Avain Säästöpankki 120 vuotta – paikallinen päätöksenteko toiminta-ajatuksen takana

Viimeinen sivu pankin sääntöjen hyväksymisestä (1901).
Viimeinen sivu pankin sääntöjen hyväksymisestä.

Asiakkaat alusta asti mukana hallinnossa

Pankin säännöt vahvistettiin Waasan Läänin Kuvernöörinviraston resoluutiolla, paikkamerkinnöin: 22. marraskuuta 1901, Waasan lääninkansliassa, Nikolainkaupungissa. Suomessa vallitsi ensimmäinen sortokausi ja Vaasankin nimi oli vaihdettu Nikolainkaupungiksi. Näiden sääntöjen mukaisesti Kortesjärven kuntakokous päätti ensimmäisistä luottamushenkilövalinnoista. Säästöpankin hallinto ja hoito määriteltiin isäntien sekä hallituksen vastuulle.

Yhä tänäänkin pankkimme ylintä päätösvaltaa käyttävät isännät, jotka ovat tallettajien ja kantarahasto-osuudenomistajien – eli asiakkaidemme – edustajia. Isäntiin kuuluu nykyisin 59 henkilöä pankin koko toimialueelta. Pankin ylin päätöksenteko on yhä edelleen paikallista, ja isännissä toimiminen on usein siirtynyt sukupolvelta toiselle.

Päätössivu 1 pankin hyväksytyistä säännöistä 22.11.1902.

Kuva: Päätössivu 1 pankin hyväksytyistä säännöistä 22.11.1902.

Hallitus kirstun vartijana

Pankin peruspääoma saatiin kokoon kunnan myötävaikutuksella ja sääntöihin kirjattiin seuraavaa: “Säästöpankin kantarahaston muodostavat ne 1080 markkaa, jotka kunta on lainajyvästöstä ohria myymällä sen perustamiseksi määrännyt.” Säästöpankin ja sen talouden johtaminen oli hallituksen vastuulla. Siksi peruspääomasta ja myöhemmin kertyneistä talletusvaroista pidettiin erityisen tarkka luku. Pankin varoja säilytettiin seurakunnan pappilassa, jossa kassa sekä tilikirjat säilytettiin kassakaapissa. Kassakaappi oli varustettu kolmella erilaisella lukolla, joihin avaimet olivat hallituksen esimiehellä, toisella hallituksen jäsenellä sekä kirjurilla.

Ensimmäisenä pankin hallituksen puheenjohtajana (v. 1902 – 05), hallituksen esimiehenä, toimi Kortesjärven kirkkoherra Yrjö Alanen. Aktiivisena henkilönä kunnan kehittämisessä hän myös ymmärsi hyvin, kuinka tärkeä toimija säästöpankki olisi paikkakunnan taloudelle.

Talouden valvonta on edelleen yksi pankin hallituksen tärkeimpiä tehtäviä. Hallitus vahvistaa mm. tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen kunkin tilikauden jälkeen. Tällä hetkellä pankkimme hallitukseen kuuluu 6 jäsentä eri puolilta pankin toiminta-aluetta. Vaikka hallinnollisesti toiminnan perusteet ovat vahvasti kiinni säännöissämme, päätöksenteossa katse on asiakkaassa ja tulevaisuudessa.

Jari-Pekka Mäki-Fränti ja Markku Tyynismaa.

Kuvassa Jari-Pekka Mäki-Fränti ja Markku Tyynismaa.

Markku Tyynismaa, hallituksen puheenjohtaja:

”Olemme pankkina kulkeneet pitkän ja vaiherikkaan matkan vuodesta 1902 aina tähän hetkeen saakka. Vaikka maailma ja pankkitoimiala kehittyvät ja muuttavat muotoaan, haluamme tulevaisuudessakin olla pankki, joka tarjoaa hyvää, henkilökohtaista palvelua tavoitteena asiakkaamme vaurastuminen.”

Jari-Pekka Mäki-Fränti, isäntien puheenjohtaja:

”Onnittelut 120-vuotiaalle pankillemme! Olen koko asiakkuuteni ajan saanut pankista asiantuntevaa palvelua niin maatalousyrittäjänä kuin palkansaajanakin. Vuodesta 1985 olen ollut osa luottamushenkilöorganisaatiota. Viimeiset vuodet isäntien puheenjohtajana ovat erityisesti avartaneet näkemyksiäni pankkitoiminnasta. Olemme alueellamme merkityksellinen toimija. Osaava henkilökuntamme tekee hyvää työtä luottamushenkilöiden tukemana alueemme vaurauden lisäämiseksi. Iso kiitos kuuluu myös yhä kasvavalle, hyvälle asiakaskunnallemme, joka on aina kaiken pankkitoiminnan perusta.

Toivon pirteälle 120-vuotiaallemme kaikkea mahdollista ja mahdotonta hyvää tulevaisuuden haasteisiin. Suomi tarvitsee menestystarinoita!“

 

Tahdo pankiltasi enemmän ja liity tyytyväisten asiakkaiden joukkoon. www.saastopankki.fi/avainsp

Kirjoitettu
Tyyppi

Uutinen

Julkaisija

Ajankohtaista