budgeten.

Så här gör du en budget:

  1. Börja med att räkna din månatliga inkomst. Kom ihåg att endast beakta nettoinkomsten, alltså den summa som du får i hand efter obligatoriska skatter och försäkringsavgifter.
  2. Räkna ihop alla obligatoriska eller återkommande utgifter under månaden. De här är sådana utgifter som du just inte alls kan påverka eftersom du bundit dig vid att betala dem. Utgifter av det här slaget är till exempel hyran, telefonräkningen och försäkringarna. 
  3. Inkludera sparandet som en del av dina obligatoriska utgifter. Om du varje månad sparar på fonder eller ett bsp-konto ska du räkna med sparandet i budgeten. 
  4. Räkna med de övriga månatliga kostnaderna. Dessa är till exempel mat, restaurangbesök, evenemang och resor, klädesköp och annan shopping.
  5. Anteckna alla inkomster och utgifter. Du kan använda Sparbankens budgetkalkylatorn som hjälp.
  6. Nu har du gjort en budget! Hur ser situationen ut? Kan du spara in lite mer någonstans? Om din budget visar minus bör du fundera på din konsumtion och dra ner på extra utgifter.

Är pengarna slut igen? Läs åtminstone de här spartipsen!

  1. Börja spara redan idag. Det svåraste med att spara är att börja.
  2. Sätt undan en liten del av din inkomst varje månad. En bra minnesregel är att spara cirka 10–20 procent av inkomsten. Om du inte har regelbunden inkomst lönar det sig att sätta undan en del av till exempel sommarjobbspengarna.
  3. Dra ner på onödiga utgifter. Fundera över vilka utgifter som är nödvändiga och var du kan spara in. Små inköp blir stora summor varje månad.
  4. Undvik impulsköp. Ofta handlar man på impuls, särskilt på nätet. Tänk dig för innan du köper!
  5. Spara en del av gåvopengarna. Oavsett om det är din examen eller födelsedag bör du sätta undan en liten summa av de gåvopengar du får.
  6. Börja placera. Fondsparande är ett lätt sätt att spara varje månad och ökar din förmögenhet. Du kan börja investera med även ett litet belopp!
  7. Ha tålamod. Sparandet kan ibland kännas tråkigt och långsamt då du endast kan sätta undan små summor i besparingarna. Men på lång sikt ökar din förmögenhet och du kan investera i din framtid.

På vilka sätt kan man spara?

  • Ett av de vanligaste sätten att spara är att överföra pengar till ett sparkonto. Sparkontot passar för kortvarigt sparande, då du vill föra över pengar från ditt brukskonto. Det är behändigt att spara på konto till exempel för överraskande kostnader. 
  • Placering är en form av sparande som du inte behöver vara rädd för. Det går att spara i fonder varje månad redan med små summor – du kan till exempel börja spara med 50 euro per månad. Det viktigaste är att du börjar, eftersom det genast börjar samlas ränta på ränta för summan. Fenomenet ränta på ränta innebär att avkastningen på din placering genererar mer avkastning utöver den ursprungliga penningsumman. Ju längre du sparar, desto mer hinner du tjäna in. 
  • Det lönar sig att börja bostadsspara redan som ung – det är ett lätt sätt att spara åt sig själv och sin framtid. BSP-kontot är behändigt om du funderar på att köpa din första bostad. På BSP-kontot kan du sätta in pengar regelbundet, till exempel varje månad. Läs mer om BSP-konton och bostadssparande.