Turvallisen pankkiasioinnin muistilista

Verkossa liikkuu nykyisin paljon erilaisia huijauksia. Turvallisuutesi on meille tärkeää, ja suojaammekin asiointiasi monenlaisilla turvallisuusmekanismeilla. Myös omalla huolellisuudellasi on silti tärkeä rooli petosten torjunnassa. Ota käyttöön asiantuntijoidemme vinkit turvalliseen asiointiin verkossa.
1. Älä anna pankkitunnuksiasi kenellekään.
Pankkitunnukset on tarkoitettu vain henkilökohtaiseen käyttöön, eikä niitä pidä jakaa edes perheenjäsenelle. Säilytä pankkitunnukset ja avaintunnuskorttisi turvallisessa paikassa, suojassa muiden katseilta.
Pankki tai viranomaiset eivät koskaan kysy henkilökohtaisia tai yrityksen pankkitunnuksia, salasanaa tai maksukortin tietoja esimerkiksi puhelimitse, tekstiviestillä tai sähköpostitse. Mikään luotettava taho ei lähetä linkkejä kirjautumissivuille, joihin tunnistaudutaan pankkitunnuksilla. Jos saat tällaisia yhteydenottoja, kyseessä on aina huijaus. Älä klikkaa linkkejä tai vastaa viestiin, vaan poista se. Kun tunnistat huijauksen, asiasta kannattaa ilmoittaa sille taholle, jonka nimissä viesti on lähetetty.
2. Varmista viralliset verkko-osoitteet, älä kirjaudu hakukoneen linkkien kautta.
Siirry pankkitunnistusta käyttävälle sivustolle turvallisesti kirjoittamalla selaimen osoiteriville palvelun koko osoite, esimerkiksi www.saastopankki.fi tai www.vero.fi. Voit käyttää myös itse tallentamaasi kirjanmerkkiä. Säästöpankin verkkopankkiin pääset turvallisesti klikkaamalla etusivumme oikeassa yläkulmassa näkyvää turkoosia ”Verkkopankki”-painiketta. Aito sivustomme osoite näyttää seuraavalta:
Älä siirry pankkitunnistusta käyttävien palvelujen sivuille hakukoneiden (kuten Google tai Bing) kautta, sillä niiden tarjoamien mainoslinkkien joukossa voi olla huijaussivuja. Ne voivat jäljitellä erittäin uskottavasti aitoa sivustoa, vaikka todellisuudessa sivun verkko-osoite on eri. Alla esimerkki Kanta-sivustoa jäljittelevästä huijaussivusta, jonka voi tunnistaa väärennökseksi virheellisestä osoitteesta:
Jos olet epävarma julkisen sektorin palveluiden (esimerkiksi Verohallinto tai Kela) verkko-osoitteesta tai muista yhteystiedoista, voit varmistaa, löytyykö yhteystietoja Suomi.fi -palvelusta, johon on listattu lähes 1500 organisaation yhteystiedot (Ulkoinen linkki).
3. Suosi pankin mobiilisovelluksia.
Säästöpankki Mobiili- ja Tunnistus-sovellukset ovat turvallisin tapa hoitaa jokapäiväiset pankkiasiat. Suosimalla sovelluksia sinulla on pienempi riski ajautua verkkoselaimessa huijaussivustolle, eikä sinun tarvitse erikseen arvioida verkkosivun aitoutta. Lataa sovellukset älypuhelimeesi aina vain virallisesta sovelluskaupasta – Android-laitteilla Google Play -kaupasta tai Applen laitteilla App Storesta.
4. Ole huolellinen tunnistautumisessa.
Vahvista kirjautuminen verkkopankkiin tai muuhun pankkitunnistusta edellyttävään palveluun turvallisesti Säästöpankki Tunnistus -sovelluksella. Syötä verkkopankin käyttäjätunnus tekstiruutuun ja klikkaa turkoosia ”Kirjaudu / Logga in” -painiketta. Tämän jälkeen voit vahvistaa kirjautumisen puhelimesi tunnistussovelluksessa.
