Talouden ennustajat ovat jo pitkään povanneet talouden ajautuvan taantumaan nopeiden koronnostojen seurauksena. Heinäkuun aikana julkaistiin ensimmäisiä BKT-lukuja vuoden toiselta neljännekseltä ja niitä odotettiin jälleen suurella mielenkiinnolla. Onhan BKT ehkä laajin taloudellista aktiviteettia kuvaava mittari.
Pitkään pelätty ja povattu taantuma ei näiden tilastojen mukaan tullut vieläkään. USA:ssa maan BKT kasvoi 0,6 % edellisestä neljänneksestä ja 2,6 % vuoden takaa. Kasvu oli odotuksia vahvempaa. USA:ssa talouskehitys tuntuu menevän toistaiseksi jopa unelmien mukaisesti; inflaatio on hidastumassa, työmarkkinoiden kireys on helpottamassa ja talous on pysynyt kasvussa koronnostoista huolimatta.
Myös euroalueen BKT:n kasvu yllätti positiivisesti vuoden toisella neljänneksellä. Ennakkotilastojen mukaan alueen talous kasvoi 0,3 % edellisestä neljänneksestä ja 0,6 % vuoden takaa. Tämä tarkoittaa, että kasvu on euroalueella jopa piristynyt alkuvuodesta. Tosin euroalueen lukuja sekoittaa jälleen kerran Irlannin huikeat kasvuluvut, jotka tyypillisesti heiluvat paljon ja niihin vaikuttaa monikansallisten yhtiöiden kirjauskäytännöt. Mutta vaikka Irlannin vaikutus poistettaisiin, olisi euroalue pysynyt lievässä kasvussa. Vaikka kasvu on vähäistä, on se nykytilanteessa ihan hyvä saavutus.
Kiinassa kasvu sen sijaan oli odotuksia heikompaa, vaikka toki länsimaisin silmin katsottuna ripeää. Maan BKT kasvoi vuoden toisella neljänneksellä 6,3 % vuodentakaisesta. Vuodentakaiset luvut olivat kuitenkin vielä ajalta, jolloin koronasulut rajoittivat taloudellista aktiviteettia. Edelliseen vuosineljännekseen verrattuna kasvua kertyi 0,8 %, mikä oli selvästi edellisneljännestä vähemmän. Kiinassa talouden avautumisen aiheuttama kasvusykäys vaikuttaakin jäävän lyhytaikaiseksi ja maan viranomaiset ovatkin julkistaneet monikohtaisen listan talouden elvyttämiseksi.
Loppuvuoden kasvunäkymät heikommat ja taantumakin yhä mahdollinen
Ekonomistit ovat tosiaankin jo pidemmän aikaa odottaneet länsimaiden talouksien ajautuvan taantumaan. Vuosineljännes toisensa jälkeen taantumaodotukset ovat kuitenkin siirtyneet kauemmas ja kauemmas. Taloudet ovat olleet yllättävän resilienttejä kohonneelle korkotasolle.
Senkin uhalla, että tämä menee itsensä toistamiseksi, on pakko todeta, että kasvunäkymät jatkossa ovat heikommat. Myös taantuma (tosin lievä sellainen) USA:ssa ja euroalueella on yhä varsin mahdollinen vaihtoehto. Etenkin Euroopassa julkaistu tuorein talousdata on ollut odotuksia heikompaa. Koronnostojen vaikutus taloudessa alkaa täysimääräisesti näkyä vasta nyt. Heinäkuussa sekä USA:n ja Euroopan keskuspankit jatkoivat koronnostojaan, mutta nostot ovat nyt lähestymässä loppuaan.
Niin USA:ssa kuin euroalueellakin talouden suotuisaa kehitystä on ylläpitänyt erityisesti palvelusektorin hyvä veto. Nyt myös palveluyritysten näkymät ovat heikentymässä.
Myös Suomen talous vältti taantuman alkuvuonna
Tätä kirjoitettaessa Suomen tilastokeskus ei ole vielä julkaissut virallisia lukuja BKT:n kehityksestä vuoden toisella neljänneksellä. Kokeellisen pikaestimaatin mukaan talous oli kuitenkin suorastaan erinomaisessa vireessä, sillä niiden mukaan Suomen talous kasvoi 0,8 % edellisneljänneksestä. Ennakkotilastoihin kannattaa toki suhtautua suurella varauksella, mutta vaikuttaa vahvasti siltä, että talous pysyi kasvussa.
Jatkossa talouden näkymät ovat myös Suomessa vaisut. Rakentaminen on kärsinyt alakulosta jo pitkään ja nyt myös teollisuuden näkymät ovat heikentyneet selvästi. Kuluttajien osalta loppuvuosi voi tuoda helpotusta; keväällä neuvotellut palkankorotukset ovat tulleet voimaan ja samaan aikaan hintojen nousu on maltillistumassa. Ostovoiman rapistuminen on siis vihdoinkin päättymässä. Velallisia kotitalouksia tosin noussut korkotaso edelleen rasittaa ja monella kotitaloudella lainanhoitokulut ovat yhä nousussa, jos oma korontarkistuspäivä osuu loppuvuoteen.
Suomalaisten talousosaaminen hyvällä tasolla, mutta tekemistä yhä riittää
Koronakriisi, energiakriisi sekä hintojen ja korkojen nousu ovat saaneet monen perheen tarkastelemaan omaa talouttaan aiempaa tarkemmin viime vuosina. Vaikka vuodet ovatkin olleet kriisien sävyttämiä, on tämä havahtuminen oman talouden tilanteeseen ollut tervetullutta. Ymmärrys omasta taloudesta ja ympäröivän maailman ilmiöiden vaikutuksesta siihen, ovat avainasemassa taloudellisen hyvinvoinnin kasvattamiseksi. Talousosaamisen osalta tuoreen Eurobarometrin kyselytutkimuksen* tulokset ovat kuitenkin mieleistä luettavaa; suomalaiset pärjäsivät talousosaamisessaan erittäin hyvin muihin maihin verrattuna.
*https://finance.ec.europa.eu/news/eurobarometer-survey-reveals-low-levels-financial-literacy-across-eu-2023-07-18_en
Henna Mikkonen
Säästöpankkiryhmän pääekonomisti