Kannattaako asunnon ostaminen nyt?

Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen arvioi, kannattaako asunnon osto nyt, kun inflaatio nostaa hintoja ja asuntomarkkinoilla on odottava tunnelma.

Säästöpankin brändikuva

“Jos on tarve vaihtaa kotia, siihen on aina hyvä aika”, muistuttaa Rantanen.

Asunnon vaihtaminen liittyy useimmiten elämänmuutoksiin eli syntyy tarve saada vaikkapa isompi koti tai koti tietyltä alueelta. Oikeaa hetkeä ei kannata jäädä odottamaan, vaan asunto kannattaa vaihtaa silloin, kun siihen on tarve.

Pienten asuntojen tarjonta on kasvanut

Mikäli myy vanhan asunnon ja ostaa uuden, markkinatilanteella ei ole merkitystä, sillä väliraha pysyy samana olipa hinnat sitten korkealla tai matalalla. Tämä koskee niin myytäviä kuin ostettavia kohteita: jos oman asunnon hinta on laskenut, on ostettavankin asunnon hinta laskenut.

“Hyvää tässä hetkessä on se, että vaihtoehtoja asumiseen alkaa taas olla enemmän, kun vielä hetki sitten kohteista oli huutava pula. Etenkin ensiasunnon ostajalle löytyy nyt vaihtoehtoja: nyt pienten asuntojen tarjonta on kasvanut, eivätkä kohteet mene sijoittajille yhtä hanakasti kuin muutama vuosi sitten”, kertoo Rantanen.

Viime vuonna tehtiin ennätysmäärä asuntokauppoja ja se johti vuokra-asuntojen ylitarjontaan. Asuntosijoittajat ovat nyt varovaisia, koska hoitovastikkeet ovat nousussa, samoin lainojen korot. Nyt on kuitenkin myös hyvä hetki asuntosijoittajalle, sillä pienten asuntojen tarjontaa on hyvin.

“Ostohetkellä tehdään yleensä se paras asuntokauppa: pitkän aikavälin sijoitusasunto on myös se tuottavin vaihtoehto”, muistuttaa Rantanen.

Hintataso ei ole romahtanut

Rantanen muistuttaa, että oikein hinnoiteltu asunto menee kyllä kaupaksi. Vaikka hinnat ovat laskeneet, lähtötilanne oli melko korkealla. Olipa sitten asunnonvaihtaja, sijoittaja tai perikunta sanoisin, että tälläkin hetkellä on ihan hyvä ajankohta myydä, sillä tarjonta ei vielä ole huipussaan. Esimerkiksi edelleen haetaan eniten isoja perheasuntoja. Etuovi- ja Oikotie -portaalien hakutuloksista selviää, että kolmen ja neljän huoneen asuntoja haetaan eniten ja ne tekevät nopeasti kauppansa. Toisaalta pieniä asuntoja menee runsaasti etenkin ensiasunnon ostajille. Asuntoa pidetään myös hyvänä sijoituskohteena ja Suomessa on varallisuutta ja kotitalouksille on kertynyt säästöjä. Siitä kertoo ansiotulokehitys sekä verokertymä, joka on suurempi kuin vuotta aiemmin.

“Tällä hetkellä ostohalukkuutta leikkaa oikeastaan inflaatio ja korkojen nousu”, toteaa Rantanen.

Uudiskohteissa ei tarvitse kantaa huolta korjauksista

Vaikka rakennusliikkeet ovat vähentäneet uusien kohteiden aloittamista, uusien myymättömien asuntojen määrä ei ole kasvanut eli kysyntä vastaa tarjontaa.

“Rakennusmateriaalien hinnannousu on tuonut painetta ja jo valmistumassa olevien kohteiden hintoja on jouduttu nostamaan. Toisaalta korjauksia ei uudiskohteessa tarvita vuosiin”, kertoo Rantanen.

Vanhoissa asunnoissa ratkaisee tällä hetkellä se, miten hyvin taloyhtiöt on hoidettu. Jos korjausvelkaa on päässyt kertymään, peruskorjaukset voivat nostaa merkittävästi asumiskustannuksia.

“Vanhoissa asunnoissa suosittelen perehtymään tehtyihin korjauksiin ja remontteihin sekä kiinnittämään huomiota asunnon energiaratkaisuun. Niillä on suuri merkitys asumisen menoihin, mikä osaltaan vaikuttaa ostopäätökseen”, kertoo Rantanen.

Kategoriat
Koti, asuminen ja arki

Ajankohtaista