Open Banking 

Open Banking – mistä siinä on kyse?

Uudistettu maksupalveludirektiivi PSD2 (Payment Services Directive 2) tuli voimaan tammikuussa 2018. Säästöpankin tekniset rajapinnat ovat auki ulkopuolisille palveluntarjoajille direktiivin vaatimusten mukaisesti.

Open Banking antaa mahdollisuuden monipuolisempien pankkipalveluiden kehittämiseen asiakkaillemme. Asiakkaanamme voit halutessasi katsella tilitietojasi tai tehdä maksutoimeksiantoja valitsemasi kolmannen osapuolen kautta.

Avoimet rajapinnat tuovat sinulle lisää mahdollisuuksia

Avoimien rajapintojen kautta voit halutessasi hyödyntää asiakkaanamme kolmansien osapuolien tarjoamia tilitietopalveluita (AIS) ja maksutoimeksiantopalveluita (PIS).

Asiakkaanamme voit itse päättää, tahdotko käyttää avoimien rajapintojen mahdollistamia uusia palveluita. Saat meiltä jatkossakin palvelua myös nykyisten asiakaspalvelukanavien kautta.

Onko avoimien rajapintojen käyttö turvallista?

Moni saattaa miettiä avoimien rajapintojen turvallisuutta. Säästöpankin asiakkaana sinulla ei ole syytä huoleen – meille on erittäin tärkeää pitää avoimien rajapintojen hyödyntäminen turvallisena. Kolmannet osapuolet eivät pääse käsiksi tilitietoihisi tai tekemään uusia maksuja ilman suostumustasi.

Kun käytät kolmannen osapuolen palvelua, ohjaavat he sinut Säästöpankin Suostumus- ja vahvistuspalveluun antamaan suostumuksesi tilitietojen hakemiselle tai maksun vahvistamiselle. Suostumusta varten sinun pitää tunnistautua Säästöpankin Tunnistussovelluksella tai avaintunnuskortilla.

Tarkistamme aina rajapintoja käyttävien luvat

Kolmannet osapuolet ovat säänneltyjä ja valvottuja toimijoita, joilta vaaditaan viranomaisen myöntämä toimilupa tilitietopalvelun tai maksutoimeksiantopalvelun tarjoamiselle. Tarkistamme aina, että jokaisella rajapintaa käyttävällä kolmannella osapuolella on voimassa olevat luvat kyseiseen palveluun.

Ota selvää palveluntarjoajasta ja pidät verkkoasiointisi turvallisena

Kolmannen osapuolen palveluita käytettäessä otathan selvää yrityksestä ja varmistut toimijan luotettavuudesta. Asiakkaalla on oikeus saada tietoja yrityksen toiminnasta, toimiluvasta ja valvovasta viranomaisesta ja yhteystiedoista. Yleisen verkkoturvallisuutesi parantamiseksi tutustuthan Turvallisuus-vinkkeihimme. Muistahan esimerkiksi, ettei pankki tai viranomaiset koskaan kysy verkkopankkitunnuksiasi puhelimitse tai sähköpostilla.

Palveluiden käyttöönotto ei vaadi sinulta toimenpiteitä

Kolmansien osapuolien palveluiden käyttö on mahdollista henkilöasiakkaillemme.

Palvelun käyttöönotto ei vaadi sinulta erillisiä toimenpiteitä. Edunvalvottavien ja käyttöoikeustilien osalta olethan yhteydessä Säästöpankkiisi palvelun avaamiseksi. Jos olet asiakkaamme, suosittelemme viestin lähettämistä verkkopankin kautta. Näin olet jo valmiiksi tunnistautunut. Ota yhteyttä.

Suostumus- ja vahvistuspalvelu apunasi

Suostumus- ja vahvistuspalvelun avulla voit itse valita, mitä maksutiliesi tietoja haluat käyttää kolmannen osapuolen palvelun kautta. Palvelun kautta voit myös muuttaa aiemmin antamiasi suostumuksia sekä poistaa niitä,  mikäli kolmas osapuoli mahdollistaa tämän. Suostumus täytyy direktiivin mukaisesti uusia viimeistään 90 päivän jälkeen. Käyttämäsi kolmas osapuoli ohjaa sinut suostumuksen uusimiseen Säästöpankin Suostumus- ja vahvistuspalveluun, silloin kun se tulee ajankohtaiseksi.

Maksutoimeksiantopalvelun osalta näet ennen maksun vahvistamista kolmannen osapuolen kautta syöttämäsi maksutiedot. Omasta verkko- ja mobiilipankista näet tekemäsi toistuvat maksut, mutta niiden muokkaus tai poistaminen tulee tehdä kolmannen osapuolen palvelun kautta.

Finanssiala Ry on julkaissut sivuillaan kattavan artikkelin asioista, joita kuluttajan olisi hyvä tietää toisesta maksupalveludirektiivistä. Tutustu artikkeliin täältä.

Kehittäjäportaali kolmansille osapuolille

Kolmansille osapuolille suunnattu kehittäjäportaali löytyy osoitteesta https://developer.samlink.fi. Kehittäjäportaalin tuottajana toimii Säästöpankkien nykyinen tekninen palveluntarjoaja. 

Kehittäjäportaali toimii yhteyskanavana kolmansien osapuolien sekä Säästöpankin välillä. Se tarjoaa palvelun teknisiä kuvauksia kolmansien osapuolien ratkaisuja varten sekä erillisen työkalun niiden rel="noopener noreferrer" testaamiseen.

Tutustu kehittäjäportaaliin