Om man förtjänar tusen femhundra i lön är det inte möjligt att spara! Eller är det?

Du har säkert hört ordspråket " Det är inte de stora inkomsterna utan de små utgifterna". Var och en av oss har säkert någon gång drömt om en större lön och vilka drömmar man kunde uppfylla med hjälp av den. Men hur många av oss har stannat upp och funderat över våra egna utgifter och vad de egentligen består av? Faktum är att de flesta av oss nog vet sin lön men inte sina exakta utgifter.

Laura Törnblom - Somero Sparbank.
Placeringsexpert Laura Törnblom

Hur handskas vi själva med pengar?

Psykologin spelar en stor roll i vår vårddagskonsumtion och sällan stannar vi upp och tänker efter hur vi själva handskas med pengar.

Då vi köper något nytt får vi oftast en tillfredsställd känsla, men tyvärr varar känslan bara en liten stund och snart vill vi uppleva känslan på nytt genom nya uppköp. Tänk om vi istället skulle uppleva denna samma känsla genom att spara.

Hur kommer du då enklast igång?

Första steget är att bekanta sig närmare med sin egen ekonomiska situation. Att göra upp en budget är grunden för vår egen ekonomi. Ordet budget kan visst låta lite jobbigt eller trist men hjälper dig att få en helhetsuppfattning av hur du verkligen använder dina pengar och vart de går åt. I sin enkelhet handlar det om att skriva ner sina egna inkomster och utgifter samt eventuella lån och se ifall det blir det någonting kvar i månaden att spara. Hur mår min ekonomi? Vilka saker är bra och vilka saker kunde vara ännu bättre? Oftast tror vi att vi inte har någon möjlighet att spara ifall vår ekonomi går på minus. Tänk om vi påstår att det ändå är möjligt att spara och att var och en av oss har rätt till ekonomiskt välbefinnande.

Vad sparar jag till?

Det är viktigt att komma ihåg att då du börjar spara är det inte bort från dig själv utan tvärtom! Oftast börjar man också hålla bättre koll på sina utgifter då man börjat spara. 

Följande steg är att sätta upp ett mål: vad sparar jag för och hur mycket vill jag spara ihop. En bra tumregel är att först se till att man har en buffert som motsvarar två månadslöner. Då går inte din ekonomi omkull ifall något överraskande skulle hända. Detta kan vara ditt första mål ifall du inte ännu har en buffert.

Utmana dig själv! 

Överför pengar till sparkontot genast på lönedagen för då vet du hur mycket du har kvar att spendera i månaden. Planera dina inköp på förhand och undvik på så sätt impulsköp. Minska på att gå på café och spara summan istället. Bli av med onödiga tidningsprenumerationer och onödiga Tv-kanaler. Du kommer att bli förvånad hur mycket du sist och slutligen kan spara. 

Sist men icke minst – belöna dig själv! Att spara behöver inte betyda att du helt måste bli av med saker och ting, utan egentligen är det frågan om att göra små och vettiga val i vardagen. 

 

Laura Törnblom, Placeringsexpert

 

 

Publicerat
Kategorier
Spara och placera Somero Sparbank

Intressant just nu