Hur mycket kostar en baby? – Minttu gjorde upp en Excel-tabell som visar hur mycket ett babyår verkligen kostar

Många nyblivna föräldrar är medvetna om att inkomsterna kommer att minska, men få har förberett sig på detta. Hur mycket kostar då ett babyår verkligen?

Sparbankens varumärkesbild.

Att bilda familj är för många idag ett ekonomiskt beslut. Det lönar sig att diskutera penningärenden innan den nya familjemedlemmen anländer eftersom många blir överraskade av hur mycket ett barn verkligen kostar.

Vi fokuserar på detta i Sparbankens egen podcast Rahasta kiinni, med bloggaren Minttu Storgårds och Sparbankens ekonomicoach Terhi Mali som gäster.

Resultatet i Excel fick henne att stanna upp

Minttu är trebarnsmamma, det yngsta barnet är under två år. Minttu, som skriver bloggen Mami Go Go, beslutade sig under sin senaste graviditet att göra upp en Excel-tabell över alla kostnader och utgifter under graviditeten och barnets första år.

Resultatet blev en rejäl överraskning, eftersom det belopp som Minttu hade tänkt att ett babyår som mest skulle kosta överskreds med flera tusen euro.

– Hos oss ökade kostnaderna på grund av bar nets allergi, som bland annat krävde särskilda modersmjölksersättningar och orsakade extra utgifter, berättar hon.

Många är medvetna om att inkomsterna kommer att minska, men få har förberett sig inför detta

Redan med det första barnet lärde Minttu sig att det alltid måste finnas så mycket pengar på kontot att man har råd att åka taxi till akuten mitt i natten. Sparbankens ekonomicoach Terhi Mali berättar att många nyblivna föräldrar överraskas av de minskade inkomsterna och ökade utgifterna.

– Visst är man medveten om att inkomsterna kommer att minska, men få kan ändå förbereda sig inför detta på förhand. Många räknar alla euron under strecket först när situationen redan är aktuell, berättar Mali.

Hon påminner om att det också förekommer indirekta kostnader i samband med att man bildar familj och man bör även ta hänsyn till dessa.

– Många gånger kan det hända att man står inför en flytt, renovering, bilköp eller till exempel byte av bil. Man behöver alltså pengar för mycket annat än enbart barnet.

Hur ska man då ta tag i detta? Eller hur mycket kostar ett babyår i verkligheten? Svaren hittar du i Sparbankens podcast Rahasta kiinni. Du kan lyssna på avsnittet med Minttu och Terhi här. De övriga avsnitten av podcasten finns här.

Behöver du hjälp med att planera och balansera din ekonomi? Boka en tid hos oss eller lämna en kontaktbegäran.

Kategorier
...