Sijoitussanasto
Miten rahastot eroavat toisistaan? Entä mitä tarkoittaa rahaston nettisijoitusaste tai High Yield? Katso termien selitykset sijoittamisen ja säästämisen sanastosta.
Riskimittari, joka kuvaa arvopaperin tai rahaston markkinariskiä. Jos beta on yli 1, on rahasto tavanomaista herkempi osakemarkkinoiden muutokselle. Beta saattaa olla myös miinusmerkkinen, jolloin rahaston arvo muuttuu keskimäärin päinvastaiseen suuntaan kuin yleinen markkinakehitys.
Beta kuvaa rahaston arvon muutosten herkkyyttä suhteessa markkinan arvon muutoksille. Markkinan arvon muutoksen kuvaajana käytetään rahaston vertailuindeksin muutoksia. Betan arvo kertoo, kuinka paljon rahaston arvo muuttuu prosentuaalisesti markkinoiden arvon muuttuessa yhdellä prosenttiyksiköllä.
Esimerkki: Kun rahaston beta on 0,8, nousee rahaston arvo 0,8 % vertailuindeksin noustessa prosentin. Vastaavasti vertailuindeksin laskiessa prosentin rahaston arvo laskee keskimäärin 0,8 %.
Bruttosijoitusasteeli bruttodelta kuvaa rahaston kokonaissijoitusastetta. Se sisältää sekä ostettujen että lyhyeksi myytyjen arvopapereiden markkina-arvot. Bruttosijoitusaste ilmaistaan prosenttilukuna koko rahaston markkina-arvosta.
Yleisnimike rahastoille, joilla on lupa käyttää tavanomaisia rahastoja laajempaa valikoimaa sijoitusstrategioita (esim. lyhyeksimyynti, velkavivun käyttö, arbitraasistrategiat, swapit) ja sijoitusinstrumentteja (osakkeet, obligaatiot, raaka-aineet, valuutat, johdannaiset).
Hedgerahastot tavoittelevat usein markkinatilanteesta riippumatonta tuottoa. Ne voivat myydä arvopapereita lyhyeksi ja suojautua markkinariskiltä. Hedgerahastojen käyttämät strategiat, sijoitusinstrumentit ja tavoiteltu riskitaso vaihtelevat suuresti eri rahastojen välillä.
High Yield -lainat ovat joukkovelkakirjalainoja, joiden liikkeellelaskijan luottoluokitus on alle ns. Investment Graden (BB/Ba tai huonompi). Lainojen markkina-arvoon vaikuttavat sekä markkinakorkojen että liikkeellelaskijan luottokelpoisuuden muutokset.



Laskukaava:

Korkorahaston arvon herkkyys korkotason muutoksille eli kuinka monta prosenttia rahaston arvo muuttuu, kun korkotaso laskee tai nousee prosenttiyksikön. Mitä suurempi luku on, sitä suurempi on riski (herkkyys arvonmuutoksille).
Modifioitu duraatio johdetaan edellä esitetystä Macaulayn duraatiosta seuraavana kaavan mukaisesti:
Esimerkki: Jos duraatio on 2, nousee joukkovelkakirjan hinta 2 %, kun korkotuotto laskee yhden prosenttiyksikön. Jos modifioitu duraatio on -2, yhden prosenttiyksiön koron nousu muuttaa joukkovelkakirjan hintaa -2 x 1 % eli -2,0 %.
Duraation perusteella joukkovelkakirjalainan hinta muuttuu prosenteissa likimäärin seuraavasti:
Rahaston deltakorjattu arvo saadaan laskemalla ostettujen ja myytyjen osakkeiden markkina-arvot yhteen ja lisäämällä summaan johdannaispositioiden deltakorjattu markkina-arvo.
Laskukaava:

kertoo kuinka tarkasti sijoituksen tuotto on seurannut vertailuindeksin tuottoa. Jos rahaston tracking error on suuri, rahaston tuotto on vaihdellut paljon suhteessa vertailuindeksin tuottoon. Vastaavasti rahaston alhainen tracking error paljastaa historiallisten tuottojen olleen lähellä vertailuindeksin tuottoja. Yleisesti voidaan sanoa, että aktiivisesti hoidettujen rahastojen tracking error on suurempi kuin passiivisesti hoidettujen rahastojen. Indeksirahastojen tavoitteena on pieni tracking error.
Laskennallisesti tracking error on rahaston ja vertailuindeksin logaritmisen päivätuoton erotuksen keskihajonta.
Riskimittari, joka kuvaa arvopaperien tuottojen vaihtelua. Luku lasketaan päivätuottojen keskihajonnasta ja ilmoitetaan prosentteina vuodessa.
Volatiliteetti- Rahaston tuottojen keskihajonta. Mitä suurempia rahaston päivämuutokset ovat suhteessa keskimääräiseen päivämuutokseen, sitä suurempi on rahaston volatiliteetti. Mitä suurempi on rahaston volatiliteetti, sitä suurempi on sijoituksen tulevaan tuottoon liittyvä epävarmuus.
Päivittäisestä volatiliteetista saadaan vuotuinen volatiliteetti seuraavan kaavan avulla: