Tili lapselle

Opeta säästämisen tärkeys lapselle mahdollisimman varhain. Ensimmäinen askel säästämiseen on oman tilin avaaminen lapselle.

Nuori isä nukuttaa vauvaa.

Tilin avaaminen lapselle on maksutonta.

Oma tili opastaa lasta järkevään rahankäyttöön ja säästämiseen.

Lapsen tiliin voidaan liittää Visa Debit Online (ent. Visa Electron) -kortti. 

Jokainen huoltaja haluaa lapselleen mahdollisimman hyvät lähtökohdat elämälle. Kun säästäminen aloitetaan jo pienenä, on hyvät edellytykset saada lapselle omaa pääomaa ennen itsenäisen elämän aloittamista.

Tili kannattaa avata jo vauvalle

Lapsen oma tili toimii säästämisen kotipesänä ja tili kannattaakin avata heti, kun lapsi on saanut henkilötunnuksen. Lapsen oma tili ja oma tilinumero auttavat myös silloin, jos joku lapsen läheinen haluaa esimerkiksi säästää lapselle.

Oma tili auttaa järkevän rahankäytön ymmärtämisessä. Jo pienistä summista kertyy ajan mittaan mukavasti omaa rahaa.

Tilin avaaminen on maksutonta. Voit avata tilin ilman, että sille talletetaan heti rahaa.

Tilin avaamiseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus

Alaikäisen lapsen tilin avaavat hänen huoltajansa. Asiakkuuden ja tilin avaaminen onnistuu helposti verkkotapaamisessa. Avaamiseen tarvitaan kummankin huoltajan suostumus riippumatta siitä, asuuko lapsi vain toisen huoltajan luona.

Pankkiin soittamalla saat sähköisesti allekirjoitettavan valtakirjan, jolla toinen huoltaja voi avata tilin yksin. Jos olet yksinhuoltaja, todistus yksinhuoltajuudesta riittää.

15 vuotta täyttäneellä on mahdollisuus avata itse oma tili

15 vuotta täyttänyt voi tietyissä tilanteissa, esimerkiksi nuoren omia sosiaalietuuksia tai omia palkkatuloja varten, avata tilin itselleen ja liittää tiliin kortin tai verkkopankin. Tähän tiliin huoltajilla ei ole käyttöoikeutta ilman lapsen suostumusta. Huoltajat voivat kuitenkin saada nuoren oman tilin tilitiedot, kunnes nuori täyttää 18 vuotta.

Jos nuori avaa itse tilin omille varoilleen, tulee hänet tunnistaa passista tai henkilökortista.

Miten lapsi saa rahat tililtä käyttöönsä?

Pääsääntöisesti alaikäisen lapsen pankkitiliä käyttävät lapsen huoltajat yhdessä. Jos niin sovitaan, tiliä voi käyttää myös kumpikin huoltajista erikseen.

Lapsi voi käyttää omaa tiliään myös itse, mikäli molemmat huoltajat antavat siihen luvan. Jos lapsi käyttää tiliään itse, lapselle kannattaa avata käyttötili, jonne siirretään vain sopiva määrä rahaa.

Visa Debit Online (ent. Visa Electron) -pankkikortti lapselle

Oma pankkikortti helpottaa tilin käyttöä ja myös huoltajien arjen hallintaa, kun lapsi saa helposti tarvitsemansa summan käyttöönsä pieniin menoihin. Visa Debit Online (entinen Visa Electron) -kortin myöntämiselle ei ole alaikärajaa. Kortti myönnetään molempien huoltajien suostumuksella. Korttitilaus onnistuu helposti esimerkiksi verkkotapaamisessa. Ennen kortin luovuttamista lapsen käyttöön, tulee hänen tunnistautua pankissa passilla tai henkilökortilla. Tunnistautuminen tapahtuu, joko korttitilauksen yhteydessä tai kortin noudon yhteydessä.

Pankin mobiilisovellukset sopivat myös lasten käyttöön

Viikkorahat on helppo siirtää suoraan lapsen tilille. Kun hänellä on käytössä Säästöpankin Mobiili -sovellus, hän näkee tilinsä saldon ja käytettävissä olevat varat reaaliajassa. Näin lapsen on helppo opetella hallitsemaan omia varojaan ja ehkä myös alkaa säästämään isompiin haaveilemiinsa hankintoihin.

Lasten on nykyään tarpeen päästä tunnistautumaan esimerkiksi lääkeresepteihin liittyvissä asioissa. Helpoin ja turvallisin tapa tunnistautua on Säästöpankki Tunnistus -sovellus.

Mobiilisovellusten käyttöönottoa varten tarvitaan Säästöpankin pankkitunnukset. Ne saa avattua pankissa, kun huoltajat antavat siihen suostumuksen ja alaikäiseltä löytyy ajantasainen passi tai kuvallinen henkilökortti. Varaa aika paikalliseen Säästöpankkiin. 

Tutustu myös:

Lapsen pankkiasiat - usein kysyttyä

Haluatko avata tilin lapselle? Voit hoitaa asian tunnistautuneena verkkopankin chatissa, verkkoviestillä tai soittamalla pankkiin. Voit myös varata ajan verkkoneuvotteluun lähimpään Säästöpankkiin.

Lasten ja nuorten raha-asiat - opas vanhemmille

Talousosaamisen taidot kuuluvat kaikille ja niitä on hyvä opettaa lapselle jo pienestä pitäen. Helpottaaksemme arkeasi olemme koonneet oppaan, josta löydät paljon hyödyllistä tietoa lasten ja nuorten raha-asioista.

Tyttö on saanut ensimmäisen oman pankkikorttinsa Säästöpankista. Äiti on ylpeänä vieressä: hän luottaa, että tyttö hoitaa raha-asioitaan fiksusti.