Sorrutko sinäkin yleisimpiin harhaluuloihin, jotka liittyvät avioehtoon?

Lakipankkiiri Johanna Körkkö on sitä mieltä, että jokaisen avioliittoon astelevan pariskunnan tulisi ainakin harkita avioehtoa. Mutta miksi?

Säästöpankin lakipankkiiri Johanna Körkkö on sitä mieltä, että lähes jokaisen avioon astelevan pariskunnan tulisi tehdä avioehto. Körkkö puhuu asiasta Säästöpankin Rahasta kiinni –podcastissa.

- Jokaisen avioon astelevan ja häitään suunnittelevan olisi ainakin hyvä miettiä näitä asioita. Sen pitäisi olla yksi to do –kohta siinä hääsuunnittelupaperissa, Körkkö sanoo.

Körkön mukaan avioehtoon liitetään monia harhaluuloja, joita hän haluaa oikoa.

Kaikki on yhteistä naimisiinmenon jälkeen - vai onko?

Yleinen harhaluulo Körkön mukaan on, että pariskunta olettaa naimisiinmenon jälkeen kaiken omaisuuden olevan yhteistä.

- Näin se ei ole, koska Suomessa on erillisomistuksen periaate. Jos minä esimerkiksi omistan asunto-osakkeen ennen avioliittoa, niin se on minun häiden jälkeenkin, Körkkö selventää.

Monesti avioehto koetaan negatiiviseksi asiaksi, mutta se voidaan tehdä myös turvaamaan puolisoa esimerkiksi kuolematilanteissa. Körkön mukaan moni myös luulee, että avioehto tehdään kaikki tai ei mitään –periaatteella, mutta näinkään sen ei tarvitse olla.

- Avioehtoja on monenlaisia. Niissä voidaan suojata tietynlaista omaisuutta, kuten perintöä tai yritysomaisuutta, hän sanoo.

Entäpä, jos omaisuus on kerätty yhdessä?

Yleisin vasta-argumentti sille, miksi pariskunta ei tahdo tehdä avioehtoa, on Körkön mukaan selvä.

- Ihmiset sanovat, että mehän olemme keränneet omaisuuden yhdessä ja asuntolainan kanssa talous on melkein miinuksen puolella.

Tällöin Körkkö kehottaa ajattelemaan asioita pidemmälle. Elämä voi olla hyvinkin erilainen 10 vuoden päästä.

- Erotilanteessa omaisuuden jakotilanne voi johtaa epäreiluihin tilanteisiin. Esimerkiksi sellaisessa tilanteessa, jos toinen on saanut perintöä, mutta hän joutuu jakamaan perinnön erotilanteessa tai ottamaan lainaa tasingon maksuun.

- Voi olla myös tilanne, jossa yrittäjä velkaantuu, ja erotilanteessa toinen osapuoli voi joutua luovuttamaan velkaantuneelle yrittäjälle omaa omaisuuttaan, Körkkö listaa.

Entäpä mitä tehdä tilanteessa, jos toinen haluaa avioehdon ja toinen ei? Sen kuulet "Miksi raha riitelyttää" -jaksosta, jonka voit kuunnella sivun yläreunasta.

Tutustu myös muihin Rahasta kiinni -podcastin jaksoihin

 

Tahdotko laittaa omaisuutesi ja asioidenhoitoasi koskevat asiakirjat kuntoon? Varaa aika tai jätä meille yhteydenottopyyntö.

Kategoriat
Koti, asuminen ja arki

Ajankohtaista