Vuokratontin lunastus uudiskohteessa – kannattaako tontti lunastaa vai ei?

Uudistuotannon tarjonnasta on viime aikoina ollut paljon keskustelua mediassa. On spekuloitu sillä, onko tällä hetkellä tarjolla liikaa uudistuotantoa ja missä ostajat ovat, kun vielä parisen vuotta sitten uudiskohteet varattiin salamana nopeimmat syövät hitaammat -meiningillä. Ns. valinnaiset vuokratontit ovat nostaneet suosiotaan markkinoiden vauhdittamiseksi. Mutta miten tontin kanssa kannattaa tehdä, lunastaa vai jatkaa vuokran maksua?

Lainojen korot ovat olleet matalat jo pitkään - mutta mitä tapahtuu tulevaisuudessa? Tätä pohtii moni nykyinen ja tuleva asuntovelallinen.

Vuokratontti avaa mahdollisuuksia kaikille omistusasumiseen 

Vuokratontti-ilmiö on tuttu jo 50- ja 60-luvuilta. Kaupunkien ja kuntien vuokratonteilla pyrittiin edesauttamaan meidän tavallisten ihmisten mahdollisuutta ostaa oma asunto. Maksetaanhan tontin vuokra tällöin vastikkeen yhteydessä ja näin kaupunki tai kunta sai lisää veronmaksajia alueelleen. Asuntojen hinnat olivat kohtuullisia ja vuokra-ajat pitkiä sekä vuokrahinnat alhaisia. 

Mille tasolle vanhan vuokratontin hinta asettuu?

Monissa 50- ja 60-luvuilla rakennetuissa taloyhtiöissä jännitetäänkin tällä hetkellä, mihin tasoon kaupungit ja kunnat vuokratasonsa tonteista asemoivat. Onneksi näissä usein hinnat pysyttelevät kohtuutasoilla ja joskus kaupunki voi jopa antaa yhtiöille mahdollisuuden lunastaa tontti yhtiön omaksi. Tällöin osakkaat vastaavat ostohinnan suorittamisesta ja tontti tulee yhtiön omistukseen, ei yksittäisen asukkaan. Samalla kuitenkin jälleenmyyntiarvo oman asunnon myyntitilanteessa saattaa kohota ja siten lopulta sataa osakkaan laariin positiivisena asiana.

Useimmiten kuitenkin kaupunki tai kunta tekee uudet vuokrasopimukset, jotka pääsääntöisesti ovat melko pitkiä ja luotettavia. Asukkaat voivat olla rauhallisin mielin tontin vuokran suhteen. 

Valinnaisen vuokratontin nousu alkoi noin 10 vuotta sitten 

Reilut kymmenen vuotta sitten rakennuttajat alkoivat tarjota yhtiöille ns. valinnaista vuokratonttivaihtoehtoa. Siinä tuleva asukas, yhtiön osakas ostaa asunnon ja hänellä on mahdollisuus kaupanteon yhteydessä lunastaa yhtiölle omistukseen oman asuntonsa edellyttämä tonttiosuus. Tontin voi omistaa yksityinen rahasto tai muu yhtiö. Rahasto siis tekee taloyhtiön kanssa sopimuksen, jossa sovitaan muun muassa siitä, mikä on osakkaiden oikeus lunastaa oma osuutensa tontista ja millä perustein lunastushinta kehittyy. 

Mitä kannattaa huomioida vuokratonttiin liittyen? 

Tontin omistusosuuden lunastukseen liittyvät ehdot on tärkeää lukea tarkkaan, sillä on vaikea hahmottaa, paljonko tontin lunastus jatkossa mahdollisesti olisi.

Huomioi esimerkiksi:

  • Onko odotettavissa vuotuisia tontin vuokran korotuksia?
  • Jos on, niin millaisin ehtoja tontin vuokran korotukseen liittyy?
  • Voiko tonttiosuuden lunastaa kaupanteon yhteydessä (yleensä niin voi tehdä)?
  • Mitkä ovat seuraavat hetket, kun tonttiosuuden voi taloyhtiön omistukseen lunastaa?

 

Yleensä näistä on laadittu tarkka selonteko ja ostajan on tärkeä tutustua näihin ehtoihin huolella ja miettiä oman talouden näkökulmasta, mikä on fiksua ja itselle sekä elämäntilanteeseen parhaiten sopivaa. 

Asunto-osakeyhtiöt, jotka sijaitsevat vuokratonteilla ovat usein siinä mielessä houkuttelevia, että ostohinnat ovat omistustonteilla verrattuihin asuntoihin usein jonkin verran edullisempia. Toisaalta sitten vastikkeen yhteydessä täytyy maksaa tonttivuokran osuus. Jos vuokravastike tontista olisi esimerkiksi 5 %:n luokkaa, se tarkoittaisi esim. 20 000 euron tonttiosuudesta vuodessa 1 000 euroa ja jaettuna 12 kk:lle, se olisi 83,3 euroa/kk. On tärkeä kuitenkin ymmärtää, ettei maksettu vastike lyhennä tonttiosuuden määrää, vaan tontista kuukausittain maksettava vastike on vuokravastike, jolla ei ole vaikutusta tonttiosuuden lunastushintaan. Jos asiaa miettii ja olisi mahdollisuus lunastaa tontti itsellesi, sitä ei oikeastaan kannata jäädä odottelemaan. Muutaman vuoden päästä tonttiosuuden hinta melko varmasti on jonkin verran korkeampi, eikä jo maksetut vuokrat pienennä tontin lunastusosuutta. Valinta on aina ostajalla. 

Vuokratontteihin liittyy myös riski, johon yksittäinen asunnon ostaja ei oikeastaan pysty varautumaan. Eli mitä tapahtuu, jos joku toinen osakas ei kykene lunastamaan tonttia eikä maksamaan omaa vuokravastikettaan? Osakas maksaa taloyhtiölle sovitun tonttiosuuden hinnan, jolla taloyhtiö ostaa omistukseensa osuuden tontista eli siis yhtiö vastaa tontin vuokrasta tai loppuosuuden lunastuksesta. Yhtiön velvoitteista taas vastaavat osakkaat - myös ne, jotka jo maksoivat oman osuutensa.

Tee taustatyö huolella – ja luota tulevaisuuteen

Kaiken kaikkiaan, kuten kaikessa omaan kotiin tai sijoitusasuntoon liittyvässä kaupankäynnissä, on pari asiaa, jotka kannattaa muistaa myös vuokratontin kohdalla. Kannattaa aina kysyä ja kyseenalaistaa. Kaikki paperit kannattaa lukea tarkkaan ja pyytää välittäjää auttamaan asioiden ymmärtämisessä. Ja sitten, kun se juuri itselle sopiva asunto osuu kohdalle, eiköhän sen kannata ostaa. Kaikki muu järjestyy asiantuntijoiden avulla ja omaa taloutta järkevästi hallinnoimalla. 

Kirjoittaja on Sp-Koti-kiinteistönvälitysketjuun kuuluvan Urbaanit Kodit Oy:n toimitusjohtaja Anna-Maija Kuosmanen. Yrityksen missiona on tarjota kaupungin ketterintä kiinteistönvälitystä.

 
Kategoriat
Koti, asuminen ja arki

Ajankohtaista

;