Kesä, loma ja ….rahastressi?

Henna Mikkonen.

Kesä on tullut ja monella häämöttää ajatuksissa jo loma. Jollekin se tarkoittaa ihanaa löhöilyä laiturilla, toiselle aktiivista matkustelua ja kolmannelle jotain ihan muuta. Toivottavaa kuitenkin olisi, että lomalla voisi rentoutua ja antaa stressin helpottaa.

Valitettavasti monen rentoa kesälomailua varjostaa huolet raha-asioista. Nooa Säästöpankin tuoreen taloudellisen hyvinvoinnin kyselytutkimuksen* mukaan eniten ihmisille stressiä aiheuttavat asiat ovat raha-asiat ja työ. Nämä tulevat ennen terveyttä tai perhe-, ystävyys ja parisuhdetta. Kesään liittyy lisäksi monia ”ylimääräisiä” rahanmenoja, kuten lomamatkoja, juhlia yms, jotka voivat lisästä stressiä rahojen riittävyydestä nimenomaan kesällä.

Raha-asioista murehtijoiden määrä on kasvanut

Raha-asioitaan murehtii 65 % suomalaisista työikäisistä*. Murehtijoiden määrä on kasvanut 6 prosenttiyksikköä kahden vuoden takaa. Toki kaksi vuotta sittenkin ihmisillä oli monenlaisia taloushuolia koronan yhä jyllätessä, mutta nykyinen hintojen ja korkojen nousu tuntuu voimakkaasti suomalaisten kukkaroissa.

Samaa tarinaa kertoo myös se, kun vastaajilta kysyttiin tuntemuksiaan omasta taloudellisesta tilanteesta. Omaan talouteensa tyytyväisiä on aiempaa vähemmän ja sen sijaan pelkoa tai pettymystä tuntevien määrä on kasvanut.

Kiinnostuksen herääminen on ensimmäinen askel kohti rahastressin vähentämistä

Kyselytutkimuksen tuloksista löytyy myös positiivisia asioita. Yksi niistä on se, että vastaajien kiinnostus omaa talouttaan kohtaan on kasvanut. Voi toki olla, että monella tämä on pakon sanelemaa, mutta silti tämä on hyvä asia.

Tie rahastressin vähentämiseen alkaa siitä, että tulee tietoiseksi omasta taloudellisesta tilanteestaan. Tämä kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta yllättävän moni ei oikeasti ole perehtynyt oman taloutensa lukuihin, vaan antaa mennä ”autopilotilla”. Rahaa tulee ja monella kaikki myös menee, ilman että koskaan pysähdytään miettimään, onko oma kulutus järkevää ja jääkö rahaa yhtään säästöön. Pahimmillaan omaa taloutta tilkitään kalliilla pikavipeillä, ilman että mietitään, miten veloista myöhemmin selvitään.

Jos oma talous huolettaa, on nyt viimeistään aika käydä oma rahatilanne läpi. Se vaatii niin tulojen kuin menojen kartoitusta, budjetointia, oman velkatilanteen läpikäyntiä, mahdollisen korkojen nousun vaikutuksen arvioimista sekä varallisuuden kartoittamista. Hyviä vinkkejä alkuun löytyy esim. täältä**.

Tai jos oletkin käynyt tilanteesi läpi vaikkapa vuosi sitten, kannattaa siihen nyt tehdä päivitys. Monien elämisen perustarpeiden hinnat ovat nousseet nopeasti, minkä vuoksi moni hyvinkin rakennettu budjetti on ajautunut viime aikoina epätasapainoon. Lisäksi velallisilla korkokulut ovat voineet nousta merkittävästi.

Oman talouden numeroiden pyörittäminen ei ehkä kuulosta kaikkein hehkeimmältä hommalta, kun vaihtoehtona on kesärientojen suunnitteleminen. Mutta se kannattaa tehdä, jottei syksyn sateiden koittaessa iske entistä pahempi rahastressi. Kun on tietoinen oman talouden luvuista, on myös helpompi suunnitella kesän riennot taloudellisesti kestävällä tavalla.

Rentouttavaa ja rahastressitöntä kesää kaikille!

*https://www.saastopankki.fi/fi-fi/pankit-ja-konttorit/nooa-saastopankki/ajankohtaista/rahan-ja-saastojen-puute-mietityttaa
**https://www.saastopankki.fi/fi-fi/nuorten-raha-asiat/saastaminen-ja-budjetointi

Henna Mikkonen on Säästöpankkiryhmän pääekonomisti ja kauppatieteiden maisteri, CFA. Maailmantalouden ja Suomen talouden seuraamisen lisäksi hänen sydäntään lähellä on ihmisten taloudellinen hyvinvointi. Mikkonen kokee onnistuneensa erityisesti silloin, kun pystyy tuomaan talousasiat lähemmäksi ihmisiä.

Kirjoitus on julkaistu aiemmin Taloustaidon blogissa.

Kirjoitettu
Tyyppi
Uutinen
Julkaisija

Ajankohtaista