Marknadskommentar 16.3.2023

Efter gårdagens kraftiga nedgång lugnade marknaden ner sig, efter att Schweiz centralbank meddelat att den var redo att tillhandahålla likviditet till Credit Suisse om situationen så kräver.

Rykten och negativa nyheter eskalerar lätt i den rådande miljön, vilket ökar osäkerheten och förstärker marknadsrörelserna ytterligare.

Den negativa spiralen måste brytas innan den eskalerar till en systemisk kris. Detta är centralbankernas roll. Några av dem har tydligt visat under de senaste dagarna att de är redo att agera om situationen kräver och bryta den negativa spiralen innan det blir ett verkligt problem.

Aktiemarknaderna

Marknaderna kommer säkert att fluktuera under de kommande dagarna och veckorna. Vi följer med situationen och är beredda att utnyttja möjligheterna på marknaden. I går utnyttjade vi fondernas starka likviditetsposition genom att öka ägandet i ett fåtal högkvalitativa företag som sjunkit kraftigt.

Räntemarknaderna

På räntemarknaden fortsätter volatiliteten att stiga, vilket innebär att räntefluktuationerna har intensifierats och marknaden reagerar mycket nervöst. Volatiliteten hos de amerikanska statsobligationerna har varit högre under de senaste dagarna än under pandemivåren och högst sedan finanskrisen.

Fluktuationen är också vild i förväntningarna på penningpolitiken. Till exempel har prissättningen för 3-månaders Euribor-terminer denna vecka förändrats väsentligt från dag till dag. Förväntningarna på framtida räntehöjningar har smält, vilket i praktiken återspeglas i en nedgång i Euribor-räntor och korta räntor, såsom nedgång av den tvååriga i Tyskland.

Våra ränteplaceringar har gynnats av de värdeökningar som orsakas av tydligt fallande räntor i våra portföljer. Samtidigt har företagslånemarknaderna varit pressade eftersom osäkerheten har höjt riskpremierna. Vi är underviktade när det gäller kreditrisk, vilket innebär att vi prioriterar företagslån av högre kvalitet.

Som ett resultat av utmaningarna med Credit Suisse spred sig bankernas oro även till Europa, och intresset för dagens ECB-möte fortsätter att växa. Som vi skrev i går, när vi ser tillbaka i historien, vet ECB inte hur de ska reagera på akuta kriser och kan mycket väl höja sina räntor med 50 räntepunkter i förväg, och därmed ta en risk för panik på marknaderna. Insatserna ökar dock hela tiden och dess budskap måste vara fullständigt, om den ska signalera på förhand om en höjning på 50 räntepunkter, annars kan det mycket snart behöva vända sin politik.

Skriven
Typ
Nyhet
Utgivare

Intressant just nu