Det amerikanska miljöpaketet ger konkreta resultat för den gröna placeraren

I det miljöpaket som godkänts av Biden investeras 370 miljarder US-dollar i ren miljöteknik och självförsörjning på energiområdet och målet är att minska USA:s koldioxidutsläpp med 40 procent fram till 2030. Marknadens reaktion på miljötemat var genast stark, även om det finns hotbilder. Aktieportföljförvaltaren Anders Pelli beskriver i sin blogg miljöpaketets möjligheter och hot.

Säästöpankin brändikuva

Förutsättningen för att miljöpaketet skulle kunna gå igenom var att paketet utvidgades till att omfatta mer än bara miljön. Samtidigt fick paketet ett nytt namn – Inflation Reduction Act (IRA). Det var en positiv överraskning att senaten godtog paketet, eftersom den tidigare centrala demokratiska senatorn Joe Mancini till en början motsatte sig det.

Politiska programpublikationer har orsakat fluktuationer bland aktier med miljötema

För den som placerar i gröna teman har i år erbjudits ett antal positiva nyheter, även om det övriga nyhetsflödet har varit dystert. I början av mars presenterade EU Programmet REPowerEU, som syftar till att avskaffa Europas beroende av fossila bränslen från Ryssland redan före 2030. Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sade:

”Ju snabbare vi kan gå över till förnybara energikällor och vätgas och förbättra energieffektiviteten, desto snabbare kommer vi att uppnå verklig energisjälvförsörjning i våra energisystem”.

De politiska programmen orsakar fluktuationer i aktiekurserna. Tyvärr har de positiva kursreaktionerna ofta varit kortvariga, eftersom påtagliga kassaflöden inte har börjat eller eftersom målen har varit för långt fram i tiden ur placerarens synvinkel. I år har dock även konkreta kassaflöden och planer gjorts tillgängliga för de långsiktiga målen.

Marknadsvärdet på aktierna steg snabbt

Marknadens reaktion på aktier med miljötema var stark så snart Mancinis stöd bekräftades. Det finns mer än 250 företag på Sparbankens radar som drar nytta av drivkrafterna bakom miljötemat. Det sammanlagda marknadsvärdet för dessa aktier steg med nästan 176 miljarder euro under en vecka till följd av nyheten. Vi tror att denna marknadsrörelse inte kommer att korrigeras lika snabbt, eftersom det i programdeklarationen finns tydliga fördelar för många aktörer. Är rörelsen för stor eller för liten? Det är svårt att svara på, men det förefaller mig inte vara en överdrift. Programmets löptid är tio år och alla kassaflöden omvandlas inte sammanlagt till rörelseresultat för företagen. Tioårsperioden möjliggör också långsiktiga planer och investeringar i företag. Detta leder också till att man kan anta att den riskpremie som placerarna kräver har sänkts.

Det har ibland ifrågasatts hur effektiv marknaden är, men denna gång har marknadsaktörerna lyckats bena ut innehållet i ett paket på mer än 700 sidor. Marknadsrörelserna har varit konsekventa, dvs. de största i de företag som har dragit störst nytta av paketet. I exempelvis vindkraft- och vätgasföretag har kursförändringarna varit stora eftersom de tydligt gynnas av lagpaketet.

Tillräckliga råvaror och långsamma tillståndsförfaranden utgör ett hot

Europas mål för förnybar energi är mycket ambitiösa. Ett av de största hoten mot uppnåendet av 2030-målen är de långsamma tillståndsförfarandena. Tillståndsförfarandet för en havsbaserad vindkraftspark kan ta nio år. Till följd av energikrisen har de politiska beslutsfattarna åtagit sig att påskynda tillståndsprocessen, men det behövs tilläggsåtgärder för att uppnå målen.

Ett annat hot är tillgången på råvaror. En undersökning av Simon Michaux, biträdande forskningsprofessor vid geologiska forskningscentralen GTK, visar att världen behöver nästan 2 800 miljoner ton litiumjonbatterier för att fasa ut fossila bränslen. Nuvarande kända globala mineraltillgångar har inte tillräckligt med litium, kobolt eller nickel för ens en generation av batterier, för att detta ska lyckas. Internationella energirådet IEA:s utredning ger också en utmanande bild av hur tillräckliga de sällsynta jordartsmetallerna är och självförsörjningsgraden. Det krävs enkla politiska åtgärder för att även ta itu med detta problem. I många fall tar det mer än 20 år att starta en ny gruva. Bristen på råvaror återspeglas i deras prissättning. Priset på litium har stigit kraftigt. Det berömda ordspråket på råvarumarknaden är att det bästa botemedlet mot höga priser är de höga priserna själva. Höga priser tvingar oss att leta efter alternativa lösningar.

Ansvarsfullt placerande stödjer innovation

Innovation kommer att vara den drivande kraften för att lösa ovan nämnda problem. Nästan varje dag kommer nyheter om nya batterimaterial, effektivare solceller eller elmotorer som inte behöver sällsynta jordartsmetaller.

I år firade Sparbanken sitt 200-årsjubileum. Enligt ekonomen William Nordhauss tog det för 200 år sedan sex arbetstimmar att få bra belysning i en timme. I dag kostar denna ljusmängd som produceras av LED-lampor ungefär en halv cent, trots att elpriset har stigit avsevärt. Den betydande sänkningen av det verkliga priset på belysning beror till stor del på innovationer, men den har också i sig bidragit till innovationer, eftersom den också har gjort det möjligt för människor att studera på fritiden. Tidigare var den alternativa kostnaden för att få bra belysning för hög. Den korta belysningshistorien stöder tanken att vi genom att investera i ansvarsfulla företag som investerar i produktutveckling kommer att fortsätta att öka välbefinnandet även i framtiden.

 

Anders Pelli

Anders Pelli arbetar som aktieportföljförvaltare på Sparbanken. Inom Sparbankens Kapitalförvaltning utvecklar Pelli fonden Sparbanken Miljö och förvaltar också fonden Sparbanken Amerika. Åsikterna i denna artikel är författarens egna, och motsvarar inte nödvändigtvis placeringssynen inom Sp-Fondbolag som förvaltar Sparbanken-fonderna. Textens innehåll ska inte betraktas som rekommendationer eller råd för placeringar. Ingenting av det som framförs i denna text ska betraktas som ett bindande erbjudande om köp eller försäljning av placeringsfondandelar eller andra värdepapper eller som en uppmaning att vidta någon annan åtgärd i fråga om placering. Varje placerare fattar sina placeringsbeslut självständigt och på eget ansvar.

Skriven
Typ
Nyhet
Utgivare

Intressant just nu