Asuntokauppa on normalisoitunut Kuopiossa pandemiaa edeltäneelle tasolle

Asuntokauppa on hiljentynyt Kuopiossa viime vuodesta, jolloin asuntokauppoja tehtiin Kuopiossa ja koko Suomessa poikkeuksellisen paljon – enemmän kuin koskaan. Kauppamäärissä ollaan nyt palattu koronapandemiavuosia edeltäneelle hyvälle tasolle. Myös uusien asuntolainojen kysyntä on jälleen vilkastunut alkuvuoden hiljaisempien kuukausien jälkeen.

Jouni Pekkarinen ja Markus Itkonen

– Viime vuosi oli Kuopiossakin täysin poikkeuksellinen asuntokauppavuosi. Välittäjien tekemissä kauppamäärissä ollaan nyt miinuksella viime vuoteen verrattuna, mutta se ei tarkoita, etteikö kauppa kävisi tälläkin hetkellä mukavasti, sanoo Yrittäjä Markus Itkonen Sp-Koti Kuopiosta.

– Vanhojen ja uusien asuntojen kauppa on laskenut Kuopiossa tammi–toukokuussa vuodentakaisesta 10,3 prosenttia. Olemme silti edelleen plussalla 20,4 prosenttia vuoden 2020 tammi–toukokuun kauppamääristä ja 12 prosenttia plussalla vuoden 2019 vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

– Vanhojen asuntojen kauppoja on tehty Kuopiossa tammi–toukokuussa 9,4 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten vastaavana ajankohtana. Uudisasuntokauppoja on tehty 17 prosenttia vähemmän. Kauppamäärät ovat kuitenkin pudonneet Kuopiossa vähemmän kuin monissa muissa isoissa kaupungeissa Suomessa.

– Rakennuskustannusten voimakas nousu ja talouden monet epävarmuustekijät ovat vaikuttaneet merkittävimmin rakentamiseen ja uudisasuntokauppaan. Monet rakennusliikkeet ovat siirtäneet uusia, tälle vuodelle suunniteltuja aloituksia. Osa on myös joutunut nostamaan uudiskohteidensa myyntihintoja kesken rakentamisen, kertoo Itkonen. – Rakentamisen kustannusten nousu ja materiaalipula on ollut esillä paljon, ja ihmiset ovat nyt varovaisempia uudisasunnon hankinnassa.

– Edelleen kuitenkin erinomaisilla ja vetovoimaisilla paikoilla sijaitsevat uudiskohteet käyvät hyvin kaupaksi. Kallaveden rannalla sijaitseville uusille asunnoille riittäisi ostajia enemmän kuin on tarjontaa. Ylipäänsä perheasuntoja kysytään nyt selvästi enemmän kuin yksiöitä ja kaksioita, myös uudispuolella. Hyvillä paikoilla, palveluiden äärellä sijaitsevat uudet ja vanhat perheasunnot ovat edelleen erittäin kysyttyjä.

Asuntolainahakemusten määrä on nousussa Säästöpankki Optiassa

– Asuntolainahakemusten määrä laski meillä jonkin verran Ukrainan sodan alettua. Ihmiset säikähtivät sotaa ja asuntorahoitusta kysyttiin helmi–huhtikuussa tavanomaista vähemmän. Kysyntä palautui normaalitasolle toukokuussa. Kesäkuussa asuntolainahakemuksia on jo tullut selvästi enemmän kuin keväällä, kertoo Säästöpankki Optian myyntijohtaja Jouni Pekkarinen. – Pankin näkökulmasta näyttää, että ihmisillä on selvästi edelleen tarve ostaa ja vaihtaa asuntoa.

– Korkosuojausten kysyntä sen sijaan on alkukesän aikana hiipunut. Kevätkuukausina niiden kysyntä ja suosio kasvoivat meillä merkittävästi. Nykytilanteessa, jossa myös pitkien kiinteiden korkojen hinnat ovat nousseet radikaalisti, asiakkaamme miettivät korkosuojausta sekä vertailevat oman talouden ja maksukyvyn turvaamisen vaihtoehtoja entistä tarkemmin, toteaa Pekkarinen.

– Ne, jotka ottivat korkosuojauksen lainaansa muutama kuukausi sitten, ovat varmasti nyt tyytyväisiä.

Asuntokaupan näkymät ovat hyvät Kuopiossa

– Olemme palanneet asuntokaupassa aikaan ennen koronaa, normaaliin markkinatilanteeseen. Vaikka kauppatahti on hiljentynyt, kysyntää asunnoille edelleen riittää. Myytävää saisi olla enemmän, erityisesti uusista ja vanhoista perheasunnoista on pulaa Kuopion alueella, Itkonen kertoo.

– Myös mökkejä ja vapaa-ajan asuntoja kysytään koko ajan. Tarjontaa on nyt selvästi vähemmän, vaikka kesäkuukaudet ovat mökkikaupan parasta aikaa.

– Asunnon hankintaa suunnittelevien ja asuntovelallisten ei ole syytä panikoitua nousevista koroista. Korkotasossakin olemme nyt palaamassa normaalimpaan aikaan, jolloin lainoista on aina maksettu korkoa. Pankkien pakollinen kuuden prosentin riskitesti turvaa Suomessa jokaisen asuntovelallisen maksukykyä. Ei ole mitään syytä siirtää asunnon ostoa tai vaihtoa, jos sille on nyt tarvetta, korostaa Pekkarinen.

Kirjoitettu
Tyyppi

Uutinen

Julkaisija

Säästöpankki Optia

Ajankohtaista