Tonttivuokrien rajuun nousuun on syytä varautua myös uusissa asunnoissa

Satojen vanhojen taloyhtiöiden tonttivuokrat nousevat rajusti lähivuosien aikana Helsingissä. Tonttivuokrien kovat korotukset koskevat myös monia uusia asunto-osakeyhtiöitä, joissa asuntojen ostohinnat ovat usein alhaisempia kuin omistustonteilla sijaitsevien uusien asuntojen.

Säästämisessä itselle sopivan riskinsietokyvyn määrittäminen on tärkeää. Rahan säilyttäminen kuvun alla - paitsi onnenamulettina - ei ole se fiksuin vaihtoehto, vaan säästämistavoista kannattaa keskustella Säästöpankin asiantuntijan kanssa.

Monille asunnonostajille Helsingin kaupungin omistamien vuokratonttien hinnankorotukset ja niiden myötä kuukausittaisten asumiskustannusten merkittävä nousu tulevat yllätyksenä, johon he eivät osaa varautua riittävästi ennen kaupantekoa. 

– Usein unohtuu, että myös tontti on sijoitus, jonka kustannusten ja arvon kehitystä kannattaa pohtia huolellisesti ennen asunnon ostopäätöstä, sanoo Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen. – Jos tontin vuokrasopimuskausi on päättymässä lähivuosina, on todella tärkeää tuoda sekin myyntitilanteessa selvästi esiin. 

– Kaupunkien ja kuntien omistamien tonttien vuokrasopimukset tehdään yleensä 50 vuodeksi. Pian päättyvien vanhojen sopimusten nykyiset naurettavan alhaiset vuokrat hämäävät monia. Tonttivuokrien huimat korotukset tulevat monille yllätyksenä ja järkytyksenä, joihin ei ole osattu varautua, Rantanen jatkaa. – Asumiskustannukset saattavat nousta kohtuuttomiksi varsinkin niissä yhtiöissä, joissa on lähivuosien aikana tehty myös LVIS-saneeraus. 

– Tonttivuokrien kovat korotukset eivät koske vain vanhoja taloyhtiöitä, muistuttaa Nooa Säästöpankin toimitusjohtaja Esa Jäntti. – Yksityisten rahastojen ja yhtiöiden omistamille vuokratonteille rakennetuissa uusissa asunto-osakeyhtiöissä ostohinnat ovat usein omistustonteilla sijaitsevia asuntoja edullisempia, eikä asunnonostaja välttämättä osaa huomioida kaikkia vuokratonttiin liittyviä asioita ja riskejä riittävän hyvin ennen kaupantekoa.

– Uudiskohteissa ostajat voivat yleensä lunastaa tonttiosuuden kaupanteon yhteydessä tai maksaa siitä vuokraa vastikkeen yhteydessä. Moni ostohuumassa oleva laskee asumiskustannukset ja oman maksukykynsä lyhytnäköisesti, eikä varaudu tonttivuokran korotuksiin tai ylimääräisiin maksuvelvoitteisiin, jos joku toinen osakas ei pysty lunastamaan tonttia tai maksamaan omaa vuokravastikettaan, Jäntti jatkaa. 

– Siksi jos on ostamassa asuntoa vuokratontilla sijaitsevasta taloyhtiöstä, kannattaa ostaessa olla erityisen tarkkana. Tonttiin liittyvien asioiden ymmärtämisessä ja päätöksenteossa hyvän kumppanin, osaavan välittäjän ja pankin asiantuntijan, merkitys korostuu, toteaa Rantanen. – On selvää, ettei Helsingissä ja muuallakaan pääkaupunkiseudulla maan hinta tule laskemaan tulevaisuudessa.

– Ostajan kannattaa tutustua huolella etukäteen tonttivuokran ehtoihin, vuokrasopimuksen tarkistuspäiviin sekä milloin osakkailla on oikeus lunastaa oma osuutensa tontista. Kannattaa myös laskea kuukausittaisten asumiskustannusten erot, jos lunastaa kaupanteossa oman tonttiosuuden pois pankkilainalla tai jos maksaa tonttivuokraa vastikkeessa, kertoo Jäntti.

– Jos uuden asunnon ostaja päättää olla lunastamatta tonttiosuuttaan ja maksaa tonttivuokraa vastikkeessa, kannattaa tontin arvonnousuun, tonttivuokran korotukseen ja nouseviin asumiskustannuksiin varautua säästämällä. Se on monille ainoa tapa välttää maksuvaikeudet myöhemmin, korostaa Jäntti. – Tonttivuokra on tosiaan vain vuokra, eikä sen kuukausierien maksaminen lyhennä oman asunnon tonttiosuuden hintaa. 

– Jokaisen asunnonostajan tulisi varautua hankkimansa huoneiston tai kiinteistön tuleviin remonttitarpeisiin ja tiedossa oleviin kasvaviin asumiskustannuksiin säästämällä säännöllisesti, Jäntti ja Rantanen muistuttavat. 

Jukka Rantasen ja Esa Jäntin mukaan pääkaupunkiseudun asuntomarkkinatilanne on täysin normalisoitunut ja kauppoja tehdään jo viime vuoden tahtiin. Sp-Kodille syyskuu oli ketjun kautta aikojen parhaimpia myyntikuukausia, ja myös Nooa Säästöpankissa on lainahakemusten ja -päätösten määrä pysynyt koko syksyn hyvällä tasolla.

 

Pohditko vuokratontin lunastusta uudiskohteessa? Lue lisää aiheesta täältä!

 

Ota yhteyttä, niin keskustellaan aiheesta lisää:

Jukka Rantanen 
Toimitusjohtaja, Sp-Koti Oy                    
050 341 1391, jukka.rantanen@spkoti.fi

Toimitusjohtaja, Nooa Säästöpankki

Esa Jäntti

Kirjoitettu
Tyyppi

Uutinen

Ajankohtaista