Vinkkejä turvalliseen ja sujuvaan maksamiseen

Huolestuttaako maksamisen turvallisuus? Tässä sinulle pari vinkkiä sujuvoittamaan maksamista ja tekemään siitä entisestäkin turvallisempaa.

Säästöpankin asiakkaana voit asioida myös netissä esimerkiksi verkkopankin kautta.

Maksamisen maarajoitusten hyödyntäminen kannattaa

Tiesithän, että voit itse määrittää, mihin maihin pankkitunnuksillasi on mahdollista maksaa? Rajoituksilla saat lisäturvaa sen varalta, jos esimerkiksi verkkopankkitunnuksesi joutuvat vääriin käsiin. Suosittelemme pitämään sallittuna ainoastaan ne maat, joihin sinulla on säännöllisesti tarvetta maksaa. Maksujen maarajoituksia pääset muuttamaan verkkopankissasi (Maksut > Uusi maksu > Valitse maat, joihin haluat maksaa) tai Säästöpankki mobiilisovelluksessa (Profiili > Sallitut maat maksamisessa).

Maarajoitukset suojaavat myös nettihuijauksilta

”Kaikki, mikä on liian hyvää ollakseen totta, on yleensä huijausta. Sosiaalisen median käytön yleistyessä ovat myös erilaiset nettihuijaukset lisääntyneet. Olemme monesti liian hyväuskoisia ja auttavaisia, jos saamme netistä uuden ihailijan, ”nettirakkaan” tai huippuhyvän sijoitustarjouksen. Älä koskaan lähetä rahaa ulkomaille henkilölle, jota et ole tavannut”, muistuttaa Leena Özcelik Säästöpankin riskienhallinnasta. ”Ikävimmissä tapauksissa ”nettirakasta”, perintöä tai huomattavaa sijoitustuottoa ei tulekaan, vaan huijauksen uhri velkaantuu ja sotkee omat raha-asiansa – ja sitä emme pankkinasi ja taloutesi sparraajana tietenkään halua”.

Pidä korttisi turvarajat ja käyttöalueet käyttöäsi vastaavina

Kortin tilausvaiheessa määrität kortillesi euromääräiset turvarajat käteisnostoille ja ostoille, valintasi mukaan sallit tai estät verkko-ostot sekä valitset, missä käyttöalueilla haluat korttisi toimivan. Yhdistelmäkortin (Credit/Debit) osalta teet valinnat erikseen Credit- ja Debit -puolille. Kun sinulle tulee tarve muuttaa turvarajoja tai käyttöalueita, teet sen helposti joko Säästöpankki mobiilisovelluksessa tai verkkopankissa.

Säästöpankki mobiilisovelluksessa voit myös tarvittaessa asettaa kortillesi väliaikaisen käyttöeston (ja poistaa sen) sekä kortin katoamistilanteissa sulkea korttisi.

Pankin omat maarajoitukset – taustalla väärinkäytösten riski ja finanssipakotteet

Noudatamme ulkomaanmaksujen välityksessä kansainvälisiin suosituksiin pohjautuvia linjauksia, joiden perusteella tiettyihin maihin maksamista on rajoitettu. Maksamisen maarajoitukset perustuvat mm. tiettyjen maiden kohonneeseen rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen riskiin sekä kansainvälisiin finanssipakotteisiin.

Säästöpankkiryhmän maalinjausten vuoksi joihinkin maihin maksaminen onnistuu ainoastaan konttorissa, sillä saatamme tarvita lisätietoja maksun taustoista ennen kuin voimme välittää maksun eteenpäin. Lisäksi tiettyihin maihin maksaminen ei ole sallittua lainkaan. Lisätietoja saat omasta Säästöpankistasi

Maksujen lisävahvistus ja pankin mahdollinen lisäselvityspyyntö ehkäisevät väärinkäytöksiä

Pankkeja koskevan sääntelyn vuoksi verkkopankkimaksuissa sekä verkossa ja mobiilissa tehtävissä korttimaksuissa vaaditaan avaintunnuskorttia käytettäessä lisävahvistus tekstiviestillä. Maksujen lisävahvistuksen tavoitteena on varmistaa maksujen turvallisuus. Säästöpankki Tunnistus -sovellusta käytettäessä saatetaan vaatia maksun lisävahvistusta tekstiviestillä.

Maksuliikennettä valvotaan niin Suomessa kuin maailmallakin monenlaisten riskien ja uhkien näkökulmasta. Maksu voi pysähtyä lisäselvittelyyn monista eri syistä. Pankin vaatiman maksun lisäselvityksen tavoitteena on ehkäistä mahdollisia väärinkäytöksiä. Kansalliset lait ja pankkien käytännöt vaihtelevat, joten yksiselitteistä ohjeistusta lisäselvittelyiden välttämiseksi on mahdotonta antaa.

Tässä sinulle pari vinkkiä rahaliikenteesi sujuvoittamiseksi.

Täytä maksusi tiedot jo alussa tarkasti, niin nopeutat maksun etenemistä. Suuri osa selvittelyistä johtuu siitä, että maksulle on syötetty puutteellisia tietoja. Pyrimme hoitamaan kaikki selvittelytilanteet mahdollisimman tehokkaasti, mutta maksun pysähtyminen lisäselvittelyyn pitkittää silti väistämättä sen perillemenoa. Voit vaikuttaa siihen, pysähtyykö maksusi selvittelyyn vai ei huolehtimalla, että maksuiltasi löytyy aina saajan täydellinen nimi ja informatiivinen viestitieto, mikäli kyse ei ole viitteellisestä maksusta.

Jos saat selvityspyynnön, reagoi nopeasti. Maksu voi tilanteesta riippuen pysähtyä selvittelyyn meillä Säästöpankissa, tai voimme saada asiakkaamme maksuun liittyvän lisätietopyynnön vastapuolipankilta. Maksua pidetään useimmiten jäädytettynä selvitystä odottavassa pankissa, kunnes pyydetyt selvitykset on saatu ja toimitettu. Pyydetyt lisätiedot ripeästi toimittamalla voit siis nopeuttaa maksutapahtuman käsittelyä. Myös maksun käsittelyn jälkeen tulevat lisätietopyynnöt ovat mahdollisia.

Lottovoitto tulossa tilille? Ilmoita pankille etukäteen. Pankeilla on lakisääteinen velvollisuus tunnistaa ja tuntea asiakkaansa. Siksi meillä täytyy henkilötietojen lisäksi olla riittävät tiedot toiminnastasi, taloudellisesta asemastasi, varojesi alkuperästä ja käyttötarkoituksesta. Jos esimerkiksi tiedät sinulle olevan tulossa tavanomaisesta poikkeavia maksusuorituksia, suosittelemme olemaan asiasta meihin yhteydessä etukäteen. 

Lue lisää asiakkaan tuntemisesta.

Lue myös: Huijaukset pankin nimissä – varo tietojenkalastelua ja pankkipalveluiden väärinkäyttöä

Onko sinulla kysyttävää maksamisen palveluista? Lähetä meille kysymyksesi verkkopankin tai Säästöpankki.fi-sivuston chatissa.

 

 

Muokattu 31.10.2022

Kategoriat
Koti, asuminen ja arki

Ajankohtaista