Edunvalvontavaltuutus on itsestään huolehtimista

Tiesitkö, että lähisukulaisillasi tai puolisollasi ei ole automaattisesti valtuuksia hoitaa asioitasi silloin, jos et itse siihen enää kykene? Edunvalvontavaltuutuksella varmistat, että sinulle tuttu ja turvallinen henkilö pitää huolen siitä, että tahtosi toteutuu myös tulevaisuudessa.

Lähellä Sinua - Someron Säästöpankki

-Edunvalvontavaltuutuksella saat itse päättää, kuka asioistasi huolehtii silloin kun et itse siihen enää kykene, esimerkiksi sairaudesta tai onnettomuudesta johtuen. Valtuutus nopeuttaa asioiden hoitamista ja vähentää ylimääräistä byrokratiaa. Asiakirjassa pystyt määrittämään juuri ne taloudelliset ja terveydenhoidolliset asiat, joita valtuutus koskee ja näin varmistat oman tahtosi myös jatkossa, kertoo pankkilakimies Eveliina Vaanela-Loiske.

Mitä sitten tapahtuu, jos edunvalvontavaltuutusta ei olekaan tehty? Tällöin edunvalvojaksi voidaan määrätä esimerkiksi kaupungin edunvalvoja. Myös läheinen henkilö voi toimia edunvalvojana, jolloin häntä koskee vuosittainen tiedonantovelvollisuus maistraatille siitä, kuinka hän on hoitanut valtuuttajan asioita. Edunvalvontavaltuutuksessa tiedonantovelvollisuudesta maistraatille on mahdollista määrätä myös toisin. Lisäksi tiettyihin toimenpiteisiin on pyydettävä erikseen lupa maistraatilta, mikäli edunvalvontavaltuutusta ei ole etukäteen tehty. Yksittäisissä lupapyynnöissä voi joskus kestää pitkään ja ne ovat aina maksullisia. 

-Valtuutus ajaa tässä mielessä kaikkien etua: valtuuttajan asiat tulee hoidettua nopeammin ja valtuutetulle on selvästi kerrottu, millaisia asioita hänellä on oikeus tehdä ja mitä ei, Vaanela-Loiske jatkaa. On myös hyvä huomata, että valtuutus tulee voimaan vain ja ainoastaan tarvittaessa. Valtuutuksen voimaansaattamiseksi se on vielä erikseen vahvistettava maistraatissa ja mukaan tulee myös liittää valtuuttajaa koskeva lääkärinlausunto.

Edunvalvontavaltuutuksen saa tehdä jo 18-vuotiaana, mutta yleensä edunvalvontavaltuutus tehdään silloin, kun omaa varallisuutta on alkanut kertyä. Liian aikaisin valtuutusta ei voi tehdä, sillä se on hyvä olla siltäkin varalta, jos jotain ikävää tapahtuu ja oma vointi heikkenee sen seurauksena. Jos mielesi muuttuu valtuutuksen suhteen, sitä on mahdollista myös muuttaa ja muokata. 

Kuinka edunvalvontavaltuutus sitten käytännössä tehdään? 

-Käytännössä prosessi on yksinkertainen. Asiakas ottaa yhteyttä ja sopii tapaamisen. Tapaamista varten asiakas tarvitsee vain tiedon siitä, kenet hän haluaisi valtuuttaa. Tietysti etukäteen kannattaa kysyä valtuutetuilta, ovatko he valmiita tehtävään tarpeen vaatiessa. Tämän jälkeen käymme yksityiskohtaisesti kohta kohdalta läpi, millaisia asioita valtuutus tulee koskemaan. Näin varmistamme, että asiakkaan tahdosta tullaan huolehtimaan juuri niin, kuin hän itse haluaa.

Haluatko tietää lisää edunvalvontavaltuutuksesta? Ota yhteyttä asiantuntijoihimme: 

Mikko Mäkelä
Pankkilakimies puh. 029 041 2306

Päivi Jääskeläinen
Notariaattipäällikkö puh. 029 041 2304

 
Julkaistu
Kategoriat
Koti, asuminen ja arki

Ajankohtaista