Kapitalförvaltningens marknadskommentar 15.3.2023

Osäkerheten som började med likviditetsproblemen hos amerikanska banker har spridits till Europa idag. Detta syns som en stark och vidsträckt nedgång på både aktie- och företagslånemarknaden. Den största nedgången i aktiekurserna inriktas på finanssektorn, särskilt på franska banker.

Sparbank

Aktiemarknaderna

Dagens nedgång på aktiemarknaden började när den saudiarabiska huvudägaren av Credit Suisse, som lider av lönsamhets- och soliditetsproblem, gav en intervju där han uppgav att de inte kommer att öka sitt ägande för närvarande "av många olika skäl". Marknaden är för tillfället mycket känslig för negativa nyheter och olika rykten.

Den kraftiga nedgången i bankaktier beror också på att europeiska banker har varit placerarnas favoriter under det senaste halvåret, tack vare medvinden från stigande räntor. För närvarande avvecklas dessa "övervikter" samtidigt som den allmänna osäkerheten runt branschen gör potentiella köpare försiktiga.

Sparbanken Europa har investerat cirka 6 % av sin placeringsförmögenhet i stora, solida och kommersiellt väl diversifierade banker. I allmänhet är börsnoterade europeiska banker solida och likvida. Vi bedömer att sannolikheten för systemrisk för närvarande är låg. Centralbankerna har visat att de är beredda att stabilisera systemet om situationen så kräver. Förenta staternas centralbank visade sin förmåga att agera för att minska systemrisken förra helgen när de erbjöd ett likviditetsstödsprogram till banker.

Ränte- och företagslånemarknaderna

Förra helgen såg dramatiska ränteförändringar när statslåneräntorna sjönk kraftigt i både USA och Europa. Det råder särskilt hög osäkerhet om penningpolitikens riktning, vilket bland annat återspeglades i starka rörelser i Euriborräntorna.

Centralbanksmötena de närmaste dagarna kommer att vara mycket intressanta. Särskild uppmärksamhet kommer att ägnas åt ECB:s insatser för att minska osäkerheten inom banksektorn. När man ser tillbaka på historien har ECB inte visat förmåga att reagera på akuta kriser. Det är därför möjligt att ECB höjer räntan med 0,50 procent vid sitt nästa möte och därmed upprepar det penningpolitiska misstag som de gjorde på sommaren under finanskrisåret 2008.

Placerare har minskat sina risker på företagslånemarknaden precis som de har på aktiemarknaden. Kreditriskmarginalerna på lån har vuxit kraftigt och vi förväntar oss att rörelsen fortsätter. Vi förväntar oss också att betalningsstörningar kommer att öka under de kommande månaderna om företagens tillgång till finansiering försämras i Europa.

Vår syn och åtgärder

Osäkerheten kommer att fortsätta och situationen med Credit Suisse verkar utmanande. I detta skede är det fortfarande svårt att bedöma konsekvenserna av bankens kollaps. Vi är underviktade i kreditrisk och har ökat kontantvikten i fonder som investerar i företagslån. När det gäller aktiefonder har vi också varit försiktiga. Vi följer situationen mycket noga och följer den finansiella rapporteringen för våra målföretag. I vår analys läggs särskild vikt vid den finansiella sektorn och eventuella riskkoncentrationer inom sektorn. Samtidigt är vi beredda på att dra nytta av fondernas likviditet för möjligheter som marknaden skapar.

Skriven
Typ
Nyhet
Utgivare

Intressant just nu