Älä koskaan vahvista Tunnistus-sovelluksella kirjautumispyyntöjä tai maksuja, joita et tunnista. Jos saat pyynnön, etkä ole parhaillaan itse tekemässä kyseistä kirjautumista tai maksua, sulje heti pankkitunnuksesi soittamalla asiakaspalveluumme tai sulkupalveluun (puh. +358 20 333, avoinna 24/7).
Jos sinulle ei vielä ole tunnistussovellusta, voit käyttää myös avaintunnuskorttia. Huomioi kuitenkin, että huijaussivustot voivat kalastella myös turvalukuja. Ole varovainen aina syöttäessäsi tunnuksia verkossa. Syötä tunnukset vain luotettavaksi tuntemiisi palveluihin.
EU:n PSD2-direktiivi sallii pankkitunnusten käytön myös maksupalveluille, kuten esimerkiksi Klarna. Tällainen palvelu voi kysyä verkkopankin käyttäjätunnusta maksutapahtuman käynnistämiseksi. Tällöin sivuston tulee ohjata sinut pankin tunnistautumissivulle. Älä koskaan syötä pankkitunnusten turvalukua ulkopuolisen palvelun sivulle.
5. Aseta käyttötilillesi ja maksukorteillesi turvarajat arjen käyttötarpeen mukaan.
Voit asettaa tilillesi ja korteillesi maantieteellisiä rajoituksia tai maksu- ja vuorokausikohtaisia käyttörajoja. Turvarajat hankaloittavat ja hidastavat rikollisen toimintaa, jos tämä on onnistunut saamaan haltuunsa pankkitunnuksesi tai maksukorttisi tiedot. Tutustu erilaisiin turvarajoihin ja päivitä ne itsellesi sopivaksi arjen säännöllisen tarpeen mukaan. Rajoituksia on helppo muokata tilapäiseen tarpeeseen silloin, kun olet tekemässä tavallista suurempaa hankintaa tai matkustat ulkomaille.
Lue lisäohjeita turvalliseen maksamiseen.
6. Varo tietojenkalastelua ja huijauksia.
Pankkitunnuksia kalastellaan monilla eri tavoilla. Uhri voidaan houkutella klikkaamaan linkkiä huijaussivustolle, joka pyrkii kalastelemaan pankkitunnuksia ja maksukortin tietoja. Vaihtoehtoisesti huijari voi manipuloida uhrinsa tekemään itse rahasiirron huijarille – esimerkiksi kiireelliseen uhkakuvaan, ainutlaatuiseen tarjoukseen tai hyväntahtoisuuteen vedoten. Erilaisia huijausmuotoja yhdistää usein kiireen lietsominen, sillä huijari haluaa uhrin toimivan nopeasti, ennen kuin tämä ehtii pysähtyä arvioimaan tilannetta kriittisesti.
Jos olet vähänkään epävarma saamastasi viestistä tai puhelusta, älä klikkaa linkkiä tai kerro pyydettyjä tietoja, vaan ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Pelkkä epäilyttävän yhteydenoton vastaanottaminen ei altista sinua huijaukselle, mutta omat toimenpiteesi saattavat sen tehdä. Lue lisää huijauksista ja miten niiltä voi suojautua.
7. Pidä asiakastietosi ajan tasalla.
Erilaisten huijausten ja väärinkäytösten torjunnassa on olennaista, että pankki havaitsee, jos asiakkaan tilillä tapahtuu tavallisuudesta poikkeavia maksuja esimerkiksi ulkomaisille tileille. Osassa tapauksista pankki voi viivästyttää maksujen välittymistä ja varmistaa, onko maksut tehty tarkoituksella ja turvallisesti, vai onko kyse rikollisen toiminnasta. Pyydämme sinua säännöllisesti päivittämään asiakastietosi ajan tasalle. Jos tilanteesi muuttuu, muistathan päivittää tiedot myös säännöllisten päivityspyyntöjen välissä.
