Fördelar med fondsparande

Att fondspara är ett bra sätt att nå sina mål och förbereda sig för olika skeden i livet. Läs mera om fördelarna med fonderna och ta kontakt – tillsammans tar vi fram de sätt att spara som passar dig bäst.

Ta kontakt

Till Sparbankens fonder hör räntefonder, aktiefonder och blandfonder. Bland vårt breda urval hittar du en fond som är lämplig för dina sparmål och din risktålighet.

Varför ska man spara i fonder?  

Du får hjälp av placeringsproffs

När du placerar i Sparbankens fonder är det proffsen som gör arbetet för dig och du behöver till exempel inte använda din tid till att följa aktiekurserna. Våra experter följer marknaden varje dag och fattar placeringsbesluten utifrån färska ekonomiska översikter och undersökningsdata..

Stora värdepappersposter, mindre kostnader

När du väljer våra fonder kan du dra nytta av stora placerares fördelar. Placeringsfonderna handlar i allmänhet med stora poster till lägre kostnader än en privat placerare.

Begränsade risker

En placeringsfond sprider sina placeringar på flera olika objekt, varvid riskerna minskar effektivt. Risken varierar enligt typ av fond och enskild fond. Våra yrkesskickliga placeringsrådgivare hjälper dig att hitta en fond som passar dina mål och din riskvilja.

Snabbt att köpa och sälja

Det går snabbt och enkelt att köpa och sälja fondandelar. Du kan byta din månatliga sparsumma eller realisera dina placeringar varje bankdag.

Möjlighet till skattefördelar

Enligt lagstiftningen i Finland är placeringsfonder skattefria samfund. De betalar alltså inte skatt på försäljningsvinster eller utdelning eller räntor. Därför kan portföljförvaltaren omplacera kapitalet och avkastningen till fullt belopp på marknaden. Avkastningen på utländska investeringar kan ändå beskattas, såsom källskatt på utdelningar.

Fondspararen betalar skatt först när han eller hon säljer fondandelar. Läs mera om beskattningen av fonder.

Myndighetstillsynen bidrar till att säkerställa placerarskyddet

För sin verksamhet och investeringspolicy har varje placeringsfond stadgar som fastställts av Finansinspektionen och man övervakar noga att de följs.

Väcktes ditt intresse för fonder? Boka en tid och fråga mera i närmaste Sparbank.

Se framåt – vad vill du? 

Hur vill du att din framtid ska se ut? Har du till exempel tänkt köpa en ny bostad? Eller letar du efter en pålitlig ekonomisk partner? Vi hjälper dig att se längre och spara till det du vill ha.