Keskuspankit ovat nostaneet korkojaan reilun vuoden ajan ja rivakoin ottein. Esimerkiksi Euroopassa ohjauskorko on noussut -0,5 %:sta 3,75 %:iin. Syynä korkojen nostolle on ollut nopeasti kiihtynyt inflaatio. Nyt inflaatio on maltillistumassa ja korkojen nousu on lähestymässä loppuaan.
Syyskuussa keskuspankkien korkokokouksia seurataan suurella jännityksellä. Euroopan keskuspankin osalta odotukset ovat tällä hetkellä jakautuneet; osa analyytikoista ja ekonomisteista odottaa vielä yhtä korkojen nostoa, osa puolestaan uskoo, että nostoja ei enää tässä syklissä tehdä. Odotukset tulevista korkoliikkeistä tosin tuntuvat heiluvan päivästä toiseen aina kun uutta talousdataa saadaan. Iso kuva on joka tapauksessa se, että korkojen noususykli on tulossa päätökseensä ja sillä voi olla merkittäviä vaikutuksia niin sijoitusmarkkinoille kun ajan myötä myös reaalitalouteen.
Alkuvuonna taantuma vältettiin, loppuvuonna kasvu hidastuu
Elokuun aikana saatiin tarkentuneita tietoja eri maiden ja alueiden BKT:n kehityksestä vuoden toisella neljänneksellä. Ne vahvistavat kuvan siitä, että niin USA kuin euroaluekin ovat selvinneet toistaiseksi varsin hyvin korkojen nousun aiheuttamasta paineesta taloudelle. Pitkään pelätty taantuma antaa edelleen odottaa itseään. Kiinassa sen sijaan talousdata on ollut heikkoa ja maan kiinteistösektoriin ja velkaantumiseen liittyy monia epävarmuustekijöitä. Kiina onkin ilmoittanut viime aikoina monista eri talouden elvytystoimista.
Jatkossa näkymät ovat kuitenkin selvästi heikommat. Monet talouden tulevaa suuntaa ennakoivat tilastot, kuten ostopäällikköindeksit ja kuluttajien luottamus, ovat matalalla tasolla. Yleisesti ottaen palvelusektorilla menee vielä kohtuullisen hyvin, mutta teollisuuden näkymät ovat heikot. USA näyttää pärjäävän tälläkin kertaa Eurooppaa paremmin ja siellä taantumapelot ovat viime aikoina vähentyneet selvästi. Euroopassa etenkin Saksan talous on isojen haasteiden edessä ja siitä on jälleen – parin vuosikymmenen tauon jälkeen – alettu puhumaan Euroopan sairaana miehenä.
Suomen talousnäkymät ovat synkentyneet
Myös Suomen talous vältti alkuvuonna taantuman, vaikka moni sellaista odottikin. Vuoden toisella neljänneksellä talous kasvoi jopa 0,6 % edellisneljänneksestä, mikä on varsin hyvä luku. Tilastojen tarkempi analyysi kuitenkin osoittaa, että kasvu perustui lähinnä julkisen kulutuksen kasvuun ja tuonnin vähenemiseen. Yksityinen kulutus kasvoi vielä hieman, mutta vienti ja investoinnit supistuivat.
Myös jatkossa Suomen talouden kasvunäkymät ovat varsin vaisut. Rakentaminen kärsii erityisen paljon korkojen noususta ja rakennusluvat ovatkin romahtaneet matalalle tasolle. Teollisuuden näkymät ovat heikentyneet globaalin suhdanteen hidastuessa. Kuluttajien näkymissä on jo valoa tunnelin päässä, sillä ostovoiman supistuminen on tulossa päätökseensä ja ensi vuonna ostovoima arviomme mukaan jo kasvaa.
Henna Mikkonen
Säästöpankkiryhmän pääekonomisti