Tips för bostadsinvestering

Vad ska man beakta i en bostadsinvestering? Bostadsinvestering passar dig om du är intresserad av ett stabilt och långvarigt investeringsobjekt.

Sparbankens varumärkesbild.

En investeringsbostad är ett långvarigt investeringsobjekt som ger dig en möjlighet till hyresinkomst, bostadens värdestegring och skatteplanering. Du kan köpa en investeringsbostad till exempel som studiebostad till ditt barn och senare hyra ut den.

Innan du köper en investeringsbostad ska du tänka åtminstone på följande:

  • Är den avkastningsnivå som investeringsbostaden ger tillräcklig för mig?
  • En investeringsbostad kräver en del möda. Orkar jag med det eller skulle någon annan placeringsform passa mig bättre?
  • Var får jag pengarna till investeringsbostaden? Hur mycket lån behöver jag?

Nio tips till bostadsinvesteraren

1. Läge, läge, läge

Läget är det viktigaste kriteriet när man väljer investeringsbostad. När bostaden finns i ett tillväxtcentrum vid goda trafikförbindelser kan du få bättre hyra – och senare bättre försäljningspris. Glöm ändå inte att i områden där avkastningen är större är också kostnaderna och riskerna högre.

2. Kartlägg kommande renoveringar före köpbeslutet

När någon bostad väcker ditt intresse ska du undersöka husbolagets ekonomi och reparationsplaner noga. De här uppgifterna hittar du i bolagsstämmans protokoll och i bokslutet. Det tryggaste alternativet är att köpa en bostad i ett husbolag där de stora renoveringarna, till exempel stambyte redan har gjorts.

3. Betala inte för mycket för bostaden

Få bostäder säljs för det begärda priset och det kan finnas gott om prutmån på priset. Om du sätter dig in i bostädernas försäljningspriser i området får du en bra bild av den riktiga prisnivån.

4. Sök ett lånelöfte i förväg

En investeringsbostad kan utgöra säkerhet för lån och utöver det behöver du i allmänhet eget kapital på ca 30 procent av det totala lånet. Sök ett lånelöfte i förväg i banken så kan du genast ge en offert när en lämplig bostad dyker upp. Ansök om investeringslån här.

5. Kanske en lite ytrenovering innan du hyr ut?

Du kan påverka bostadens återförsäljnings- och hyresvärde genom att renovera. Till exempel laminering av golv, nya väggytor och modernare utrustning i köket och byte av skåpdörrarna i köket är det rätt enkelt att göra.

6. Bestäm rätt hyresnivå

Hyran lönar det sig att sätta så att den passar prisnivån i området, då är det större möjlighet att samma hyresgäst trivs länge i bostaden. Bekanta dig med hyresnivån i området och på motsvarande objekt på nätet.

7. Välj hyresgäst omsorgsfullt och teckna alltid ett skriftligt avtal

Innan hyresavtalet undertecknas ska du kontrollera hyresgästens kredituppgifter. Kom ihåg att alltid ingå hyresavtalet skriftligt och i det anteckna allt som ni kommit överens om. Hyresavtalet lönar det sig att i början teckna för åtminstone ett år.

8. Skaffa snabbt en ny hyresgäst

När din hyresgäst säger upp avtalet ska du genast börja leta efter en ny. De månader då bostaden är tom minskar betydligt den avkastning du får på din investeringsbostad.

9. Ta reda på skatteavdrag

Räntan på investeringsbostadslånet kan dras av i beskattningen. Kontrollera med skattemyndigheten vilka andra avdrag du kan göra. Till exempel kan en del kostnader för ombyggnad av bostaden dras av som avskrivningar från hyresinkomsten.

 

Vill du ha flera tips om bostadsinvestering? Beställ här.

Kategorier
Hem bostad och vardag

Intressant just nu