Jouko spelade bort över 100 000 euro – flickvännens ord fick honom att söka hjälp

Jouko tappade kontrollen över sitt spelande, vilket ledde till en skuldspiral och betalningsanmärkningar. Nu har han fått sin ekonomi på rätt kurs.

År 2021 kommer Jouko Vidgren verkligen att ha anledning att fira. Då fyller han jämnt, men han kommer också, som han själv uttrycker det, att bli en del av samhället igen. Vidgren har lyckats ta kontrollen över sin ekonomi med hjälp av terapi, kamratstöd och skuldsanering. När det var som värst hade Jouko över 100 000 euro i skulder, och kassar med oöppnade räkningar låg både här och där i hemmet.

Jouko har talat öppet om sitt spelmissbruk, som förvärrades när hans mor gick bort i början av 2000-talet.

– Jag minns att vi spelade sökö eller poker hemma, och alltid om pengar. Det var fråga om småpengar, men ändå alltid pengar, berättar Jouko.

Timmar vid spelautomaterna

Jouko, som alltid rest mycket i jobbet, tillbringade under 1990-talet många kvällar framför spelautomater i kiosker. Han hann dock inte bli fast i internetspelandets värld.

– Jag kunde stå vid spelautomaten i fyra timmar och bara spela. Den som inte lider av ett spelberoende kan inte förstå det. Den som är beroende ser pengarna som spelmarker och minns bara vinsterna, berättar Jouko.

Han försökte sluta spela många gånger utan att lyckas. Samtidigt gick ekonomin bara nedåt. Skulderna växte, och en betalningsanmärkning fick honom att vakna till lite. Efter det fick han inte längre några lån.

För en tid sedan hittade Jouko ett gammalt kontoutdrag, som visade hur han tagit ut tiotals 20-eurossedlar under samma dag. 
 – Jag har tänkt spara det, så att jag inte trillar dit igen, säger han.

Flickvännens ord blev räddningen

När Jouko efter sitt barnbarns födelse åkte direkt från sjukhuset för att spela, gav flickvännen honom två alternativ: sök hjälp eller så är det slut. Jouko valde det första alternativet.

– Flickvännens ord fick mig att stanna upp. Jag beslöt att söka hjälp, och det var rätt beslut. Tidigare hade jag inte varit redo att sluta, men nu var jag det. Jag hade till största delen levt på flickvännens pengar, och min ekonomi var i botten, berättar han.

– När jag gick till utmätningsmannen hoppades jag att ingen skulle se mig, minns han.

Jouko fick hjälp i form av terapi och skuldsanering. Terapin kom först, och efter några år ordnade han upp sin ekonomi.

– Det var den bästa lösningen för mig då. Jag gick i terapi och lärde mig förstå mig själv bättre, och efter det var jag mer redo att ordna upp ekonomin, funderar han.

Jouko beviljades skuldsanering, vilket har varit till stor hjälp. En skuldsanering är ett officiellt arrangemang som gäller alla den skuldsattas skulder, där man ordnar upp hela skuldsituationen med ett enda avbetalningsprogram. Jouko har följt avbetalningsplanen och hans ekonomi har kommit på rätt köl igen.

Skulderna är snart borta.

En betalningsanmärkning får en att stanna upp, men man kan klara det 

Allt är inte hopplöst fastän kredituppgifterna är förstörda och man har betalningsanmärkningar. Ekonomiexpert Marjut Puputti från Garantistiftelsen berättar att en betalningsanmärkning är en lättnad för många.

– Då upphör skuldsättningen, och man får inga nya lån. Betalningsanmärkningen blir kvar i två till fyra år, beroende på graden, berättar Puputti.

Om man känner att man håller på att tappa kontrollen över sin ekonomi bör man söka hjälp i ett tidigt skede. På nätet finns chattjänster och information om vad man bör göra. Man kan också ringa skuldlinjen, som ger råd.

Puputti berättar också hur en betalningsanmärkning påverkar livet, och varför den är en så stor sak.

Lyssna på avsnittet här (på finska). Du kan också lyssna på de övriga avsnitten av podcasten Rahasta kiinni här.

Behöver du hjälp med att få kontroll över din ekonomi? Vi hjälper dig, bara boka tid eller be om att bli uppringd

Kategorier

Intressant just nu