Tili lapselle

Opeta säästämisen tärkeys lapselle mahdollisimman varhain. Ensimmäinen askel säästämiseen on oman tilin avaaminen lapselle.

Nuori isä nukuttaa vauvaa.
check

Tilin avaaminen lapselle on maksutonta.

check

Oma tili opastaa lasta järkevään rahankäyttöön ja säästämiseen.

check

Lapsen tiliin voidaan liittää Visa Debit Online (ent. Visa Electron) -kortti. 

Jokainen vanhempi haluaa lapselleen mahdollisimman hyvät lähtökohdat elämälle. Kun säästäminen aloitetaan jo pienenä, on hyvät edellytykset saada lapselle omaa pääomaa ennen itsenäisen elämän aloittamista.

Tili kannattaa avata jo vauvalle

Lapsen oma tili toimii säästämisen kotipesänä ja tili kannattaakin avata heti, kun lapsi on saanut sosiaaliturvatunnuksen. Lapsen oma tili ja oma tilinumero auttavat myös silloin, jos joku lapsen läheinen haluaa esimerkiksi säästää lapselle.

Oma tili auttaa myös järkevän rahankäytön ymmärtämisessä. Jo pienistä summista kertyy ajan mittaan mukavasti omaa rahaa.

Tilin avaaminen on maksutonta. Voit avata tilin ilman, että sille talletetaan heti rahaa.

Tilin avaamiseen tarvitaan molempien vanhempien suostumus

Alaikäisen lapsen tilin avaavat hänen vanhempansa. Avaamiseen tarvitaan kummankin huoltajan suostumus riippumatta siitä, kumman luona lapsi asuu. Valtakirjaa käyttämällä tilin voi avata myös vain toinen vanhemmista. Valtakirjan antaneen vanhemman täytyy kuitenkin käydä tunnistautumassa pankissa, mikäli hän ei ole Säästöpankin asiakas. Jos olet yksinhuoltaja, voit avata tilin lapselle myös yksin.

15 vuotta täyttäneellä on myös mahdollisuus avata itse oma tili

15 vuotta täyttänyt voi tietyissä tilanteissa, esimerkiksi nuoren omia sosiaalietuuksia tai omia palkkatuloja varten, avata tilin itselleen. Tähän tiliin vanhemmilla ei ole käyttöoikeutta ilman lapsen suostumusta. Vanhemmat voivat kuitenkin saada nuoren oman tilin tilitiedot, kunnes nuori täyttää 18 vuotta.

Miten lapsi saa rahat tililtä käyttöönsä?

Pääsääntöisesti alaikäisen lapsen pankkitiliä käyttävät lapsen vanhemmat yhdessä. Jos niin sovitaan, tiliä voi käyttää myös kumpikin vanhemmista erikseen.

Lapsi voi käyttää omaa tiliään myös itse, mikäli molemmat vanhemmat antavat siihen luvan. Jos lapsi käyttää tiliään itse, lapselle kannattaa avata toinen käyttötili, jonne siirretään vain sopiva määrä rahaa.

Visa Debit Online (ent. Visa Electron) -pankkikortti lapselle 

Oma pankkikortti helpottaa tilin käyttöä ja myös vanhempien arjen hallintaa, kun lapsi saa helposti tarvitsemansa summan käyttöönsä pieniin menoihin. Visa Debit Online (entinen Visa Electron) -kortin myöntämiselle ei ole alaikärajaa. Kortti myönnetään molempien vanhempien suostumuksella. 

Yli 15-vuotias voi hakea korttia itsenäisesti, jos hänellä on tili ansiotuloja varten.

 

Tutustu myös: Lapsen pankkiasiat - usein kysyttyä

Haluatko avata tilin lapselle? Varaa aika lähimpään Säästöpankkiin.

Tutustu myös näihin

ASP-tili ja asuntosäästäminen

Onko tavoitteenasi ostaa ensimmäinen oma koti? Avaamalla ASP-tilin 15-39-vuotiaana saat selkeän säästöohjelman suunnitelmasi toteuttamiseen sekä muita etuja.

Tilin lopetus

Onko sinulla jäänyt tili tarpeettomaksi etkä tarvitse sitä enää? Tutustu miten voit lopettaa tilin.

Arvo-osuustili

Arvo-osuustilin tarvitset sähköisten arvopapereiden, kuten osakkeiden ETF:ien tai optioiden säilytykseen. Tiliin liitetään aina myös hoitotili.

Käyttötili

Käyttötili on kaikille sopiva tili tuloja ja päivittäisiä maksuja varten. Tiliin saat yhdistettyä maksukortin, mobiili– ja verkkopankin sekä e-laskut.

Yhteinen tili

Yhteinen tili helpottaa arkea ja yhteisten raha-asioiden hoitamista. Tililtä hoidat kätevästi yhteiset ruokaostokset, laskujen maksut ja asumiskustannukset.

Säästötili

Pienetkin säästösummat kannattaa laittaa talteen säästötilille. Siellä ne pysyvät turvassa ilman ylimääräisiä riskejä.

...