Huijaukset pankin nimissä – varo tietojenkalastelua ja pankkipalveluiden väärinkäyttöä

Kokosimme ohjeita tietojenkalastelun ja huijauksien ehkäisemiseksi.

huijausviestit

Aika ajoin Säästöpankkien asiakkailta yritetään urkkia rikollisiin tarkoituksiin pankkipalveluissa käytettäviä tietoja. Rikolliset yrittävät saada pankin asiakkaalta verkkopankin käyttöön tarvittavia tunnuksia sekä maksukortin tietoja.

Pankissa on käytetty jo paljon tuotekohtaisia keinoja estää väärinkäytöksiä. Tutustu alla oleviin ohjeisiin, joiden avulla voit itse estää pankkipalveluittesi väärinkäytön ja tunnistat väärinkäytösyrityksen.

Pankista saat aina tarkempia ohjeita palveluiden käytöstä. Ota rohkeasti yhteyttä

Verkkopankin väärinkäytön estäminen

Verkkopankin käyttöön tarkoitettuja tietoja kalastellaan (phishing) tavallisesti sähköpostiviesteillä tai puhelimitse.

Sähköpostiviestiin on helppoa väärentää lähettäjän tiedot eli ulkoisesti voi hyvinkin vaikuttaa siltä, että pankki on lähettänyt sinulle viestin. Viesteissä on yleensä ilmoitettu kiireellisestä tietojen päivitystarpeesta ja viestissä on ollut linkki rikollisten itse perustamille verkkosivuille. Verkkosivusto on usein hyvin saman näköinen kuin pankin omat verkkosivut.

Jos erehdyit klikkaamaan sähköpostissa ollutta linkkiä, havaitset heti selaimen osoiteriville avautuneesta verkko-osoitteesta, että se ei ole https://www.saastopankki.fi/ vaan vaikka erehdyttävästi https://saastopankki.eu.fi.

Verkkopankin käytön turvallisuutta voit parantaa itse merkittävästi näin:

 • Älä luovuta verkkopankin käyttöön tarvittavia tunnuksia kenellekään toiselle.
 • Käytä verkkopankkiin kirjautumisessa itse osoiteriville kirjoitettua osoitetietoa tai itse laitteen tietoihin tallennettua sivustotietoa (kirjanmerkki, suosikkisivu).
 • Käytä maksun lisävahvistusta. Eli kun maksat aikaisemmasta asioinnista poiketen uudelle saajalle maksun, maksua ei perusteta ennen kuin vahvistat sen syöttämällä kännykkään tulleella turvaluvulla. Jos matkapuhelintasi ei ole rekisteröity lisävahvistuskäyttöön, verkkopankki kysyy turvalukua uudelle tilille tehtävän maksun syöttövaiheessa.
 • Ota käyttöön tunnuslukusovellus.
 • Huolehdi käyttämäsi laitteen (tietokone, tablet, älypuhelin) tietoturvasta. Päivitä laitteen käyttöjärjestelmä ja virustorjuntaohjelmisto (salli mielellään automaattiset päivitykset laitteen asetuksissa).

Muista, että kukaan ei koskaan kysy pankkipalveluiden käyttöön tarkoitettuja verkkopankin tai maksukortin tietoja puhelimitse tai sähköpostilla. Jos kysyjänä on pankkilaiseksi, poliisiksi tai muuksi viranomaiseksi esittäytyvät, niin kysyjä on huijari.

Miten toimia, jos saat viestin, jossa pyydetään antamaan pankkiasiointiisi liittyviä tietoja:

 • Poista viesti avaamatta sitä.
 • Älä avaa viestissä olevaa linkkiä.
 • Jos kuitenkin olet avannut linkin ja sinulle soittaa tämän jälkeen tuntematon henkilö esittäytyen pankkivirkailijana, älä anna mitään luottamuksellisia tietojasi puhelimitse. Ilmoita tällaisista tapauksista poliisille.

Mitä tehdä, jos olet antanut pankkitunnuksesi vahingossa vääriin käsiin:

 • Ilmoita asiasta välittömästi oman pankkisi asiakaspalveluun. 
 • Asiakaspalveluaikojen ulkopuolella voit soittaa pankkien sulkupalveluun 020 333 (24 h/vrk), ulkomailta +358 20 333 (24 h/vrk).

Maksukorttien väärinkäytön estäminen

Maksukorteille voidaan asettaa erilaisia rajoituksia, kuten:

 • Maantieteellisesti rajattu alue (Suomi, Pohjoismaat ja Viro, Eurooppa tai koko maailma), jolla määritetään alue, jonka piirissä kortti hyväksytään maksuvälineenä. Maantieteellinen rajaus koskee vain pankkitililtä tehtyjä maksuja, ei siis Visa-tilin käyttöä.
 • Kortilla hyväksyttävä enimmäiskertamaksu ja korttimaksujen enimmäismäärä vuorokaudessa.
 • Kortilla maksamisen hyväksyminen verkkokaupoissa. Jos hyväksyntä on, niin verkkokauppamaksuilla ei ole maantieteellistä rajoitusta.

Maksukorttien käytön turvallisuutta voit parantaa itse merkittävästi näin:

 • Aina kun käytät korttia maksuvälineenä, suojaa PIN-koodin näppäily niin ulkopuoliset eivät näe sitä.
 • Jos et matkustele säännöllisesti ulkomaille, aseta kortin kelpoisuusalueeksi Suomi. Jos unohdit muuttaa tämän ennen ulkomaanmatkalle lähtöä, voit tehdä muutoksen itse verkkopankissa.
 • Ennen ulkomaanmatkalle lähtöä voit asettaa verkkopankissa kortillesi määräaikaisen käyttöalueen matkan ajaksi. Tiedoiksi on annettava alku- ja päättymispäivät ja kun päättymispäivä on ohitettu, järjestelmä siirtyy käyttämään peruskäyttöaluetta.
 • Jos et tee säännöllisesti maksuja verkkokaupoissa, aseta kortille verkkokaupan maksukielto. Voit muuttaa tiedon verkkopankissa milloin vain maksun tekemiseksi.
Kategoriat
...