Gold-kort och guldrush

Guldrusher förekom när man såg hopp om snabba rikedomar i Nordamerika på 1800-talet, och senare även i finska Lappland. Det är inte värt att skaffa sig Sparbankens guldkort i hopp om att bli rik snabbt, utan för att det är ett förnuftigt val.

Sparbankens Visa Gold-kort är inte en kortprodukt för de superrika, men du kan få det från Sparbanken om du har skött dina bankärenden väl och din ordinarie månadsinkomst är minst 2 500 euro före skatt. Även om vi debiterar kring 10 euro per månad för Gold-kortet är det något som är värt att betala för, eftersom fördelarna med kortet är värda mer än månadsavgiften. Nedan sammanställde jag ihop en TOP5-lista över Golds fördelar.

1. Reseförsäkring skyddar dig, din familj och ditt bagage

Sparbankens Visa Gold-kortets reseförsäkring omfattar en resenärs-, resgods-, reseansvars- och reserättsskyddsförsäkring. Försäkrade är också medresande familjemedlemmar under 20 år. Till skillnad från många av våra konkurrenters kortprodukter är reseförsäkringen giltig även om resan inte betalas med vårt kort. Dessutom gäller reseförsäkringen för både resor inrikes och utomlands. Jag har själv sagt upp en separat reseförsäkring tack vare Gold-kortet, och bara det sparar mig över en tia i månaden.

2. Finnair-bonuspoäng kan användas från flyg till Wolt-matbeställningar

Finnairs stamkunder kan samla Finnair Plus-bonuspoäng från sina inköp. Varje euro som spenderas på kreditsidan av Sparbankens Gold-kort tilldelas en bonuspoäng. Bonuspoäng kan inte endast användas för Finnairs tjänster, t.ex. flyg och uppgradering av reseklass, utan även för hotellvistelser i Finland och utomlands, presentkort på restauranger eller till exempel matbeställningar som görs med Wolt-appen. Finnairs bonuspoäng kan därför utnyttjas, även om du inte reser någonstans.

3. Tillgång till flygplatslounger

Den tredje nyckelfördelen med Gold är å andra sidan oupplösligt kopplat till resor och det är tillgång till flygplatslounger. I lounger är det bekvämare att vänta på ett flyg än vid avgångsporten eller på en dyr flygplatsrestaurang, där en öl kan kosta dig en tia. Loungerna har avgiftsfri mat och dryck, och andra medlemmar av resesällskapet kan också tas med. Det ingår två avgiftsfria besök till LoungeKey lounger per år, som kan användas antingen av dig själv eller genom att betala en inträdesavgift för en gäst. Efter att de avgiftsfria besöken har använts, debiteras 28 euro per person för besök (pris den 1 maj 2022).

4. Köpskydd för produkter som kostar över 50 euro

En avgiftsfri Köpskyddsförsäkring är kopplad till våra kreditkort. Skyddet av försäkringen är automatiskt tillgänglig för produkter som kostar över 50 euro. När du köper till exempel en ny mobiltelefon eller en TV med kortets kreditfunktion får du automatiskt en 90 dagars försäkring på produkten, räknat från inköpsdatumet.

5. Miljövänligt havsplastkort

Även om det är möjligt att få denna förmån på alla Sparbankens privatkundkort, sätter jag upp det på listorna. Sparbanken är nämligen den första banken i Finland som tar i bruk plast som samlats in från havet i sina betalkort. Sparbankens betalkort med bild tillverkas snart av plast som samlats in från havet och havsstränderna. Förändringen kommer att ske runt midsommar, men den exakta tidpunkten kommer snart att meddelas i mer detalj.
Utöver de TOP5-förmåner jag har listat, innehåller Gold-kortet även andra förmåner, till exempel en nödtjänst, med vilken du kan få kontanter ifall ditt kort försvinner eller stjäls utomlands.

Vad bör beaktas om du vill byta ut ditt nuvarande kort till Gold?

Åtminstone det att kortets PIN-kod ändras. Du kan kontrollera den nya koden från nätbanken eller mobilbanken vid behov, och det ingår inga serviceavgifter för att se PIN-koden. Och om det nuvarande Sparbankens kort har ett kreditsaldo, kommer vi automatiskt att överföra det från det gamla kortet till det nya. Det gamla kortet kan användas normalt tills ett nytt kommer. Om du är kund hos Sparbanken och bestämmer dig för att ansöka om ett Gold-kort, är det enklaste sättet att göra det att logga in på nätbanken och trycka på knappen ”Ansök om kort" på hemsidan. Samtidigt kan du också välja en bild för ditt nya kort och ansluta både ditt Finnair Plus-medlemskap och K-Plussa-funktionen.

Eftersom det inte fanns tillräckligt med guld för alla i de historiska guldrusherna, kunde säljarna av gruvutrustning ofta bli rikare än grävarna själva. När det gäller Sparbankens Gold-kort finns det dock säkert ett värde för månadsavgiften på tio euro.

För mer information om Sparbankens Visa Gold-kort, tillhörande tjänster och kostnader.

Manu Kauppila är Sparbanksgruppens direktör med ansvar för kort. Han är en ivrig bänkidrottare och långdistanslöpare.

Skriven
Typ

Nyhet

Utgivare

Intressant just nu