Valtakirja pankkiasioiden hoitoon

Valtakirjalla voit hoitaa pankkiasioita toisen puolesta. Valtakirjaa voi tarvita esimerkiksi alaikäisen ja kuolinpesän pankkiasioiden hoitoon. Asiakkaanamme voit pyytää valtakirjapohjan esimerkiksi verkkoviestillä.

Valtakirja tarpeen mukaan

Erityyppisiin valtuutuksiin tarvitaan erilaiset valtakirjapohjat. Voit kysyä valtakirjapohjan kuolinpesän sekä alaikäisen pankkiasioiden hoitoon verkkopankin kautta verkkoviestillä. Edunvalvontavaltuutuksen saat kuntoon pankin lakimiehen kanssa. Huomaathan, että kuolinpesässä valtakirjaa tarvitaan vasta, kun perukirjoitus on tehty.

Valtakirjoja ovat esimerkiksi:

Valtakirja alaikäisen pankkiasioiden hoitoon

äytännön järjestelyt alaikäisen pankkiasioiden hoitoon voit hoitaa ilman käyntiä konttorilla. Alkuun pääset soittamalla asiakaspalveluun 010 773 6777 (ma–pe 8–20, la 10–14).

Kaikkeen alaikäisen lapsen pankkiasiointiin tarvitaan molempien huoltajien suostumus. Valtakirjalla myös toinen vanhemmista voi toimia yksin. Valtakirjan voi antaa sähköisessä allekirjoituspalvelussa tunnistautuneena kaikkien suomalaisten pankkien verkkopankkitunnuksella. 

Valtakirja kuolinpesän pankkiasioihin

Kuolinpesän valtakirja tulee voimaan vasta sen jälkeen, kun pankki on tarkistanut perukirjan liitteineen ja todennut, että valtakirjassa on mukana kaikki kuolinpesän osakkaat.

Säästöpankki lähettää kuolinpesän pankkiasioita koskevan paperisen esitteen vainajan viimeiseen kotiosoitteeseen. Esite sisältää myös pankkiasioiden hoitamiseen tarkoitetun valtakirjan täytettäväksi.

Vainajan nimellä saapuvien arjen (sähkö, vuokra, puhelin ym.) tai esimerkiksi hautajaisiin liittyvien laskujen maksamiseen ei tarvita valtakirjaa: leski ja jokainen yksittäinen kuolinpesän osakas voivat maksaa niitä edesmenneen tililtä. Maksamista varten sinun tulee osoittaa osakkuutesi kuolinpesässä virkatodistuksella tai testamentin kopiolla. Virkatodistuksen saat tilaamalla joko omasta seurakunnastasi tai Digi- ja väestötietovirastosta. Mainitse tilaamisen yhteydessä, että olet tilaamassa sen perunkirjoitusta varten.

Edunvalvontavaltuutus

Tekemällä edunvalvontavaltuutuksen hyvissä ajoin, voit itse päättää kuka pankkiasioitasi hoitaa, jos jostain syystä et tulevaisuudessa siihen kykene.

 

Jäikö sinulla kysyttävää valtakirjoihin liittyen? Voit kysyä lisää asiakaspalvelustamme soittamalla numeroon 010 773 6777 (ma–pe 8–20, la 10–14). Puhelun hinta 8,35 snt/puhelu + 16,69 snt/min (alv 24 %) soittaessa kotimaan lanka- ja matkapuhelinliittymistä.

 

Muistutus Säästöpankin asiakkaille: ennen palvelujen avaamista varmistathan, että tuntemistiedot ovat ajan tasalla. Tuntemistiedot saat päivitettyä verkkopankissa. Lue lisää asiakkaan tuntemisesta