Bostadsfällan blev till en perfekt bostadsaffär

Vågar man köpa ett nytt hem innan det gamla är sålt? Att byta från en ägarbostad till en annan kan vara nervöst eftersom faran finns att man blir stående med två hem. Tiina* fattade med stöd av en fastighetsmäklare och bankexpert ett modigt beslut och köpte ett perfekt hem till sin familj.

Sparbankens varumärkesbild.

Höghuset från 50-talet omges av tallar och stora gårdar. På andra sidan gatan börjar ett egnahemsområde med syrener och äppelträd.

“Nästan som att ha flyttat till landet”, skrattar husets nya invånare Tiina. “Det bästa här är tystnaden och närheten till naturen.”

Och naturligtvis det att brodern med familj bor i samma hus. Tiinas femåriga son har nära väg när han vill leka med sina kusiner.

Villkorat bud ger spelrum

Bostaden blev aktuell när brodern tipsade om en trea till salu i det hus där han bor. Den tvåa som Tiinas familj hade började bli för liten och det var dags för sonen att få ett eget rum. Trean hade många kvadratmeter, en stor  gård att leka på och goda trafikförbindelser. Till råga på allt var bostaden och huset i samma stil som det kära gamla hemmet som blivit för litet.

Fastän det kändes vemodigt att avstå från det gamla hemmet var det i den nya bostaden så många bitar som föll på plats att Tiina måste få den. Hon satte den gamla bostaden till försäljning och tog hjälp av fastighetsmäklaren Sari Salmela från Sb-Hem.

Trean, som krävde en grundlig renovering, hade inte väckt så mycket intresse att Tiina skulle ha varit tvungen att fatta köpbeslutet genast. Hon lade ett villkorat bud på den nya bostaden. Köpet skulle slås fast först när den gamla bostaden var såld. 

“Ett vanligt och säkert sätt att flytta från en ägarbostad till en annan är att sälja den gamla bostaden innan man köper den nya”, berättar Salmela.

På det sättet kan man undvika fällan med två bostäder där säljaren äger två hem.

Intresset från övriga spekulanter drev till ett djärvt köpbeslut

Så småningom började trean ändå intressera flera köpare. Det fick Tiina att fatta ett djärvt beslut som innebar att hon riskerade att bli ägare till två bostäder.

“När flera intresserade dök upp lade jag genast ett kontantbud. Jag var rädd att bostaden skulle gå till någon annan.”

Spänningen blev större av det faktum att säljandet av bostaden inföll i slutet av året, då bostadshandeln i allmänhet blir lugnare och folk inte går på visningar. Situationen var spänd men fastighetsmäklarens och bankens stöd gjorde köpbeslutet lättare. Den hjälp ett proffs kan ge kan vara den avgörande faktorn i ett bostadsköp.

“Fastighetsmäklaren kan bedöma inom vilken tid en bostad sannolikt säljs. Vi kan se statistik med husbolagsnoggrannhet och vi kan spegla den mot det rådande marknadsläget”, summerar fastighetsmäklaren Salmela.

Mäklaren diskuterar också finansieringen med sin kund. Salmela trodde att bostaden skulle gå åt och uppmuntrade Tiina att ansöka om nytt bolån. Hon var också i kontakt med Tiinas bankexpert.

“När det kändes stressigt frågade jag vad som händer om bostaden inte blir såld. Mäklaren lugnade mig och sade att den nog blir det och bankexperten försäkrade att fastän den inte genast skulle bli såld så kan betalningarna skräddarsys”, berättar Tiina.

I december köpte Tiina bostaden fastän den gamla fortfarande var osåld.

Tålamod belönades med en lyckad försäljning av bostaden

När fastighetsmäklaren tog hand om säljandet av den gamla bostaden kunde Tiina koncentrera sig på att renovera det nya hemmet och på alla flyttbestyr. När andra lugnade ner sig inför julen var det full fart i Tiinas familj. I stället för annandagsdans tömde man flyttlådor och bekantade sig med sitt nyrenoverade hem.

Också fastighetsmäklarens uppskattning visade sig hålla; den gamla bostaden såldes redan en månad efter att den nya bostaden köptes. Det fanns flera intresserade köpare och snabbt kom det också bud. Trots brådskan tog Tiina inte det första budet utan väntade lugnt på det bästa. Till slut fick Tiina ett utmärkt bud.

– Jag är mycket nöjd. Fastän den nya bostaden är större blev ändå till försäljningspriset  förmånligare än den gamla, gläder sig Tiina.

Fastighetsmäklaren Sari Salmelas tips för att sälja det gamla hemmet och köpa ett nytt

1. Ta ett proffs till hjälp i bostadsaffären

I bostadsaffärer lönar det sig inte att spara på proffshjälpen. Fastighetsmäklaren hjälper och stöder i alla faser av bostadsaffären, såsom prissättningen, säljandet och pappersarbetet.

2. Inled bostadsbytet i banken

Det lönar sig att börja processen med bostadsbytet genom att med banken komma överens om finansieringsarrangemangen. När man söker ett lånelöfte i tid ser man till att man när den rätta bostaden dyker upp vid behov kan fatta ett snabbt köpbeslut. Om man inte har kommit överens om finansieringen i förväg kan man gå miste om den intressanta bostaden.

3. Ta reda på bostadens bakgrund

I en bostadsaffär är det fråga om stora beslut och summor och den är också förknippad med risker. Om man inte gör ett omsorgsfullt utredningsarbete när man köper en bostad kan den slutliga prislappen bli större än väntat. En yrkesskicklig mäklare tar hand om utredningarna och kontrollerar såväl bostadens skick som husbolagets ekonomiska situation och renoveringsplaner.

4. Utnyttja fastighetsmäklarens statistik

Fastighetsmäklarna har tillgång till statistik som är till hjälp både när man säljer och köper. Utifrån statistiken kan man bedöma hur snabbt och sannolikt den gamla bostaden blir såld. Det här är till nytta i låneförhandlingarna. När man köper en bostad ser mäklaren längre fram än den nära framtiden. Hen kan bedöma vilka renoveringar husbolaget i framtiden kan behöva och hur stora kostnaderna för dem kan vara.

5.  Hitta pärlorna bland bostäder med ett köpuppdrag

En fastighetsmäklare kan också börja leta efter ett nytt hem till kunden. Ett köpuppdrag hjälper att hitta en bostad i enlighet med kundens kriterier och önskemål. Mäklaren letar utöver bland de objekt som är till salu också och bland sådana som ännu inte öppet är det Då kan verkliga pärlor hittas! Fastighetsmäklaren lägger ut näten till exempel i sociala medier eller lokaltidningar.  

*namn ändrat

 

Vill du sälja din bostad och köpa en ny? Bekanta dig med Sb-Hems fastighetsförmedlingstjänster och ansök om bolån.

Kategorier
...