8. Huolehdi laitteesi tietoturvasta.
Tietokoneet ja älylaitteet vaativat huoltoa ja huolenpitoa siinä missä kulkuvälineet ja kodintekniikkakin. Päivitä ohjelmistot säännöllisesti ja varmista, että virustorjunta on käytössä. Käytä ajan tasalla olevia tunnettuja nettiselaimia, kuten Microsoft Edge tai Safari, joiden valmistajat ovat panostaneet tietoturvaan ja huijaussivustojen estämiseen.
Pidä puhelimesi käyttöjärjestelmä ajan tasalla. Päivitä sovellukset uusimpiin versioihin aina, kun uusia päivityksiä on saatavilla tai salli mieluiten automaattiset päivitykset laitteesi asetuksista. Näin saat käyttöösi aina uusimmat turvallisuusominaisuudet.
9. Mobiilivarmenne on hyvä vaihtoehto tunnistautumiseen pankkipalveluiden ulkopuolella.
Pankkipalveluiden lisäksi pankkitunnusten avulla voi tunnistautua myös kolmansien osapuolten palveluissa (esimerkiksi Kela, Vero, Omakanta, vakuutusyhtiöt ja teleoperaattorit). Pankkitunnukset ovat turvallisia huolellisesti käytettynä myös näiden kolmansien osapuolten palveluihin tunnistautumisessa.
Jos kuitenkin olet itse huolissasi pankkitunnusten käytöstä useissa eri palveluissa, myös mobiilivarmenne on varteenotettava vaihtoehto tunnistautumiseen pankkitunnusten rinnalla. Mobiilivarmenne on suomalaisten operaattorien (DNA, Elisa ja Telia) ylläpitämä luotettava tapa sähköiseen tunnistautumiseen. Palvelun käyttö perustuu omaan puhelinnumeroon ja saat mobiilivarmenteen käyttöösi omalta puhelinoperaattoriltasi.
Halutessasi voit tunnistautua pankkitunnuksilla ainoastaan pankkipalveluihin, ja käyttää mobiilivarmennetta tunnistautuessasi muihin palveluihin. Tämä ei kokonaan poista petosten riskiä, mutta voi pienentää riskiä pankkitunnusten menettämisestä rikollisille, jos olet joutunut vahingossa huijaussivustolle.
Huolellisesti käytettynä sekä pankkitunnukset että mobiilivarmenne ovat turvallisia ja luotettavia tunnistautumistapoja. Käytitpä niistä kumpaa tahansa tai molempia, tärkeintä on, että tutustut käyttämäsi tunnistautumistavan toimintaperiaatteisiin ja osaat käyttää sitä turvallisesti.
10. Jos epäilet pankkitunnustesi, korttitietojesi tai maksamiseen käyttämäsi älylaitteen vaarantuneen, toimi näin:
- Ota välittömästi yhteyttä asiakaspalveluumme p. +358 100 5252 (ma–pe 8–20, la 10–14, pvm/mpm) tai pankin aukioloajan ulkopuolella sulkupalveluun 020 333 (24/7).
- Tee myös rikosilmoitus poliisille.
- Säilytä mahdolliset kalasteluviestit ja viestinvaihdot myöhempää selvittelyä varten.
- Jos kadotat älylaitteen, johon on liitetty maksamisen palveluita, myös silloin on syytä olla yhteydessä sulkupalveluun. Voit sulkea pelkästään älylaitteella maksamisen sulkupalvelussa, ja jatkaa maksukortilla maksamista normaalisti.
Mitä nopeammin toimit, sitä paremmat mahdollisuudet meillä on auttaa sinua.
Lue lisää Säästöpankki Mobiilista ja aloita käyttö
Julkaisua on päivitetty 7/2025.
- Kirjoitettu
- Tyyppi
- Uutinen
- Julkaisija